JOM TERJAH~

Selasa, 14 Ogos 2012

TIPS PEMANDUAN SELAMAT


Assalammualaikum kengkawan kus syg!!!

ada yg dah siap2 nk balik kampung berhari raya ke ni?

dah rancang perjalanan?

sudah buat persiapan?


firstly nk tnye apa mood raya korang?

happy?

sedeyh?

teruja?

sewel?

bahagia?


serius lov xde perasaan, tnye kt abg sama nk balik kg or not..

ternyata dia pn xde perasaan.. lol



lov kalo balik kg akn ke bgn datoh, sungkai n selekoh la jwbnyer

lov sronok gile kalo dpt balek kg..

bibik n paman msk sedap2 !!

lov ske msakan jawa.. hohohoho



oke back to our story, persiapan utk perjalanan n pemanduan

biasanya, suami yg akn drive rite?

kalo somi istri boleh drive lg baek,

kalo fmly lov, masa pergi tu abg yg akn drive,

then bile balik baru lov yg drive..

atur kan perjalanan n dkt mana korang akn btukar syif..



bila somi drive, istri jgn la zzzzzzzz  -tdo plak-

n jgn sesekali cerita psl kuih, ketupat, langsir dgn somi swktu dia

tgh drive oke.. lol ko boleh buat dia tdo dgn jayanya.. ahaks

somi2 ni mane ada perasaan kalo cite2 cmtu..




cuba korang bukak cerita dolu2, swktu bcinta ke, msa dia

mule2 syok kt korang ke, tnye dia mcm2..

kenapa abg suke pah dlu?

mcmn abg kenal pah?

dulu pah ske tgok abg tau.. ari2 tngu abg balik keje.. lol



serius weyh, lov da try.. lol

mmg dia xbleyh tdo, dia pun dok cerita je...

kdg2 tu kiteorg tergelak mcm org gile bile ingt2 kn balik kisah lama..




then bukak cerita psl family dia, tnye psl saudara maranya

yg kite kurang kenal.. yg mana dia rapat, yg mana kurang rapat

tnye psl awek dia msa kt kampung dulu.. :P

serius dia akn cerita..  >:)


then korang bajet2 da sampai separuh jln,

behenti lah kjp kt station myk, g toilet ke, cuci muke ke,

beli paper ke..





lps tu tnye la kt kanda tu dia nk rehat dulu ke tak..

kalo dia nk rehat bglah dia tido dlm 10 - 15 minit

pn da sgt2 ckup... nti bgun2 segar la dia semula..


kalo rajen korang tolonglah picit2 bahu dia..

bg dia jgn stress.. :P -jgn picet laen ha- >:)<





pastikan juga ank2 tidak meragam,

tnye ank2 oke ke tidak, ubah kedudukan diorg.. agr tidak letih

dok lama2 dlm kereta,

berhenti tu kemas2 sikit kereta.. tukar lampin n sebagainya



kdg2 ank meragam pn boleh buat driver tension

bile tension dia pn mula la ngntok or nk mengamok..

balik kg dlm keadaan cmtu xbest kan..

balik nk hppy2 rite..


rajen la berhenti utk bersolat.. doa jgn lupa..


bila korang dah berceloteh n dgr dia berceloteh

or dia mcm xlayan je,  itu mknanya dia da out of d way..

dia da mnuju ke dunia dia sndiri.. BAHAYA!!!

dia da mngntok!!!



so korang kne suruh dia berhenti perlahan2

then korang drive la plak..

bg yg xbleyh drive tu, suruh je abg bhenti di tmpt ramai org

n suruh dia basuh muka or tdo sekejap..



jgn asyk mnggunakan aircond shaja spnjg perjalanan

aircond kan sedap, dgr plak lagu best.. hayal..

boleh buat tetido.. so sometimes tu  bukak lah tingkap utk 1/2 jam cmtu




ambk udara dari luar.. boleh buat kita segar..

ingt bila kita dok sbela pemndu tugas kita lg berat dari dia

kne pantau setiap gerak gerinya, :P



insyallah allah permudahkan perjalanan u all

spnjg cuti berhari raya ni..

take care!! ^^



2 ulasan:

Nurul Akmal berkata...

Selamat Hari raya.. Reders from Hazman Fadzil.com :)

lov-note berkata...

Selamat Hari Raya Nurul ~~ ^^

lov pn follower siezuka.com sbelum ni, knl siezuka.com lps bca blog mr.eyriqazz..

thnks coz polo me too yer..

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang