Assalammualaikum, hai jumpa lagi.. ^ ^
da lama xupdate blog ni.. hari2 cuti ni rajin masak2..
semalam buat nasi ayam hainan mmg sedap.. byk jugak sampai
boleh bg sket kt jiran2, dan cukup buat sahur sekali..alhamdulillah..
oke jom g tengok resepi ni
bagi resepi ni lov cadangkan korang buat sup dia dulu oke
coz semua bhn2 lain akn mnggunakan stok sup ni nanti..
(1)
SUP / STOK AYAM
1 ekor ayam
2 kiub pati ayam - jenama ikut ske ati
halia (2inci) - lov xske kalo bebau so mmg ltk halia
air - diletak utk bg tenggelamkn aym sahaja
so didihkan lah sup ni sampai aym tu msk...
lps msk keluarkan aym n masukkn dlm 1 mgkok besar
berisi air batu/ais utk bg isi aym tu tidak keras..
(2)
BAHAN NASI
2 ulas bwg putih - ditumbuk/blender
1 inci halia - ditumbuk/blender (nk lebeyh pn boleyh)
1 sudu besar majerin/planta
1 sudu besar minyak masak
1 batang kulit kayu manis
2 helai daun pandan - disimpul
1 biji bunga lawang
Caranya :
panaskan periuk nasik (letrik @ tidak tepulang lah ye tp letrik lg senang kn)
da pns or kering, masukkan 1 sudu besar majerin/planta bsama minyak tadi
bila majerin dah mencair, masukkan kulit kayu manis & bunga lawang
kemudian masukkan bawang putih & halia yang telah diblender tadi
goreng sampai naik bau
kemudian masukkan beras yang telah siap dibasuh, lov msk ni mggunakan 4 cwn beras
(cwn tea tu je - mmg kecik la)
then kacau beras bersama bahan2 tadi hingga sebati
kemudian ambik sup/stok ayam yg telah direbus tadi (ikut sukatan mcm msk nasik biasa)
masukkan sup/stok kedlm periuk dan kacau bagi sama rata dan sebati kemudian
masukkan garam & daun pandan then masak seperti biasa.
(3)
SAMBAL CILI
10 batang cili merah (bkn cili kering tu tau)
2 biji tomato saiz sederhana
3 ulas bwg putih
1 inci halia
4 sudu perahan jus limau (limau nipis)
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam (yg ni ikut cita rasa sndiri)
sdikit air masak ( ikut pekat or cair sambal tu yg korang nk tp elok pekat)
Caranya :
blender je kesemua bahan2 tu dan rasa, kalo kurang garam letak garam, kalo
kurang gula letak gula oke? ^ ^
lov tmbh gula sket coz cili tu pedas gile.. :P
(4)
SOS HALIA - resepi hainan mmg ada sos halia
2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 sudu teh - garam
1 sudu besar - gula
3 sudu - jus limau (limau nipis)
Caranya :
Tumbuk semua bahan-bahan di atas then sesuaikan rasanya, nk tmbh garam ke
gula ke, jus limau ke ikut kesesuaian citarasa korang oke..
ps : sos ni xpyh buat double resepi coz kite mkn sos ni utk pembuka selera shaja..
sos ni pun da byk.. n kite cume mkn siket2 sahaja.. kalo byk2 kang pedo plak lidah.. huhu
(5)
SOS KICAP
4 sudu besar kicap cair -lov guna kipas udg manis tu je
1 cawan sup/stok ayam
1 sudu teh - gula
1 sudu besar - minyak bijan
perasa
Caranya :
Satukan semua bahan dan kacau bagi rata, sesuaikan rasanya dan sedia utk dihidang..
yg ni lov buat double ikut resepi tu coz mmg sedap n ank2 pasti suka..
Sory picture xde la, lov pose2 ni mls beno nak nangkap2 gambau
lg2 lps bebuka mmg lembek coz da bz bersilat kt dapo.. lol
-nmpk beno stahun skali turun dapo kan?-
nsk aym ni sedap, dan sos dia mmg byk kalo ditengokkn
xboleh la xbuat salah satu daripadanya
kesemua sedap dimkn bersama..
tmbh pulak daun salad, timun dan potongan tomato segar
perghhhhhh sedap weyh..kikiki
Tiada ulasan:
Catat Ulasan