JOM TERJAH~

Selasa, 9 Jun 2015

BERCUTI DI RUMAH PERANGINAN PERSEKUTUAN





Assalammualaikum,

Meh lov sambung cerita dari pengalaman lov sendiri

 dari entry INI 


lepas baik dari sakit haritu, lov mohon untuk bercuti di rumah 

peranginan persekutuan ni kat link ats tu..

sebab ini kali pertama lov memohon lov nk try yang dekat2 dulu..


so kami sekeluarga sepakat untuk bercuti di morib..dalam 2 jam je

dari rumah kami..jom layan gambar sambil lov bercerita ok..



 jalan masuk ke kawasan dalam tu, macam sebuah perkampungan moden..

kiri kanan rumah rehat..



 inilah rumah rehat yang lov mohon, namanya banglo 3 bilik dalam sistem tu..

lov dapat yg best coz yang ni betul2 di tepi pantai..

besarkan rumahnya..

apa? nampak macam rumah lama? ahh? kuaters?

ermm tp dalam best tau..selesa sangat..

ohye dekat sini ada wifi tau..hahaha


 
Ini gambar bila lov dah naik beranda..sebelah tu ada taman permainan, pondok kecil,

dan tempat barbeque..nampak tak pagar tu..

sebelah tu laut...uuuuuu bestnya....pemandangan indah..


Tengoklah beranda ni punya lah luas...boleh maen lari-lari..

lov suka sangat rumah yang bercirikan kampung camni tau..

yela lov pn org kampung...

 da berangan nanti kalo aku kaya nk buat rumah cmni dekat kampung..theheh 



Hujungnya ada meja dan kerusi besi ni..ala2 zaman P.Ramlee pulak rasanya..

 tempat ayah dengan menantu dok lepak sembang2..

cite org lelaki... :P



ini pulak ruang tamu, sory gelap coz siang lagi lov pn xbukak lampu

coz kat luar cerah terang bederang..flash pn xidop..

almaklum le...tepon murah :P

-ke ko xreti etjas tepon-



ada sofa yang super duper selesa...toing2 springnya..

rasa nk tdo kat sofa tu je...

yang xbestnye, tv fesyen lama da....kecik plak tu..wahahaha

walopn lov kt uma tv fesyen lama tapi beso bapak...hohoho


dah2 besyukur apa yang hado..bukan nk dok cni tros...nama pn bercoti je kan..

kami dok cni 3 hari 2 malam...memang puas..




dalam rumah ni semua aircond ye, oleh kerana ini percutian pertama kami,

lov bawa sekali mak, ayah dan adik2...beso kot rumah ni kalo kami bertiga je..


yela senang, suka sama2 rasa...




 ada peti sejuk, kami datang je penuh peti sejuk ni..macam2 benda

makanan minuman kami pudat dalam ni..

cakap je apa yg xdo...huhuu...


tapi tulah...peti sejuknya yang kecil je..

lov terpaksa keluarkan besi pembahagi tu coz barang2 dah x muat..

bakul biru tu? haaa itu la gula, beras, ala tmpt barang2 kering yg nk dimasak..



rumah ni ada 2 dapur hoke, satu dapur kering satu lagi dapur basah...

dua2 kami guna..selesa gile dalam rumah ni..

kami masak nasi, lauk, buat air panas, gile punya seronok...



ini bilik utama, nampak pintu tu?

keluar pintu tu ada beranda kecil siap ngn meja dan kerusi batu

macam dekat anjung depan tadi..

bezanya yang hanya untuk berdua...romantik gitu...


bilik ni kami serahkan kepada our king n queen...iaitu ayah dan mak..

bio diorg berehat, masak2 pun lov ngn adik yg buat...kami xbg diorg buat apa pun..

just relak....


dalam bilik utama ni dia siap ada almari 3 pintu ni..boleh lah gantung2

baju sluar ke..boleh simpan banyak barang..
  


 selesa...



ini bilik kami 3 beranak, 2 buah katil bujang

kami dekatkan je...ank kat tgh2 lah..muahaha



bilik lagi satu pun sama macam ni jugak..

bilik tu adik2 kongsi ramai2...

katil ada 2, diorg bertiga...so pandai2 lah ye..

sorang tdo bawah.. lol



ini bilik air utama dalam rumah ni...besar walawei..

ko bole buat konsert... :P

lagi sekali wangi, selesa...mandi dalam tu elok sejam jadi 2 jam... :P



oh ye rumah ni ada 3 bilik air sebenarnya..satu dalam rumah yang kat atas ni..

2 lagi dekat luar di belakang rumah.. ada tandas, bilik mandi

mandian pancuran di luar pun ada 2 jugak..


supaya lepas mandi laut kita tak kotorkan rumah dengan air masin

kita boleh la mandi bersih2 kat luar sebelum naik..

kayu rumah tu boleh rosak kalo terkena air laut...



Pinggan mangkuk turut disediakan,

set cawan, set gelas

set pinggan, mangkuk, tmpt nasi, kuah set sudu garfu pun hadoo




jadi xyah nak berat2 bawak sume benda ni..

kecuali mug untuk ayah n abg lov yg mesti hado untuk bancuh air pns diorg




kami sediakan daging lembu perap, daging kambing perap,

ayam perap, ketam, kerang, hot dog, udang patu lala ke apa ntah tu..

siap nasi dan kuah lemak telor lagi..


kami makan macam dah xde hari esok...muhahahaha

maklumlah sekali sekala kami dapat dok berkumpul bercuti bersama-sama camni



ada tempat untuk barbeque disediakan..

tapi nasihat lov bawak lah jaring korang sendiri coz jaring kt ctu dah teruk thp gaban

hancur2...org yg guna xjaga harta bersama..


nasib lov bawak kertas timah ni, boleh buat alas..

kalo tak semua bahan bakar kami tejerlos masuk ke api...coz ada yg bocor2 jaringnya..

sabo ajelah teman..




sementara anak2 membakar, mak dan ayah duduk bersembang,

dalam diam kami kluakan kek untuk menyambut harijadi mak yang da lepas beberapa

hari tu..memang saje rancang nak lambatkan..coz nk sambut di sini..

udahlah terlalu banyak makanan, sampai kekenyangan ditambah pulak

dengan kek birthday yang sedap gile tu...hadoiii punah harapan untuk kuwus..

:P



 tengoklah permainan ni...besar kan...hahahah

ringan je pun..xde la berat nau..

seronok main tapi xthn cuaca panas...



sebenarnya banyak lagi gambar kami disini,

dekat pantai, dalam rumah, dekat mana2 je,

kami memang suka bergambar

tapi ini je yang mampu lov kongsikan 


oh ye bagi siapa2 yg memang pakar dalam menangkap gambar pemandangan

tempat ni memang sangat sesuai, coz lautnya adalah kawasan yang orang luar 

tidak pernah masuk, kecuali penginap di rumah ini sahaja..



sangat cantik, langitnya membiru, awan yang berketul2 dan bermacam bentuk

matahari yang terbenam...cantik sangat...

sory pic2 tu lov dah terdelete da...

pergilah dan rasai sendiri..


kalo boleh minta rumah peranginan (Langkawi)

coz sebelah pantai.. :P






lov akan datang bercuti di sini lagi...

tmpt ni best, mungkin laen kali nak bawa kawan-kawan pula..

myb..

macam lov ni ntah la..lov lebih suka benda yang sederhana..

ada dari tiada, baik kecil daripada besar..daripada tiada langsung

mungkin jenis yang mudah bersyukur dengan apa yang ada

coz lov orang yg sentiasa serba serbi kekurangan dalam macam-macam hal


then lov jns yang suka kongsi kegembiraan dgn orang laen..


macam review yang lov baca banyak komen negatif pasal tmpt ni..
 
orang kata airnya xde..surut sentiasa...

len kali tnye lov bila time air pasang ok...hehehe

coz air pn mcm manusia..ada pasang surutnya..


time tu kita boleh mandi...bile time surut kita kutip cengkerang or cari ketam..


hahahaha..idup ni terlalu indah utk diabaikan..



tat's all from me now.. papai...



Tiada ulasan:

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang