JOM TERJAH~

Ahad, 22 Julai 2012

JOM BELAJAR CARA MEMBUAT BUKU

 
Assalammualaikum, 

entry ini adalah rentetan perjalanan -ayt xble bla-

spnjg lov bkursus di Arkib Negara


kalau nak baca cerita pertama klik SINI

oke lov sendiri tak tahu sebenarnye apa kerja Arkib

yg lov tahu Arkib ni tmpt simpan bhn2 lama, nama dia pun arkib kn..

hahaha -nk kne tampau-



then tgh2 cari kursus utk membe2 kt ofs tu

 -lov jaga bhgn kursus jgk-

bos kata "Lina u tolong carik kursus fail2 utk kerani fail"
 
haaa sudah, kami ni pusat latihan mana nak carik

pusat latihan yg menganjurkn kursus fail2 nih..hohoiii hebat!!



then google it myself carik punya carik


call punye call ada yg kne byr la, n mcm2 lg..

then ada plak terkeluar Arkib negara... ^^

the saver of mylife -- hehehehe



so lov contact n isi borang utk kwn2 yg perlukan kursus ini

ada 2-3 org kwn2 yg lov hntr ikuti kursus fail

lov pn ada mntk tp lov mntk 2..pgurusn fail n pemuliharaan..

tp nta mcmn, bos xbenarkan lov g kusus fail tu, but dia bg 

 
kursus pemuliharaan je with my akauntan, tehehe

itulah permulaan ceritanya..



xsgka sgt best!! korang carik la ye arkib negara

sape2 je boleh mohon kursus ni, -i mean gomen je kot-

tp dari jbtn mana pun just isi borang n nti diorg akn col.. 



-oh maaf ye entry ni panjang hrp bersabarlah mmbcanya-



oke, ini adalah kertas minit tau,

kertas minit yg tidak diceraikan lagi..

so susun satu persatu n jahit setiap helaian

perlu dijahit dengan kemas n teliti agar tidak putus

and tidak terlalu longgar


mula2 jahit raa mcm nk kne hukuman bunuh.. lol

xpernah rasa pun tp tkot nyer mai ai..

slua koyak pun jahit kedai tau..hahaha


so mmg sgt senang jahitannya tu,

lov nk terangkn secara terperinci tu susah sket..

kalo ada sape2 nk nota tu boleh bgtau lov..

lov kne fotostat n pos kan la...hehehe
 


tgok? cikgu kami dah bg ukuran yg perlu kami garis

or potong..kalo salah mmg nk kene lah..

bhn kami dpt sorang satu..so mmg xboleh slh buat..

kalo dah slh jgk tu, tpkse trime jela

buat gak dgn bhn reject... T_T 


tgok lah, nasib baek ada member yg mmg pandai bab2 nombor2 nih..

kihkihkih..kami kerja berpasukan tau..

walopun dtg dari pelbagai agensi..kami kerja sepakat..
  


dah di ukur2 kami gamkan dia..kulit hitam tu cikgu yg pilihkn

kulit ni mcm betul2 kulit la, tp bkn ye, dia mmg thn kuat ..

so xboleh bazir2..


ada yg dtg cni untuk belajar smata2..

ada juga yg dtg untuk carik idea bgaimana mghasilkn sbuah buku

utk tujuan perniagaan..bgoskan?
 


ini group kami, walupun sbenarnya xde group2 ni..

kami bebas, tapi semua mmg best!! kwn2 yg hebat!

lps gam, kena ratakan gam tu agar tiada angin dlm kulit tu.. 


boleh ratakan dgn kaen or dgn tulang ikan paus tu..

haaa ratakan2 lagi, tekan kuat2 ye.. ^^


oke ini lov punya, ada yg tkoyak sket tp kata ckgu 

itu pkara biasa, kt dlm tu mmg mcm2 boleh jadi...

tp bila da siap mmg semua tu kita xkn nmpk.. hohohoh


cikgu -En. Zam- juga ada pesan kalau nak beli buku

kenalah carik buku yang dijahit kerana buku yang dijahit lebih kuat,

kukuh n thn lama


kata cikgu lagi, kebanyakan bku2 yg berada di pasaran skrg nih

adalah buku2 yg dihasilkan mlalui mesin2..kebanyakkannya ,

tidak thn lama n mudah terkoyak di bahagian tepinya..

-mmg sgt2 betul-

bstuju dari pnglmn mjadi pnjaga stor bhn2 pjbt.. :P 


lps angin semua dibuang dan telah rata sepenuhnya,

kita letakkan pemberat ni..utk menguatkan lg cengkaman gam

pada kulit yg tebal tu.. tehehehe
 


kemudian kita lipat ats n bwh

gam kan lagi sekuat hati.. hahaha

opss gam jgn byk2 oke, nnti bg masalah pulak pada buku..
 


oke siap digam..kemas x? hehehee

bangga gile dpt siapkn kulit je nih.. 


kemudian masukkn buku yg dijahit tadi..

masukkan ikut saiz yg diberikan..

ats n bwh mzt ada ruang 4mm 

kiri kanan mzt 5mm oke ank2?  


tadaaaaa!!! cikguuuuu da siap!!
 


buku n kulit ni kami lekatkan dgn gam sahaja..

tp mmg kukuh..

bila da dipasang kulit xnmpk lg mcm comot2 kan?

mahal ni buku ni..hehehe
 


see? ada nmpk comot sket kt ctu..tp xmengapa..

kata ckgu bg org yg xprnh mmbuat buku

mereka xkn tahu sebarang kesilapan n kecomotan sesebuah buku itu

tnpa diberitahu sndiri oleh pembuatnya..


n bg pembuat pertama sebuah buku, bku yg da siap ni

nmpk sungguh menakjubkan dan saya bangga dgn semua..

saya rasa ini adalah murid2 saya yang paling cekap dan tepat

dlm mnyiapkn kerja2 yg telah saya arahkan.. ^^


TING!!!! -besau lubang idong mendengarnya-

thehehehehe ^^ 


kosong je kan, tgok nnti kami buat tajuknya pulak..
 


inilah mesin utk print nama bg sesebuah buku,

terlupa brapa harganya, tp dibeli dari luar negara juga

kene ukur betul2 kata cikgu..
 


cikgu yg buatkan bile tiba part ni, 

risau dia nk bg kami kendalikan mesin2 macam ni..

bukan tkot tgn kami jahanam tp tkot mesin dia jahanam

kahkahkahkahkah..

-cikgu jgn mara haa gurau2 je-
 


bukan senang nk boh nama, cikgu kene pakai penyepit tu

sausun dulu ayat apa yg perlu utk tajuk buku kami,

kami semua ingt dapat buat nama tu sendiri, so kami nak lah 

boh nama gilemer kami kan,


lov plak da berangan nk boh nama lov-note..

then nk buat hdiah..lol


tp xdpt, cikgu xbg katanya bahaya nk bg kami kendalikan sdiri

mesin tu pns..
 


makmal awet, inilah kelas pertama kami memula kursus kt cni.

seram je dgr kan.. hahaha 


tadaaaaaa!!! dah siap 

tajok hape? haaaa bacela sndiri ye..kihkihkih..
 


cantekkan, guna gold paper..

owhhh sgt truja nih...cantek sgt!!
 


dah siap semua still nk letak pemberat biar dia kemas

tsusun rapi..hehehe
 


ini sesi kedua kami belajar menjahit lagi..

coz kami ada byk masa, semua kerja telah kami siapkan

kami kan pelajar bijak.. :P


kali ni cikgu suruh kami jahit sndiri nota kursus kami sndiri..

jahitan ini agak lah senang dari yg memula tu..

n jahitan ini sesuai utk buku or nota2 nipis...
 


potong kulitnyer kena besar sket dari nota/buku oke..

kene potong lurus..
 


da ada kulit tu kami kene satukan

n susun elok2 then kami mampatkan kt mesin kt sna tu haa..

sgt bersemangat geng kami tu dgn kaki2 naek ats meja..

nk dptkn kekuatan menekan katanya.. lol

cikgu dah penat melayan keletah kami
 


x puas kene mampat ngn mesin lov mampatkan lg 

dgn pemberat nih..sorang satu je..tp aku sapu kwn2 punya..

hahahahah

-tamak-
 


minum pagi, sorang 2biji kueh corbadak

teh'o dia sgt sedap!! ^^
  


tadaaaaaa!! dpt kulit merah tu sgt2 seronok coz 

kulit merah tu cantek..

dah siap buku n nota kami..kami jahit sndiri kedua2 buah tu..

sgt membanggakan bg seumur hidup kami..

hehehehe
 


kwn2 masih sibuk menyiapkan n mengemaskn buku..

ada yg maseh dok membntu rakan2 laen..

owh miss themm 


ohye.. inilah makmal 2 dimana kami belajar

memotong, mengukur, mjahit n mghasilkan sebuah bku

hasil kerja tgn kami sndiri..

akn rindukan tmpt ni..
  


ini bilik kuliah di mana acara terakhir kami

penyerahan sijil dari pengarah bhgn latihan arkib ngara.. 


pengarah bertudung kuning, en.zam -cikgu kami-

yg bdiri tok penghulu kami yg sgt2 gile n best!!

n pengacara mjls yg telah dipkse2 utk mgacarakn mjls pn ada..

hehehe semua ni rakan2 kami swktu bkursus..




yg xboleh thn, di akhir2 tu bile cikgu buka borang mklum balas,

kebetulan coz cikgu kami mmg yg TERBAEEKKK

borang tu semua penuh dgn pujian dari ank2 murid...

cikgu baca tp tdiam sejenak..myb dia hiba + gmbira..



then bile ckgu tnye ada apa2 ke nk komen lg or ada nk ckp somethn..

semua org terdiam, sedangkan kami ni riuh rendah dari mula lg..


myb semua yg laen sprti lov jugak..

terasa sedeyh sgt nk berpisah..



walaupun kami bsama cuma 5 hari shaja...



bila cikgu nk menutup acara, rakan kami -otai- bersuara,


kwn : En. Zam, saya nk cadangkan sesuatu..

ckgu : ye silakan, td tnye malu2 aje ye..-tergelak-

kwn : En. Zam, kalau boleh saya cadangkan nanti

bila ada kelas lanjutan kursus ni ambiklah team ini semula..

maksud saya team yang ada dalam bilik ni, team yg sama..



-time tu lov rasa mcm nk nanges je, kwn2 laen btepuk tgn- 



ckgu  : Erm,..susah nih, byk cawangan yg buat surat apa semua

saya takut bila dia tengok nama group yg sama dia xnk buat pulak

rakan lain : En Zam! kalau diaorg xnk buat panggil saja saya,

saya akan datang cni saya akan taip semua surat2 yang En. Zam perlukan

tapi tolonglah jangan bagi kami semua sama2 lagi nanti..

kami sayang team ini..




T_T

miss you all

16- 20 Julai 2012 


ohw btw buku ini telah selamat dihadiahkan

kpd my little pwincess -dia berebot ngn bpknye sbenarnye-

kehkehkeh,



SLMT BERPUASA SEMUA!~~~ lov note lov u all..




9 ulasan:

izyantyPersonalTaste berkata...

salam, sy nak nota jahit buku boleh? awk fotostat nanti sy bayar semua harga caj fotostat n pos nie e-mail sy izyanty10@gmail.com.thank;s

a`EsyAh hUmaIra` berkata...

bantu sya boleh

a`EsyAh hUmaIra` berkata...

salam...sya nk buat bku buatan tngn sendiri..sya xtahu bhannya dan cranya yg betol..bntu sya bbleh..ini email sya,zutiqa94@yahoo.com...sya ign cranya yg lbh specific n jelas..tq

Lov Note berkata...

emailkan alamat dekat lov_note@yahoo.com ok...


lov pernah cuba sndiri, n ada nota cara n bhn2 utk membuatnya..lov boleh fotostat n poskan..

tapi lov rasa susa sket nk phm kalo xde cikgunya yg sbenar..

kalo nk jugak..lov xkesah nk kongsi..

cuba emailkn alamat dlu, nti kalo ok lov cuba pos..

ain nazri berkata...

Boleh tanya,kulit tu boleh dpt mna ya?

Lov Note berkata...

kulit buku yg kami cuba n pelajari n yg terbaik adalah dari kulit binatang mcm kulit kambing, kulit anak lembu, ianya sgt mahal dan ianya adalah di import dari luar negara..

ngara mana tu, lov da lupa plak..

Aimu Sirri berkata...

salamun'alaikum, tlg poskan set nota membuat buku ke alamat 2568, taman sri chukai, jalan pengkalan sir, 240000 kemaman terengganu. dan sebutkan harganye skali ye...trime kaseh...-Muhammmad Aimullah bin Aliah

Nurazila rosdi berkata...

salam saya nak mintak tolong berkaitan dengan bagaimana hendak jahit buku dengan lebih terperinci ni mail saya zilarosdi95@gmail.com

Seni Kolaj di Mata Kami berkata...

Hi, sy dah lama berminat utk belajar cara membuat buku ni. Boleh lov emailkan cara2 lebih detail kat sy? Terima kasih banyak share ilmu ni :) Email sy analalolla@yahoo.com

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang