JOM TERJAH~

Khamis, 11 Jun 2015

KOMIK TEMANI AKU - SHIMAKI AKO





Assalammualaikum,

komik temani aku dari Shimaki Ako ni memang best..

walaupun ilustrasinya agak kureng dari kebiasaannya

jalan cerita tu ada dan mudah nak faham kehendak penulis

bagi setiap watak yang hado..


macam biasa, watak lelaki nakal, watak perempuan yang jatuh cinta 

pada yg tak sudi dan macam-macam lagi..


cerita cinta, xboleh nak ceritakan coz bku ni ada 

4 cerita cinta yang berlainan dan best-best..


macam biasalah pesanan dari lov, komik2 cinta macam ni

ada adegan kiss2 coz cerita2 ni berdasarkan kisah cinta 

remaja2 jepun...so kita sebagai orang islam ni xsesuai sangat



lagi-lagi para remaja...takut korang terikut-ikut plak..

macam lov, dah berkahwin, dah dewasa, boleh membezakan 

antara realiti n fantasi..



so kalo remaja2 kita nak bca elok lah yang berusia 20 tahun ke atas...

takut da baca2 ada keinginan lain plak kang..

nk try2 kat sape2 plak ke...mati..dosa tau..



papai...

Rabu, 10 Jun 2015

KOMIK SKALA CINTA 1.8 METER PERSEGI - OZAKI IRA




Assalammualaikum,

komik ni lov beli kat pasaraya mana ntah lama dlu

coz bosan sangat menunggu member shoping..lov beli komik ni

dah itu je yang hado..


alamak nyesal plk beli..lov xboleh masuklah cerita dia..

xfhm...huhu


sape yang dah baca komik ni mungkin faham kot...

or lov je sorang yang xberapa nk fhm..

bkn apa jalan cerita mcm xbest je..

huru hara..


hasil kerja dari ozaki ira memang bkn minat lov lah..

lov da try baca 2x tapi memang xboleh nk rasa best jugak...

hahaha kejam plak rasanya...


pape pun itu pendapat lov je...myb korang rasa best pulak ke kan..




Selasa, 9 Jun 2015

MAJLIS PERTUNANGAN ANAK BUAH





Assalamualaikum,

Hujung minggu yang lalu lov sekeluarga ke majlis pertunangan

anak kakak ipar lov, anak yang keberapa tak pasti

coz anak buah lov ramai

 huhu jgn marah hokei.. :P



jom layan gambar..


Masa kenduri ni lov cuma datang pada hari ahad je coz kena kerja

ada tangki rumah kuarters kat ofis tu bocor plak

then bos pun dah call kontraktor suh dtg betulkan

bos minta lov pantau la kerja diorg sampai siap..

sory la kakak ipo ku syg.. xdpt nk rewang2..


yela mjlis ni penting bagi kakak coz majlis pertama yang dia adakan

anak perempuan pertama kan..

majlis pertunangan ni pun agak besar-besaran.. sampai seluruh

ahli keluarga dari perak pun turut hadir sama

dah macam majlis kahwin pulak rasanya..


makanan jangan ckp lahh melambak2...semua hado...hadoii

 rusak diet ku...


orang kuat, orang dapur, kakak ipar lov..tuan rumah yang tudung hitam putih tu..theheh
 
kepenatan la tu..
 
kakak ipo tudung biru dan dua lagi makcik lov dari perak..
 


antara sepupu, saudara mara sebelah suami lov..
 



bff ank buah lov...masing-masing dok bergambar je kejenya..

comei2 budak2 nya..
 


pelamin? ok....cantik ringkas dan cute...thehehe
 


Pengantin,...eh bakal pengantin..ni baru tunang je..muda sangat lagi..

tapi dah bertemu jodoh yang  difikirkan sesuai untuknya

semoga kalian berakhir sebagai suami isteri jua akhirnya nanti..
 



12 TAHUN BERLALU ~~ ALHAMDULILLAH





Assalammualaikum,


Ini cerita kita, ini cerita kami..


alhamdulillah


sudah 12 tahun  kami bersama sebagai pasangan suami isteri



 banyak suka dan duka, tangis dan tawa,

dari kami bertubuh kecil sekarang dah bertubuh beso..hahaha


pic ni anakanda kami yang tgkpkan..

ketika ini usia anakanda kami sudahpun 11 tahun

anak dara kami pn dah nak sama tinggi macam mamanya.. 





semoga kita sentiasa kuat & sabar harungi semuanya bersama,

seperti 12 tahun ini..pada masa akan datang jua..


In sya allah





BAKAT TERPENDAM - SEORANG PELUKIS HEBAT






Assalammualaikum,

sejak tak update blog ni, time2 sakit dok rehat kat umah

lov da bosan terbaring je, lov akan bukak utube..



lov suka tengok DIY,  dan sume bnda yg kita boleh belajar..

mana yang lov minat je la kan..

lebih2 lagi bab katon2 ni kan..


sekali tu tbukak la plak

doodle..how to doodle.. n mcm2 lagi tajuk yg klua..

satu2 lov bukak sambil jari turut mengikut rentak

tibe2..eh...jadi la...eh sama la..


tak sangka aku boleh mlukis..huhuu

so layanla doodle yg lov buat ni ok...




tak cantik mana, tapi bagi lov percubaan pertama yang hbt..hoho

then kawan2 pwincess siap oder kau nak beli lukisan ntah hapa2 

lov ni..





lov lukislah lagi dekat 20 helai..bg kat pwincess..

sejak bila la dia jadi penjual hasil tangan mamanya...

dijual rm1.00 untuk satu gambar...

kawan-kawan adik ckp mama awak seorang pelukis hebat..

 LOL!!!!!


terus kena marah dengan papa nya, lukisan budak tadika cmtu

dijual mahal2? kenapa tak bagi percuma je?





adoiii lukisan bdk tadika abg lov kata? sabo jela..

saket tgn kot nk lukes 20 helai lukisan yg sama...

pen dkwat basah tu baru je beli,dah la mahal ok..

tp last2 lov suh bg je...tp pwincess berdegil nak jual jugak

coz kat sekolah kwn2 nya semua main jual2 cmni..





ok2 suka hati...jual lah rm0.20 je..

hahaha budak2 kan...layan jela...


yg xboleh tahan tu, balik2 sekolah lebih banyak lagi oder yang pwincess dapat

dari kawan-kawannya


TIDAKKKKKKKKKKKK mama xnak mlukis lagi..

:P

 dah2 habis cerita... :P

 

BERCUTI DI RUMAH PERANGINAN PERSEKUTUAN





Assalammualaikum,

Meh lov sambung cerita dari pengalaman lov sendiri

 dari entry INI 


lepas baik dari sakit haritu, lov mohon untuk bercuti di rumah 

peranginan persekutuan ni kat link ats tu..

sebab ini kali pertama lov memohon lov nk try yang dekat2 dulu..


so kami sekeluarga sepakat untuk bercuti di morib..dalam 2 jam je

dari rumah kami..jom layan gambar sambil lov bercerita ok..



 jalan masuk ke kawasan dalam tu, macam sebuah perkampungan moden..

kiri kanan rumah rehat..



 inilah rumah rehat yang lov mohon, namanya banglo 3 bilik dalam sistem tu..

lov dapat yg best coz yang ni betul2 di tepi pantai..

besarkan rumahnya..

apa? nampak macam rumah lama? ahh? kuaters?

ermm tp dalam best tau..selesa sangat..

ohye dekat sini ada wifi tau..hahaha


 
Ini gambar bila lov dah naik beranda..sebelah tu ada taman permainan, pondok kecil,

dan tempat barbeque..nampak tak pagar tu..

sebelah tu laut...uuuuuu bestnya....pemandangan indah..


Tengoklah beranda ni punya lah luas...boleh maen lari-lari..

lov suka sangat rumah yang bercirikan kampung camni tau..

yela lov pn org kampung...

 da berangan nanti kalo aku kaya nk buat rumah cmni dekat kampung..theheh 



Hujungnya ada meja dan kerusi besi ni..ala2 zaman P.Ramlee pulak rasanya..

 tempat ayah dengan menantu dok lepak sembang2..

cite org lelaki... :P



ini pulak ruang tamu, sory gelap coz siang lagi lov pn xbukak lampu

coz kat luar cerah terang bederang..flash pn xidop..

almaklum le...tepon murah :P

-ke ko xreti etjas tepon-



ada sofa yang super duper selesa...toing2 springnya..

rasa nk tdo kat sofa tu je...

yang xbestnye, tv fesyen lama da....kecik plak tu..wahahaha

walopn lov kt uma tv fesyen lama tapi beso bapak...hohoho


dah2 besyukur apa yang hado..bukan nk dok cni tros...nama pn bercoti je kan..

kami dok cni 3 hari 2 malam...memang puas..




dalam rumah ni semua aircond ye, oleh kerana ini percutian pertama kami,

lov bawa sekali mak, ayah dan adik2...beso kot rumah ni kalo kami bertiga je..


yela senang, suka sama2 rasa...




 ada peti sejuk, kami datang je penuh peti sejuk ni..macam2 benda

makanan minuman kami pudat dalam ni..

cakap je apa yg xdo...huhuu...


tapi tulah...peti sejuknya yang kecil je..

lov terpaksa keluarkan besi pembahagi tu coz barang2 dah x muat..

bakul biru tu? haaa itu la gula, beras, ala tmpt barang2 kering yg nk dimasak..



rumah ni ada 2 dapur hoke, satu dapur kering satu lagi dapur basah...

dua2 kami guna..selesa gile dalam rumah ni..

kami masak nasi, lauk, buat air panas, gile punya seronok...



ini bilik utama, nampak pintu tu?

keluar pintu tu ada beranda kecil siap ngn meja dan kerusi batu

macam dekat anjung depan tadi..

bezanya yang hanya untuk berdua...romantik gitu...


bilik ni kami serahkan kepada our king n queen...iaitu ayah dan mak..

bio diorg berehat, masak2 pun lov ngn adik yg buat...kami xbg diorg buat apa pun..

just relak....


dalam bilik utama ni dia siap ada almari 3 pintu ni..boleh lah gantung2

baju sluar ke..boleh simpan banyak barang..
  


 selesa...



ini bilik kami 3 beranak, 2 buah katil bujang

kami dekatkan je...ank kat tgh2 lah..muahaha



bilik lagi satu pun sama macam ni jugak..

bilik tu adik2 kongsi ramai2...

katil ada 2, diorg bertiga...so pandai2 lah ye..

sorang tdo bawah.. lol



ini bilik air utama dalam rumah ni...besar walawei..

ko bole buat konsert... :P

lagi sekali wangi, selesa...mandi dalam tu elok sejam jadi 2 jam... :P



oh ye rumah ni ada 3 bilik air sebenarnya..satu dalam rumah yang kat atas ni..

2 lagi dekat luar di belakang rumah.. ada tandas, bilik mandi

mandian pancuran di luar pun ada 2 jugak..


supaya lepas mandi laut kita tak kotorkan rumah dengan air masin

kita boleh la mandi bersih2 kat luar sebelum naik..

kayu rumah tu boleh rosak kalo terkena air laut...



Pinggan mangkuk turut disediakan,

set cawan, set gelas

set pinggan, mangkuk, tmpt nasi, kuah set sudu garfu pun hadoo




jadi xyah nak berat2 bawak sume benda ni..

kecuali mug untuk ayah n abg lov yg mesti hado untuk bancuh air pns diorg




kami sediakan daging lembu perap, daging kambing perap,

ayam perap, ketam, kerang, hot dog, udang patu lala ke apa ntah tu..

siap nasi dan kuah lemak telor lagi..


kami makan macam dah xde hari esok...muhahahaha

maklumlah sekali sekala kami dapat dok berkumpul bercuti bersama-sama camni



ada tempat untuk barbeque disediakan..

tapi nasihat lov bawak lah jaring korang sendiri coz jaring kt ctu dah teruk thp gaban

hancur2...org yg guna xjaga harta bersama..


nasib lov bawak kertas timah ni, boleh buat alas..

kalo tak semua bahan bakar kami tejerlos masuk ke api...coz ada yg bocor2 jaringnya..

sabo ajelah teman..




sementara anak2 membakar, mak dan ayah duduk bersembang,

dalam diam kami kluakan kek untuk menyambut harijadi mak yang da lepas beberapa

hari tu..memang saje rancang nak lambatkan..coz nk sambut di sini..

udahlah terlalu banyak makanan, sampai kekenyangan ditambah pulak

dengan kek birthday yang sedap gile tu...hadoiii punah harapan untuk kuwus..

:P



 tengoklah permainan ni...besar kan...hahahah

ringan je pun..xde la berat nau..

seronok main tapi xthn cuaca panas...



sebenarnya banyak lagi gambar kami disini,

dekat pantai, dalam rumah, dekat mana2 je,

kami memang suka bergambar

tapi ini je yang mampu lov kongsikan 


oh ye bagi siapa2 yg memang pakar dalam menangkap gambar pemandangan

tempat ni memang sangat sesuai, coz lautnya adalah kawasan yang orang luar 

tidak pernah masuk, kecuali penginap di rumah ini sahaja..



sangat cantik, langitnya membiru, awan yang berketul2 dan bermacam bentuk

matahari yang terbenam...cantik sangat...

sory pic2 tu lov dah terdelete da...

pergilah dan rasai sendiri..


kalo boleh minta rumah peranginan (Langkawi)

coz sebelah pantai.. :P






lov akan datang bercuti di sini lagi...

tmpt ni best, mungkin laen kali nak bawa kawan-kawan pula..

myb..

macam lov ni ntah la..lov lebih suka benda yang sederhana..

ada dari tiada, baik kecil daripada besar..daripada tiada langsung

mungkin jenis yang mudah bersyukur dengan apa yang ada

coz lov orang yg sentiasa serba serbi kekurangan dalam macam-macam hal


then lov jns yang suka kongsi kegembiraan dgn orang laen..


macam review yang lov baca banyak komen negatif pasal tmpt ni..
 
orang kata airnya xde..surut sentiasa...

len kali tnye lov bila time air pasang ok...hehehe

coz air pn mcm manusia..ada pasang surutnya..


time tu kita boleh mandi...bile time surut kita kutip cengkerang or cari ketam..


hahahaha..idup ni terlalu indah utk diabaikan..



tat's all from me now.. papai...



RUMAH PERANGINAN PERSEKUTUAN





Assalammualaikum,


Ahnyong.. :P


semasa ketiadaan lov yang agak lama kebelakangan ni..

-haha ayt poyo-


ok meh lov cita pasal tajuk ni

bagi sape-sape yang belum pernah dengar or yang tahu langsung lah ye,

Rumah Peranginan Persekutuan ni adalah kemudahan penginapan
untuk kakitangan kerajaan & pesara kerajaan sahaja..





kemudahan ni bukan saja-saja ditubuhkan macam kerajaan takde kerja 

or saje nk habiskan duit plak..

kemudahan ni pun dah lama ditubuhkan untuk staff gomen

kakitangan kerajaan bukan bergaji besar macam

kakitangan swasta


cuma lebih banyak kemudahan dari segi cuti, cuti sakit, perubatan

dan banyak lagi lah yang memudahkan ..


lepas tu kakitangan kerajaan ni adalah yang paling kurang bercuti kerana

kekangan waktu dan perbelanjaan yang tinggi bila nak bercuti 

lagi - lagi dari 2014 hingga sekarang ni..2015..

semua harga semakin naik, tinggi hoke..

kajian ni lov tbaca dekat mana lov pn da x ingat da..tp mmg ada


kalau nk dok hotel terpaksa bayar separuh dari gaji hanya untuk

bermalam 3 hari 2 malam...

yeee percayalah..so dari ko habiskan separuh gaji ko 

hanya sebab nak dok bilik cantik ada aircond ada kolam bagai

baik ko deko bilik kat umah macam otel


bersihkan kipas ko seminggu sekali, then buat kolah bagi anak-anak ko main

haaaa puas hati dek non...jimat...muahahah

coz kalo dilihat kebanyakan kakitangan kerajaan ni

adalah dari mereka yang hidup susah, orang-orang kampung

 atau yang berkeluarga besar,

so kesian lah...janganlah dok kutuk2 kami


memang la ada yang keja gomen ni dari mereka yang kaya raya

tapi itu dari keluarga mereka yang memang dah kaya

mereka-mereka yang dapat belajar tinggi-tinggi

pegang jawatan beso2..

so ada banyak peringkat..


lov bukan apa,

bengang jugak bila orang sume dok kutuk, eh keje gomen kje malas...

kje gomen makan gaji...gaji tinggi tapi pemalas..



cop cop cop

penampaq hang baru tao..meh datang pjbt kami..

xyah lama la..dok sehari je ikut kami buat kerja..

hang xtao org gomen ni, satu kepala tapi pegang 10 keja hang tau ka?

hang tak tao kan?

patu layan orang..haaaa aku rasa hang dok mengamok kt ctu dlu kot..

hang ingt yg dtg2 tu apa? sopan santun budi bahasa kita?

hello? kalo datang mcm raksasa kami terpaksa jadi otomen la..

phuhuhu


kami ni keja gomen bukan boleh pilih bulu ka hapa ka..

kami pn orang biasa jugak, makan gaji, ikut arahan bos,

nk mkn, mnum, bli brg kena jugak bayaq, bukan free cek oi

bos plak ikut arahan phk atasan,

phk atasan plk ikut arahan undang-undang..

hang brani ka nk lwn undang2 negara?



hang tera hang ce la kawal selia pjbt kami..

-eh awat betuka sleng plk ni-

dah lari tajok plak...muahahaha


THIS IS WHO I AM




Assalammualaikum,


Hallo uols, dah lama kan lov tak update blog kesayangan lov ni..

6 bulan sekali muncul kembali..patu setahun kemudian baru muncul balik

muahaha..


ada ke yang sudi singgah ke blog sepi lov ni?

erm lov macam biasa bila hilang tu coz asyik lah tidak sihat

lov ni kan penghidap asthma kronik..

kalau tak jaga betul-betul sekejap je boleh kena serangan asthma ni..


ubat? erm macam yang lov pernah ceritakan sebelum ni KAT SINI

macam-macam hado..hahaha

oh ye kalau ada siapa-siapa yang lov janji nak buat entry pasal 

komik tu, lov minta maaf ye..coz lama dah tertangguh..




lov bila jatuh sakit, masuk wad, klua wad

kalau tak pun dok berulang g kecemasan pi sedut gas..

tahu-tahu ajela, bila dah sakit ni semua urusan banyak yang tertangguh

lebih-lebih lagi urusan tempat kerja..bos pun bole pitam

kalau ada staff macam lov ni..


macam biskut daaa, tapi bukan lov sengajakan..dah sakit..

siapa yang nak sakit? sakit tau...huhu

in sya allah bila kerja tu memang lov bagi tumpuan 101%

cuma kenkadang kita ni manusia biasa..mana lah sempurna kan



kalau tak lov yang sakit mesti pwincess plak semput..

bergilir-gilir kami ni..



ini pun lov baru sedor lov ada blog...wakakaaka

mana tidaknya, ada sorang member ofis ni tegur

"eh blog ko asal cerita sama je ko tak update ke..bosan aku baca"

dalam hati "eh dia ni baca blog aku ke? thehe ada peminat"

-prasan-


 

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang