JOM TERJAH~

Selasa, 14 Ogos 2012

TIPS KESELAMATAN DI RUMAH KETIKA PULANG BERAYA


Assalammualaikum semua..

Alhamdulillah lagi beberapa hari menjelang shawal

alhamdulillah juga di beri peluang untuk berada

di bulan ramadhan yang mulia ni..


mesti ramai sudah

pakat2 bercuti untuk pulang ke kampung halaman..

sekolah  kan dah mula bercuti pada khamis ni 

so ambil peluang ni untuk pulang ke kampung halaman



kalau sempat bersama2 ibu dan ayah berpuasa

bsama2 diakhir ramadhan lagi meriah

dan terasa kehadiran shawal kan..



jangan bergaduh2 pula untuk pulang ke kampung

seorang suami yg baik, patut faham dan bijak mengatasi masalah ini

bincang perlahan2 bersama2

dgr pandangan masing2




sebelum pulang ke kampung lov ada tips2 keselamatan

yg myb you all boleh amalkan demi keselamatan

korang n specially harta benda yg korang tinggalkn

sebelum pulang beraya nnti



JIRAN
  • Pastikan d kwsn rumah korang siapa jiran yg tidak pulang beraya
dan yg akn pulang serta berapa hari mereka di kampung




  • Pesan pada jiran yg tidak pulang utk menengok2 kan rumah korang,
kalau boleh pesan pada 2 - 3 orang jiran sekali tnpa beritahu korang

dah pesan kat 2 - 3 org lagi





  • kalo korang bercuti untuk 5 hari, jgn ckp ngn jiran korang x ada
untuk 5 ari tu.. korang just ckp korang bcuti utk 3 - 4 hari shaja

jiran pn manusia, kdg2 beborak ke hape ke ngn org laen

terborak plak pasal kite.. T_T

ada plak pnjenayah tdgr.. haaa kantoi..




KAWASAN LUAR RUMAH
  • Kalau rancang untuk pulang lama di kampung, pastikan 
pihak akhbar tidak mghantar paper ke rumah, dan pastikan peti pos

dikunci kemas agr bila ada surat, kad, ia tidak akn berselerak

yg mungkin akn menunjukkn tuan rumah tiada di rumah




  • Kalau u all ada motosikal, kereta, basikal di luar pastikan korang masukkan
motosikal n basikal ke dalam rumah coz org nk masuk rumah ni

dia akn tgok kedudukan kenderaan tersebut.. bergerak ke atau tidak

keadaannya, kalau stay je dari ari pertama cmtu memudahkan

mereka untuk mengesyaki tuan rumah tiada





coz, kenderaan kecil mcm tu selalu tuan rumah akn guna

dgn kerap dan sepatutnya kenderaan itu akn berubah2 tmpt

atau cara parkingnya..  take note k..




KWSN DLM RUMAH

  • pastikan pintu dikunci kemas, kalo boleh letak 2 -3 kunci kt pintu
begitu juga tingkap, coz selalunya pencuri atau pecah rumah blaku

mudah melalui tingkap, diorg boleh umpil besi tingkap tu..







  • pastikan kipas dipasang dan dihalakan ke arah langsir
agar langsir brgerak2 dari dalam rumah.. buat mcm ada org..




  • kalo dlm rumah korang ada lampu sudut yg cute tu lg bagos..
lampu yg akn terpasang bila ada benda bergerak





korang boleh kurung kucing dlm rumah..

pastikan letak sekali makanan kucing tu.. kang mati plak :P




  • Jangan pasang kesemua lampu didalam rumah, nmpk sgt kan?
mana ada org yg pasang semua lmpu dlm rumah

melainkan rumah tu kosong n langsung xde org je akn jd cmtu.. fhm?



so psg lampu dapo or toilet bsebelahan dapo

psg lampu bilik or lmpu tgh.. jgn psg lampu dpn pntu besar..

nti siang mlm org nmpk byg lampu

n pasti org boleh tahu korang xde.. rite?





tp kalo korang psg lmpu tgh n hujung je.. ianya hnya akn nmpk

terang hnya pd wktu mlm shja..see? itu kan lebih normal rite..


  • lps tu bajet masa, kalo korang keluar pada hari jumaat
untuk pulang ke kampung, korang boleh juga

kunci jam loceng yang akan berbunyi pd keesokkan harinya

pastikan jam loceng tu yg hanya berbunyi untuk 5 minit shaja..

kalo satu jam berbunyi mampuis orang pun tahu korang tkde..

lol





  • then pastikan korang rajin buat miss call pd rumah sndiri
jgn lama2 dah namanya pun miss col kan..

2 - 3 kali bunyi korang letak lah.. kunon2 ada org col n ada org agkt.. ^^

jgn la korang slalu gatal2 maen telefon col je manjang..

nti org perasan..



  • then korang jgn la lupa kol jiran yg korang mntk tolong tu
tnye dia ada apa2 ke kt rumah, ada org carik korang ke..

tnye coz nk tahu samada jiran tu ada ke tidak

menengokkan rumah korang tu..




kalo jiran yg bgos dia pn akn story kt korang,

cth : td akak g rumah ko tumpang sidai kain..

td ada org carik, kwn ko agknya..

tu mknanya mmg dia nengokkan rumah kite.. hehehe



kalo takat dia kata,

cth : entah.. akak tak nampk pulak ada org ke tidak..

tak perasan la akak kat dalam rumah je ni..





tkda apa2 lah, akak nmpk rumah ko dari cni..ok je.. lol

mmg takat dia nengokkn dr dlm rumah dia je..

kalo kt belakang, tepi, ats da kene tebok or kne pecah

dia mmg xtau.. lol ada woo org mcm ni..



  • korang juga boleh bgtahu kt balai sebelum
korang pulang beraya, maklumkan pihak polis berhampian..

siapa jiran2 yg akn ada n tiada seperti yg 1 td..





bgtahu skali siapa yg korang da pesan utk tgok2kn rumah tu..

then bgtau dgn tepat berapa hari korang tiada nnti pd phk polis..



  • akhir sekali, kita kan orang islam.. sebelum tinggalkn rumah
baca doa, dlm perjalanan bykkn berdoa..

n setiap kali solat 5 wktu bdoa byk2 utk keselamatan


Insyaallah selamat..





Selamat pulang berhari raya ^^ ikhlas dari lov-note

maap zahir batin - ecece da mntk maap apehal-

jgn ada terasa ati plak ngn tips ni..


utk keselamatan bsama ye.. papai~~


Assalammualaikum..



Tiada ulasan:

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang