JOM TERJAH~

Jumaat, 31 Januari 2014

ANAK SAPO LAH NI.. KESIAN DEN TENGOK




Assalammualaikum,

apa khabar sume sume wanita jelita  ibu2 di luar sana..efefefe..

hope sume maseh stedi, kekal cun comei lote gitu..ahaks..


oye, dimanakah ank2 anda pd ketika ini?

-mcm bese dgr kan dialog tu?- :P



inihaaa..kisah ank omak ni..

 dek beknau omak dia ada kereja bdekatan ngn pusat jgaan tu..

so,omak ambilla ank omak skali...bwk pi ofs ni haaa..

kalo dak memokak yo nk ngikut pi ofs.. bkn xnk bwk tp.. 

1 ni bkn ofs abah dia, then 1 laei..

opis ni da thp brada d gunung everest..


ko buatla air pns semedang..seminit je air pns tu jd air peti sejok..

haaa bygkn btapa sojuknya dlm ofs ni..

da la omak nk buek kereje..ank omak memokak yo kesejukan


idak dpt ditahan da omak melihat n mdongarnyo..

sian plak ati nengokkan ank omak ni..

omak bwk la poie setor..dlm tu pun sojuk gak..

tp pevesi la siket..hahahaha


leke2 buek kereja...sonyap yo.. apo koheinya ngn ank omak ni..

nengok2 udah belayo di singgah sana omak..

tidoooo..kojut2 xmau bangun dah..


sodap bebeno tidor cenggitu gayanya..haa lantak dek ekau la..

tido tido..omak byk laei koreje ni haa.. pufff...


apa bahasa yg aku guna ni haaa...kjp ngori kjp perak..

lantak korang la phm ke idak kan..hahahaha

ce nengokkan gambau ank omak ni haa..

bgayo dak?? :P


ank..anak..jdlah ank yg bguna ya satu ari nnti..

bljr rajin2..jd ank yg solehah..

kerja yg hbt, yg bguna utk agama & ngara.. 

jgn jd mcm omak ni haa..kje bgai nk mati..huhu sedeyh je.. 

 
ksian nengok..seb bek ada byk bntl n simut..  ehehe

kalo diingat2kn balik,

pwincess ni dari dlm prot mmg slalu ikut lov g ofs..



ehhh...dlm prot mmg la..xkn nk tinggalkn prot kt uma 

then g ofs kan..hahahah


:P

Khamis, 30 Januari 2014

MELANTAK SPAGETTI & KEK BATIK ?? SEDAPNYA

 
Assalammualaikum,

yg ni cerita lama.. pd hari ptama tahun baru 2014

 naek je 2014 lov kan dah bertekad nk idop cara sihat?

so sblm tu.. nk blasah bnda2 kgemaran dulu..


lgpun pmintaan adik2 yg da lama xrasa mskn kakaknya yg mmg jarang memasak ni..

ahahaha.. opss tkantoi plak..:P

so mcm biasala bnda2 yg mudah n cpt ada kgemaran n kpakaran lov, ahaks..

lov diminta sdiakan spagetti daging & kek batek


tahu korang lg terel bab msk2 ni kan... :P

so lov xpyh la ltk resepinya kt cni..ahahahaha :P

bhn2 semua ada dlm pic..

kalo msk spagetti lov suka dagen n cdawan lebeyh..sgt2 lazat..



last skali masa utk mkn...perghhhh sodap tu..

lov kalo spagetti boleh mkn 2 pinggan tau.. :P

suka sgt...


n tat d last thing yg lov ambk dlm kuantiti byk..hohohoho sedeyh..

ada pakar2 kata spagetti ni xboleh mkn slalu..mggemukkan

ada yg len2 plk kata..spagetti bgos utk org diet..xmgemokkan..

pelik gile..xtau mn satu yg nk diikut...ari2 mkn spgetti pn bgos

ianya mengenyangkan.. n lazat.. >:P


kek batik tu lov ajar adek bogsu buat utk buat sndiri..

nti bila dia tringin boleh buat sndiri..ehehehe kakaknya pmls.. :P

lov xbrapa gemar sgt mkn manes2 ni..buat je..mkn x..


jemput mkn!!!


 

Rabu, 29 Januari 2014

LOV MENDAKI BUKIT JUGRA



Assalammualaikum,

hola, ehehe..apa khbar semua..harap semua sihat n sntiasa mjaga pmknan ok

(ceyh mcm pkr pmakana je konon)


ehehee, ohya..2-3 minggu lps lov ada xtvt lg..

kali ni lov, with my mum, adek2 3 org tu.. n my little girl pwincess

kami g mendaki bukit JUGRA.. d BANTING, SELANGOR


bila ckp psl jugra je..lov teringat kwsn kubur2 lama, kwsn keramat kata org2 tua..

ada byk makam dkt sna.. ada istana jugra..istana lama..

dlu arwah nenek ada bcerita..dia prnh bkerja sbagai dyg dkt istana tu..

erm tau la jela cerita org2 lama ni..seronok unggap kmbali sejarah2 melayu.


kami mdaki pd wktu ptg sbenarnya..kami sampai dlm pukul 3 ptg..

kami berenam kesemuanya..time tu cuaca pns gile..n org pn xde sgt..

boleh dikatakan ada la 2 - 3 fmly je kt ctu..


tmpt parking luas..parking je kt mn2..hahahah

walopun namanya bukit..xde la tinggi bebeno..cuma yg mjadikan ia 

satu kpayahan tu sbb dia agk mjunam..dan berbelok2 jlnnya..


tmptnya cantik, jln pn siap penuh di tar..

dikelilingnya penuh dgn hutan n pokok2 besar..

mmg ada kubur cina di pertengahan tu..

n sila berhati2 dgn anjing2 liar..mmg byk gile..


anjing2 ni xkejar..cuma dia suka ikut org..seram oiii bkn kucen nk mnja2.. hahah

so silalah bwk kayu sblm naek tu..utk keselamatan je..

n dinasihatkan jgn naek sorang2..jalan biar beramai2..

keselamatan dr anjing2 n mnusia2 gile..


seram je bila ada knderaan yg penuh ngn mamat2 MELAYU kita ni

dok usha2 dok siut2 ...aduuu dok dkt2 ngn kita...sila bhati2..

diorg ramai kita ni pompan je yg ramai...patut ada org lelaki bila dtg cni..

jom lyn gmbr yg sempat lov snap tok kowang...ehehe


 

   

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

blm sampai stgh jln lg.. lov da pancet..

xboleh naek..sesak nfs.. rasa nk nanges.. oh btapa ciwek nya saya..

rupa je gns..hohohoho


adk tolong tolak blkg..bg support

pwincess org ptama yg sampai dlu...dasat x dasat la budak 10 tahun tu..

ehehehe xmcm omak dia..lomah smngt.. :P


at last sampai jgk..coz lov tehegeh2 nk naek kami ambl masa 45 minit utk smpai

kalo x mzt 30 minit je da sampai ats tu..

pmdngn sgt2 memukau perasaan..trasa agungnya keindahan yg tuhan ciptakan  

syukur sgt ats nikmat yg ada ni..


lpk kt ats tu dlm 20 minit..snap pic then kami turun semula..

turun laju gile..hahahaha..

ohye, dlm pjalanan balik tu..kami sempat singgah ke istana jugra..

indah nya istana lama..dulu boleh masuk..skrg mcm bpagar je,.

dah xboleh kot..lov pun xsure..


alhamdulillah dlm kol 6 lebih kami semua dah sampai ke rumah dgn slmtnya..

hjt dihati akn naek lg bukit ni..kata org kalo da slalu kita da xrasa apa..

laju je..i hope i can do it again n again..


jom la kita buat xtvt sihat lg...  ^^



Selasa, 28 Januari 2014

LOV FINISH 5KM WALKATHON


Assalammualaikum..

sejak lov di saspek TIBI buat kali ke-2 dlm setiap 2 tahun ni

lov cuba buat perubahan..siapa yang xnak sihat rite?

so am i.. T-T


since then, lov byk kurangkan pemakanan tidak sihat..

yela mcm kita org melayu ni sinonim dgn nsk lmk, rendang

mknn segera mcd kfc n mcm2 lg..


pemakanan itu sndiri xslh..cuma kita je yang dah terlebih ambil

kita nk sihat jgn la mkn byk2..jgn la mkn tiap2 ari..tiap2 mngu..

ape kejadahnya kan..


so lov start, kurangkan pngmbiln nsk lmk sekali sminggu..

kalo x setiap pg mzt lov akn mkn nsk lmk siap ltk aym lg..lol

(buruk lantak betul)


skrg ni pn da rajin ke pdg utk bsukan pd stiap hjg mngu..

target bkn nk kurus, cuma nak sihat, mampu berjalan jauh..

xsesak nafas, boleh buat semua kerja rumah..

T_T
 

   


da tiap2 mngu g pdg, bkn utk blari..mmg xmampu lah..lov bjalan je..

tp pastikan dpt 10,000 lgkah ..kdg2 xcapai pn tp dont give up..

yg best tu, lov ngn my mum n adk sempat n bjaya hbskn walkhaton -btol ke eje tu- 

sejauh 5km..bg yg da biasa my 5km tu xde la jao mn pun..

tp bg lov ini kali ptama lov bjaya join 1 xtvt yg bermanfaat 

n bjaya ke garisan penamat


rasa seronok,  bersyukur sgt.. bdn pn jd ringan je..

so lov decide nk troskn join xtvt2 mcm ni..bila ada..

kdg2 ada kwn yg cdgkan lov g pusat rwtn kcantikan / plansingan

bkn xnk pergi, cuma lov juga pernah mghabiskn beribu2 dkt tmpt2 mcm ni

hasilnya mmg ada tp hnya sementara..


berbeza dgn workout yg kita buat n pjagaan mknan yg sihat..

dulu bila org nasihat mmg xpercaya langsung..senam? sampai bila?

mknn sihat? rugi la hidup tu xboleh ni xboleh..

tp tu dulu la...


skrg ni mmg sgt2 percaya, hahaha 

erm..jom kita ramai2 jaga ksihatan diri...kurangkn pngmbilan mknn segera

bykkn sayur hijau, gunakan beras perang.. kurangkn pengambilan gula, susu

nk cerita psl kesihatan mgkin lov maseh baru lg..


jom kite... arini bkn penamat segala, arini kisah kita baru bermula..


insya allah..



UBAH PEMAKANAN LOV




Assalammualaikum,

apa kbr hari ni? dah ambil srapan x tadi?

srpn pagi ni wajib di ambil seawal kita bgun dr tdo..


bgun2 je dari tido minum segelas or sbtol air dahulu..yup

then lps mandi siap2 nk g keje tu.. buatla quaker oat ke..nestum ke

sbarang bjirin yg mudah..

lov slalu ambk bjirin or omelet je
 



mule2 buat mmg xlalu nk mkn kan.. lg2 tekak melayu kita ni

nk yg pds2..nsk lmk..hahaha -ckp diri sndiri-



but should be tried..then sampai je dkt ofs kita xrasa lapa..

myb dlm pukul 9 10 nanti baru trasa lagi..

time tu kita boleh ambil 1 - 2 ketul kuih melayu dlm saiz kecil

buatlah kopi or teh o..




sebarang minuman yg xmgunakan susu, krimer n gula bkn xbaik utk kita..

cuma had kan pengmbilan gula 2sdu kecil shja utk shari..

coz dlm laen2 pmknan still ada kdungan gulanya..so hadkan



sebelum mkn tghri minum air msk dlm segelas 2 ..

lebih elok jikalau dpt minum kopi without sugar..

hei kopi 3 in 1 skrg ni mmg da ada kndungan gulanya sndiri..

try la minum tnpa gula..air jgn ltk byk2.. mmg sedap..

lov kalo mnum 3 in 1 mmg xltk gula..




then mkn tghri..

mmg sukar or langsung xde cafeteria yg hidangkan nsk beras perang

so ambl je nsk putih tu, yg kandungan gulanya tinggi tu.. :P



ambil 1 or 1 1/2 senduk suda memadai..dulu2 xpecaya..

then ltk kuah yg berunsurkn sup2..sup sayur ke daging ke..sbarang sup




 mkn byk protin, dari daging aym tnpa kulit, ikn n sbarang daging..

lebihkn sayur hijau dari semua bnda dlm pinggan tu..




jgn ambil sos..sos byk gula.. :P -dlu suke mkn sos-

kalo dicampo2 kan kesemua gula yg kita ambl shari mmg sudah tlalu byk

hati2..


sblm mkn apa2 baik srpn pg, mnum pg, lunch, mnum ptg, dinner

pastikan mkn buah2an tlebih dahulu..

sepotong pun jadilah.. mkn buah2n yg berserat tinggi ok..




bila mkn tghri, jgn minum air..pastikan slps selesai mkn kira2 20 minit

slps itu baru minum air..itupun air msk la..boleh je kalo nk minum air

manis2 ni..terpulang..itu yg mberi tenaga..n elakkan air bergas ni..



ptg plak kalo rasa lapo, buat air kopi or tea..tpulang la..

then mkn la buat cicah dgn biskut dlm 3-4 keping cmtu..

but mcm biasa mkn buah tlebih dahulu..





n dont forget one thing, slps minum sbrg jns air manis

kite perlu bilas or cuci balik air tu..

dgn air masak..

bkn nk suruh minum berkodi2 air..

cuma pastikan air kencing kita tu sentiasa berwarna putih jernih..

tidak kuning pekat.. bhaya tu..



selalunya mkn mlm, lov mkn sup sayur + daging with kopi

lov suka gile air kopi..

buat lov rasa kenyang, n xde selere mkn...lol

sblm mkn mnum kopi bgos coz dia mcm blok nfsu mkn kite tu..

ehehehe





tgh mlm plk kalo lapo lagi..buatlah oat, mkn buah2 ke..

n kekacang..tp jgn mkn byk2 la..just nk ilangkn rasa

nk mngunyah tu je.. ahahaa


sblm tdo mnum segelas air lg..

itu apa yg lov buat skrg ni...blom ada kesan drastik lg..

tp sudah nmpk perbezaannya wlopn sdikit..

jgn keliru n jgn tertipu..dgn perkataan DIET ni..


DIET bkn bmksud berlapar, xboleh mkn, sekat mkn

n yg bersedara dgnnya.. :P




diet ni kita perlu kerap mkn, kalo boleh 6x sehari..

tp dlm kdungan yg kecil, kalo sayo tu boleh mkn semgkok besr apa slhnya..

itu kalo boleh la..bnda sihat kan.. -lov blm boleh lg-

bdn kita ni perlukn semua jns mknn..utk tenaga, n sbgainya..







kalo bagos pemakanan yg kita ambil sehari2

kita akn membuang air besar skurang2 nya 2x atau lebih dlm sehari

bhn buangan kita yg elok pulak,

ianya x terlalu keras n xlalu lembik..

tu baru tanda pmknn yg kita ambl betul n sihat..



eheeee cite bab2 njs plk.. :P


erm da ckup pnjg kot lov membebel..ehehe saje nk kongsikn

jdual pemakanan yg lov buat skrg..

pnjgaan mknn sma penting dgn senaman..

dua2 perlu selari utk kekal aktif n sihat..


insya allah...

semoga kita semua sihat walafiat hendakNya..



papai uols..


Khamis, 23 Januari 2014

APA KATA DOKTOR?





Assalammualaikum,

hola!..wtpe tu? da hbs ke bw? (blog walking) :P 

(bg sape2 yg xtau) lol



eh dah baca ke entry NI dan sambungan dia yg NI ??

ehh mmg kne baca dulu coz entry kali ni adalah rentetan 

or sambungan akhr entry2 sblm ni..


mcm yg lov ada gtau sblm ni.. lov g ambk gas then tros masuk

bilik dokte utk last check n ambk mc 

ingtkn tu je..skjp je..tp ha ko..dokte tu dok bebel kt lov

ce baca apa dia kata .. :P


doc : ok lps ni mcmn? u xde tibi, u ok..wut shld u do?

me : erm balik rehat mkn ubt.. (smile)

doc : NO!! lps ni i nk ubah diri u!! im very serius now..

me : errrr okkk, ubh diri??

doc : aisyooo geram la i dkt u ni...nsb baek muka u comel tp umo da tua la

me : errrrrr..eheee (tampo dokte ni kang - dlm ati)


doc : look i syg dkt u syg pd sume psakit2 i..u da slalu dtg cni..

skrg ni u dgr ckp i ye..kdg2 pykt ni dtg bkn dr pmknn shja..

kdg2 u punya personal life pn turut tlibat sama..

look at u..muka comel tp bdn xjaga...RUGI!! patut u ambk berat psl diri u

pmakanan u, bsenam, byk bgerak, ni tidak..u PEMALAS.. 

u pergi kerja, duduk shaja 1 hari dkt sna..klua ofs masuk kreta

bukak aircond, peluh langsung xde keluar...tat's y u sakit..

hjg mngu u mzt duduk rumah rest coz nk bls dendam kerja 5 ari..

tdo, mkn tdo, mkn btol tak apa i kata ni lina??


me : errrr (pndg kiri knan ada psakit laen - MALU SEYH)

erm..btol2..(ngaku je tkot doc memekak lebeh2 lg)


doc : u nak i bg nsht lg?? i boleh je..betul x semua apa i ckp 
(tnye pd psakit laen - semua pn angguk2 je) 

haizzzz.. malu gile aku..

me : ok2 xpe2 dote...u betul..i akn ubah semua tu ok..


doc : (gelak) i suka tgok u, tp tlg la jgn dtg cni lg sbagai pskt..


me : hbs xkn aku nk dtg mlwt ko smata je kan kalo xsakit (dlm ati)


doc : plis lina take care of your self..think about your doter, hasben, mum dad

semua org risau bile u sakit, semua org susah.. boleh kan?


me : (insaf) erm..betul tu..saya phm skrg..thnks..bye saya xdtg lg da kaco dokte..


doc :  tgok tu, tu bkn u fhm, u saje je buat2 fhm..


me : ehehehe fhm2..saje je..thnks doc...papai2..




woahhhhhhhhhh dlm kreta tpikir gak apa yg dokte ckp tu..

sbnrnya cara idop tu mmg xsht langsung

g kje kol 6.30 masuk ofs ngn aircond yg kuat gile ....

balik2 masuk kete aircond lg...balik rumah dok rehat bkurung dlm rumah

msk2, rehat lg...esok bgun wat bnda yg sma..cmne xsaket!!!!

-mrh diri sndiri-



then decide nk changed all of tat..

lg2 lov da kne tuko tmpt kerje awl bln 2 ni..dari head office ke ofs kck..

lebih dkt, lebeh mcabau kot, lebeh msa utk mengeluarkn peloh

coz da dkt ngn pdg kt ctu...ahahaha..

(nk bls dendam pd diri sndiri - siaplah kau akn ku kerjakn) lol


jom sume...pakat2 menyekse diri tahun 2014 ni...wahahaha

tp jgn smpai sakit balik plk...pelan2 ok..bia sdikit tp bterusan..


chaiyokkkk!!!







Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang