JOM TERJAH~

Ahad, 4 Mac 2012

RM13.90 PUNYA CERITA

 

Kami kt ofs ni tmpt yg paling dkt utk sopink brg dapo ofs adalah econmart

bile da thp rajen baru g jao sket myb ke tsco or mcm2 lg la psrya yg ada

but one day tu kami ke econmart, membe2 carik brg rumah,

bli 3in 1 coffee mate n mcm2 lg...lov bli jajan2 je..ehehe

then dari satu lorong ke satu lorong lov dgr mcm ada org bgado..

maken lama maken kuat..tibe kt bahagian mnyk wangi lov tgok

ada sorang staff ni sedang mrh seorang budak lelaki 

myb dia form 1 or form 2 kot..

org nyer kcik je, pakai spek, muka mcm budak yg slalu kne buli..

lol xtau mcmn nak bg gmbaran psl budak

tp itula yg paling tepat n terdekat.. x_x

"mana ada pasrya yg pulangkn balik duet? u yg slh bkn kami"

kata staff tu.

" tolonglah kak, saya tersalah beli ni, tolonglah kak"

rayu budak tu..



staff tu try pujuk ..

"u beli lain, or u ambik brg laen tmbh duit boleh..kalo nk dut saje xbole"

last2 masa lov byr brg2 lov tu lov nmpk budak tadi tu dok bsandar kt ats moto

tgh2 pns bute terik tu sambil kesat peluh yg mengalir..

bile nmpk lov perhatikan budak tu, ada sorang staff laki2 ni tgo budak tu

"dah la tu dek, pergi balik ckp ngn ayh xboleh pulang duit"

then budak tu jwb plak..

"saya xboleh balik, ayh kata slagi saya xdpt brg atau duit tu saya xboleh balik

tolonglah  saya bang..". jwbnyer ngn sore yg hmpir nk menangis..


lov org ptama yg kua dari membe2 laen, so lov dok perhatikn

je budak tu...lama2 tringat balik kenangan masa lov kecik dlu

mmg sama keadaannya..mmg rasa takot mcm nk mati bile 

ayh, ibu , nenek ckp cmtu...mmg rasa nk lari..tp xtau nk buat hapa..

yela nama pun budak2 lagi..kesiankan..

tros lov jln pelan2 hampiri budak tu..

lov cube bsuara "dek? ooo dek.."

budak tu pandang kemudian tunduk sambil lap peluh lgi..

"dek, adek salah beli brg ke? brg hape?" soal lov...



"akak keje sini ke? akak boleh tolong saya tak kak?" jwb budak tu..

"bukan...akak xkeje cni, kalo dah salah tu balik la rumah

bgtau kat ayah adek tersalah beli..mintak la maaf..". jwb lov senang je..

"xboleh kak, akak xkenal ayah saya..saya takot nak balik, saya tak tahu nak buat apa..

saya takde tempat nk g mana2..saya xde duit nk ganti duit ayah..".

jawab dia hampir menangis lg...

hampir2 jgk mnitis air mata yg lov thn2 sdari td..

"meyh akak tgok brg apa? brp ko beli?" soal lov plk..

jwb dia " ni kak ayh nk pcuci muka tp kt cni xde..saya ambk je la apa2..ayh xnk"

lov tersenyum tgok pencuci muka tu...tbayang2 wjh ayh budak tu...

kalo aku dpt aku ketuk2 muke bg lagi cantek ngn pecuci ni..

sanggup ko buat anak ko berasa serba salah, berasa xberguna,

berasa takot mcm nak mati psl dek pencuci muka ni?

kurang ajau betul manusia mcm ni..

nak muka lawa konon, tp hati busuk...

-dlm ati berbicara-



then da belek2 lov kata kt dia..

"takpelah dek, biar akak beli pencuci muka ni kat adek...

duit tu adek balik kasi ayah, ckp org econmart pulangkan duit...brg xde"

terus balik dek ya..". pesan lov

"punyerlah budak tu tersenyum sambil start moto dia xhenti2 ucap

terima kaseh kak, terima kaseh kak....terima kaseh..




pergi je budak tu tros menangis2 lov kt ctu...LOL

bkn lov nk cite psl harga rm13.90 tu, 

tp sedeyhnyer ati ni psl seorg ayah sanggup buat anknya mcm tu..  

mcmn kalo budak tu jumpa org lain? org jht ke?

mcmn kalo dia btol2 takot dia lari... 

mcmn kalo dia tlalu tkot , tdesak hinggap snggup mcuri smata2 

nk kembalikan dwet ayh sebanyak RM13.90 tu?


Ya Allah ampunkan dosa hamba mu...




2 ulasan:

imal's berkata...

Perihatin sungguh lov kan..klau x, apa la nasib budak laki tu kan..

aLin berkata...

i love u kakak.huhuhu

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang