JOM TERJAH~

Khamis, 31 Mei 2012

INA NAIM DAPAT PUTERI PULA...


Assalammualaikum,

Alhamdulillah slps beberapa hari,

n maybe seminggu lebih kot blog ni lov xbleyh nk bukak,

nk baca komen xboleh, nak update lagi lah xboleh..

lani da boleh.. alhamdulillah.



da lama xhapdet ni nak cite sket..

sket ajela ye..coz ni time rehat kt ofs nih.. xbleyh lelama..hihi

tadi lov ada tbaca berita gembira dari Harian metro

mengenai Ina Nain isteri kepada Suhaimi -btol ke eje nama dia?-



nonono xmo kait2kn dia ngn m_ _ i lagi oke..

ina skrg dah bahagia disamping suami tercinta..

berita gembiranya pasangan bahagia ni telah dikurniakan

cahaya mata ketiga yakni anak perempuan pula..

sebelum ni mereka mempunyai 2 orang putera

alhamdulillah kan.. syukur pada Allah kurniakan mereka zuriat..





bca punya bca rupa2nya ina pn mmg mngidam sgt nk

sorg puteri tgok2 dpt pula tu stelah berusaha, bdoa, solat hajat n mcm2

kite hnya mrancang, tuhan yg menentukan..

doa seorang ibu n ayah yang soleh n solehah pasti diangkat Allah

terus dpt kan..



Alhamdulillah, lov yg mmbca ni pn sgt2 gembira ngn berita ni

semoga khadiran puteri zuriat ketiga ini akn mnmbh lagi seri

rumahtangga mereka berdua..

dan bahagialah hendaknya hingga keakhirat kelak..




lov ske ngn suami ina yg juga merupakan penyanyi nasyid..

lagu2 yg dibawakannya sgt merdu dan penuh mkna..

xslh lov suami ina ni seorang guru -ustaz-





ina plk kuat semangatnya, tgok je bila dia hdapi mslh dulu

hbs semua pihak  tahu, mmg memalukan dia n fmly nya

tp dia kuat, sabar n now dah peroleh kbahagiaan..



smoga mereka terus bahagia

n mdpt ank2 yg soleh lg solehah.. amin..






Rabu, 23 Mei 2012

KENAPA BLOG LOV XBLEYH BUKAK...

 

Assalammualaikum,

serius gile mmg blog lov xbleh bukak..bile lov taip je L

slalu akn tros klua lov-note.blogspot.com then lov enter je..

tros bleyh masuk..



tp ni xboleh.. lov da dkt namplo kali da try tp xbleyh jgk..

T_T

ada sape2 tahu tak nk kne buat hape ek?

lov taip L dia kua address lov note tp bile enter dia kua..

mfrapps.com



apesal ek? uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

lps ni lov xbleyh berblog lagik...

i mean kt umah la.. kt ofs boleh.. uwaaaaaaaaaaaaa

tp kt ofs adalah salah utk berblog...uwaaaaaaaaaaa



tulon tulon ada sape2 tahu tak nape jd cmni?

-ini pn xtau cmne bleyh masuk tros lov mntk tolong korang tp

xtau la ble ke idok publish..uwaaaaaaaaaaaaa




T_T 
 

TERUK BETUL PERANGAI LOV




Assalammualaikum,

lov sekarang ni dah tersangatlah rajin utk bercucuk tanam oke..

-ayt xble bla-

dari satu biji pasu jadi 5 pasu dari 5 pasu jadi 10 pasu..

skrg ni ada belas suda..



pokok la tapi, bunga2 lov xbape nk minat..

bukan hape bunga2 xbrapa nk ngan la ngn tgn lov ni.. kaso katanya

tanam la munger hape mzt mati..bazir dwet den yo..




so ngn gtl tgn mntk pokok dari kakak ipo, lov bjinak2 ngn pokok2

ada pokok pisang merah, mkck bg coz katanya tgn lov power.. lol

 pokok limau kasturi, mmg lebat daunya tp cuma skali je dia berbuah

sempatla merasa buahnya, just diperah je dlm smbl blcan

pokok daun kari, -nk msk petik je dek- mmg lebat sgt pokok ni..

ble buat niaga ko.. :P



laen-laen pokok biasalah pokok2 hiasan je..

semua yg berdaun je tade munger ma..

tp ada 1 pokok munger yg kecik2 tu..slalu org tnm dlm pasu pnjg..

apa org kata pokok bunga pukul 10? haa agknyer la..



nk jadikn cerite, tiap2 kali balik keje n sblm g keje mmg lov siram pokok2 ni..

syg ko..satu ari tu lov balik2 lov tengok simen bertanah2..




xjauh dari ctu lov tengok pokok2 bunga tu dah tercabut2 dari pasu panjang

tros ngn tidak semene2 lov menjeret? arrghhhhhhh pokok mi... T_T
  
terperanjat abg n pwincess, tros lov kne mrh..lol

yela da la time tu nk masuk maghrib kn kejadah plak mnjeret tetibe kan.. :P

tp mmg sedeyh sgt, ati tgh pns..



"ank sapela cabot2 pokok aku ni? kalo aku dpt aku patah2kn jari dia.."

"ada mak bpk pn xreti jaga ank sampai masuk kwsn rumah org"

"ank bio je merayau2 ssh sgt nk jaga masukkn tadika je"

"kalo dpt pukul je trok2..eeee geram btol la"

-lov biseng2 kt lua uma-




bkn ada org pn, sume kt dlm da gelap..lol

abg mrh, abg kata bnda da jadi dibising2 dpt hape?

patu tros lov masuk ambek towel tros mndi..

dlm bilek mndi nanges.. wahahahahahaha

-muke je keras dlm ati byk taman-



lps solat2 tu, still nanges psl pokok -mcm bungok je kan-

mrh pd diri sndiri nih T_T

yela pokok je kan, tp lov da jaga dari dia kecik lagi..

dari idup, mati, idup balik,.. usehe bli baja..dok pns tmbh tnh..

ehhh mcm2 la..


ala pokok je, mungkin itu dugaan buat lov..

dugaan kesabaran lov sndiri.. tp lov gagal..

balik2 tu nmpk je tros lov ngamok..astaqfirullah sedeh plak

buat apa nk marah2 kan?


lps solat telefon berbunyi, tgok2 ada msj "mesti ko ngamok psl pokok ko mati kan"

alamakk spupu yg dok sbela rumah msj..

Ya Allah, mesti dia dengar lov ngamok2 tadi..malu sgt rasanya..

xsesuai ngn pewatakan lov yg da brubah skrg ni..

-mzt org kata alim2 kucing kan- T_T nanges lg...




bak kata pepatah,

tlajak perahu boleh diundur,

telajak kata buruk padahnya..


msj spupu tidak lov bls..malu sndiri..

tros keluar nk tgok pokok td.. abg jeling je dari jao..

-jeling ingtkn jgn biseng2 lg- lov fhm tu..

kdg2 mulut ni xboleh nk disekat2 bile mrh..

syaitan da kuasai diri..




klua2 tu tros ambek air siram tnh2 yg btaburan..

kutip balik batang2 pokok bunga yg da kelayuan..

rasa nak nanges tgok pokok tu layu, pokok tu pn hidupan..

pengubat jiwa nan lara ..hohohoho


tibe2 spupu kua, dia ble gelak2 kan lov?

org nak nanges dia ble gelak..tp da puas nanges tp lov pn tgelak sama

lps tu katanya suami spupu ni da tego mak bpk sorang budak tu -2 org gegirl tu-

coz anknya mrayau kt umah org usik brg org..

-tp mungkin itu elok juga kan bia mak bpknya tahu-


then makcik lov pn ada tego mak gegirl yg lg satu ni..

tp yg xsedapnya, lov dgr lps kene tegor tu

parents dua2 gegirl ni tros pukul ank2 nya trok2..




tersentap perasaan ni, Ya Allah apa yg aku ckp td?

psl pokok  tu bdk2 yg baru brusia 5-6 tahun trok kne belasah..




pokok2 tu kalo dibaja semula, disiram dijga

mungkin akn tumbuh segar semula..

tp luka ke sakit budak tu aku xtermampu nk perbaikinya semula..

lov terdiam sribu bahasa..menyesal..




sambil pokok2 yg btburan tadi lov kemas dan cucuk semula

lps  basuh simen lov masuk.. sedeh sendiri..

keesokkannya lps balik kerja lov tgok pokok2 hidup semula

segar megar je..tp budak tu? nmpk je lov dia lari..

kami berjiran...lov sedih sgt..


lov xdpt nk kwl kemarahan sndiri..

lov ingtkn lov da brubah..Allah baru uji sdikit je

lov da gagal..



kini lov dlm usehe utk btegur sapa ngn parents budak2 tu smula..

diorg oke je ngn lov cuma lov trasa sgt bersalah ngn insiden tu..

pokok2 tu elok je hidup semula, tp bdk2 kecik tu tpkse dipukul bntai

utk sedapkan ati org laen.. rasa mcm nk minta maaf je ngn diorg..

then nk ckp lov xkesah ngn semua tu..





Ya Allah kuatkan semangat ini,

Yakinkan diri ini, Tunjukkan lah Jalan yang DiredhaiMu..

Jauh dan Padamkan Api Kemarahan dalam Diri ini

Timbulkanlah Keinsafan dan Saling Memaafkan..

Agar kami sentiasa tenang menghadapi segala rintangan 




BULAN REJAB, HUTANG LAMA DIBAYAR SUDAH?


Assalammualaikum,

Alhamdulillah, semalam selamat menjalani ibadah pose sempena 1 rejab..

sebelum2 tu sedang berusaha membayar pose tahun lalu yg ditinggalkan

-secara tidak sengaja oke- biasalah orang perempuan..




cuti? bln  penuh? bndera puteh? haip2!!

kedatangan haid itu bkn satu masalah oke..

tapi itu juga anugerah buat kaum wanita sebenarnya..

yela keluarnya darah haid tu membersihkan sistem di dlm tubuh wanita..


lagipun dari ctu jugak kaum wanita,

ibu2 ini merehatkan diri dari bersolat n mengaji..

tp kadang2 tu bila dah biasa mengaji slps solat dlm time cuti2 tu pun

kite rasa nak mengaji jgk kan..




then time2 tu la kita ada masa utk memasak..

ada selebeh waktu tu kita boleh berehat awal..

ermmmm sronok kan jadi kaum wanita ni? btapa sygnya Allah kpd kita..


lov xtau kwn2 yg lain, tp lov setiap kali datang haid ini mmg akn

alami sakit perut yg kronik.. boleh berguling2 menanges2 dibuatnya..

sehari sebelum n ari pertama kedatangan haid.. mmg azab.

dlm pada tu kita maseh boleh berzikir harian cam biasa..




xkn la sebab dtg haid semua amal ibadah nk ditinggal cmtu aje kan?

takot woo setan byk dok keliling nih.. hehehe..

pd sesiapa yg belum byr HUTANG puasa tahun lepas boleh la bayar

wajib kita membayarnya, dah nama pun HUTANG..

boleh je kalo nk lakukan ibadah pose sunat di bln2 mulia ni


tp amatlah cantek sekali sekiranya kite mmbayar dahulu apa yang wajib

sebelum mlakukan yg sunat.. kita tak tahu bila tarikh kematian kita kan?

kalo xsempat nk bayar cmne? HUTANG kepada ALLAH tu..

ermm pesanan ini utk diri lov jgk xde niat nk sakitkn hati sesiapa..




trasa laen sgt kan bila datangnya bulan2 mulia ni..

bulan Rejab dah tiba..xsabar rasanya,

sempat ke idok ye utk lov sambut ramadhan

smoga dipanjangkan umur dan berpeluang beribadah didlmnya..













Sabtu, 19 Mei 2012

SELAMAT HARI GURU~~ SAYANG CIKGU..

 

Assalammualaikum, 

pada tanggal 16 Mei 2012 adalah satu ari istimewa..

khas untuk para-para sakura guru diluar sana..


kekuatan, ketabahan dan penuh inisiatif dari mereka ini

demi satu tujuan dalam mendidik ank bangsa..

pemangkin masa hadapan negara..


buat guru ku yg tersayang, Cikgu Noraini dan Cikgu Salina..

Terima kasih kerana percaya pada budak nakal ni

terima kasih kerana membuka ruang untuk budak jahat ni..

Terima kasih dengan setiap kata semangat yg klua dari mulut cikgu...

Terima kasih dengan pelukan penuh makna dari cikgu..


 Terima kasih kerana rotan saya dulu..seikhlasnya saya berharap sgt..

dihari-hari mendatang ni masih ada orang akn rotan saya sekiranya

saya melakukan sebarang kesalahan..agar saya tahu itu salah..

agar saya boleh berhenti dari melakukan sesuatu yg lebih teruk lagi

seikhlasnya..saya rindu pada cikgu..


Hanya doa buatmu guru, tidak pernah lekang atau lupa dari bibir ini..

smoga masih ada lagi guru-guru yg seperti mu..



Tidak terlepas ank lov juga sibuk dok menyambut hari guru..


memang lov soh dia utk sambut hari guru ni..


bwk g bli hadiah, pilih sndiri,

untuk sentiasa menyayangi guru2nya..

but, umi dia ni jgk lah yg kne bkerja kuat mbeli..

n mbungkung hadiah2 tu..


tahun ni xbyk coz abg lov xkasik pwincess bg hadiah pd semua guru2 

yg mengajarnya.. kami tidak berkesempatan untuk membeli barang2nya

tahun hadapan mungkin akn lebih meriah lg...



SELAMAT HARI GURU BUAT CIKGU....

TERIMA KASIH..

OST HAFALAN SHALAT DELISA - RAFLI (IBU)





Assalammualaikum, 


saje lov nk kongsikan lagu ni..

cerita ni best dan memberi byk penyesalan n kekuatan...

khususnya buat ank2 kpd ibunya.. 

cite ni da lama...

tp biasalah lov, da lama baru nk rasa bestnye bnda ni.

 


jomlah tgok cite ni ..lebeh2 lg bsma ank2..

biar mereka tonton satu crita yg laen dari pd yg laen..

smoga serba sdikit dpt mmberi pengajaran..


ps : rindu kat mak...





Jumaat, 18 Mei 2012

HAPPY BIRTHDAY TO KAK LIA~~


SeLamAt HaRI JadI.. sElAMaT Hari jADi.. 

SelAMat HAri JaDI To Kak Lia....

SElamaT hARi jaDi..



hehehe, sory lambat hapdet psl sambutan bday ni..

mcm biasa, kami GBS n other pasti akn celebrate bday sape2

yg join team ni.. -hohoho ayt gnz-


so jom saksikan xbrapa byk sgt gmbr coz agk pyh 

nk tgkp pic bday girl kali ni...

spatutnya bday girl bln ini ada 2 org..but zila da pi dlu..

pape pn kami ttp sambut zila jgk tau..kalo nk tngok kat SINI


so jom layannnnn




inilah hadiahnya, simple je..ada box yg penuh air n colorful haiwan kt dlm tu

bile tonggeng dia mcm berenang2 la..lol

korang mzt tau apebnde..huhu

ooo itu bkn boxnya ye..itu box nta hape2 nta kami letak jnji muat suda..hoho


kertas pembalut pn simple je kan..macam maen2.. hiks


semua sedang sibuk susun atur..


kak lia : jgn la usek kek haku ni tau..

kem : yela2 org nk pacak lilen ni ajehaa..


time utk potong kek..yessza..


kek coklat sebenar.. slrppp sedappp


kami ode pizaa from dominos jgk..


buah jambu batu... spaggeti tsgt sedap from akak aini..hoho..


jemput makan semua..


mmg minat sgt pizza tp yg ni lagi bagos..sedapppppppppppp


bila petang acara wajib still bjalan...acara tepung tawar pertama kali dlm sejarah...

kami tepungkan kak lia..-geng otai-


"akak...kami dtg nk teppunggkan akak..."

"jangannnnnnnnnnnnnn... cover muka aku dlu"


"eleyh mcm berani, aku tahu korang takot..xknlah korang nk tepung aku kan?"



"apehal bebudak ni dok ngitai2 aku nih? saspen da ni.."

"kalo aku terjon ikut tingkap kang agk2 selamat x yer"


"mesin punch kad ni rosak ke? aku da dok nunggu apsai xkol 5 lagi"

"eishhh bebudak ni ada lagi..dok ngintai2 haku watpa?"

"takpe2..aku buat2 dok bca paper ni "



"ieshhh korang nape ekori haku je ni? kem ko pegang hape tu kem?"

kem : mana ada pegang hape2..

nak tengok akak apsal baru kol 3 da nunggu kat punch kad?"

 

"tidakkkkkkkkkkkkkkkkk sampai ati korang tepungkan aku ye..."

"balek ni haku nk pegi pasau nk bli ikan merah tau tak"

"beg ni nampak ni...aku baru beli semalam..uwaaaaa"

"aku xampunkan dosa korang"


lokasi kejadian...eleyh sikit je kan? lol


sampai turun tnga tu kami tuang je dari ats...hbs kene teruk dia..

sory ye kak lia...kan awal2 ari tu da ckp...

tahun ni kite pulon hbs2.. -tp geng2 kite ajela-

netau esok2 da xde peluang bertepung tepungan lagi..ekekeke



slmt ari jadi akak, semoga pnjg umo..

murah rezki, n slalu ada kt ofs ni..


akak xde xbest la.. xceria...eheheh


nti nxt time akak tepong org plak eh...org xmarah..

paling kurang pon org nanges je..miahahahah :P



HAPPY BIRTHDAY TO YOU KAK ELLIA..





Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang