JOM TERJAH~

Jumaat, 30 Januari 2015

KEK BATIK PUJAAN RAMAI


Assalammualaikum sume.. hw r u..

ok semua ni adalah masak2 yg lov buat time hjg minggu je

hari2 biasa xde masa eh nk snap2 picture cmni..selak2 lengan baju

campak2 masak je apa yg dapat dicapai..

tetibe siap kari aym

msk lemak pari

smbal ayam

ayam masak merah

sambal sarden..

terasa ajaib disitu..bile huru hara mcm cepat je msk.. xde plak rsa susah ke

semua siap..

tp bile saje2 nk msk, mcm 3 jam masa kt dapo je nk prepare sume tu

ngade la sgt kan..


ohye..nk cerita pasal kek batik ni, resepi kek batik ni lov dapat dari buku2 resepi

lama yg lov dapat dari mana nta..org buang kot..

time tu lov form 3


sejak tu macam2 yg lov dah buat, jadi xjadi..

sakit hati..coklat rentung n mcm2 lg


dan akhirnya lov tulis balik resepi ni

ubah2 sikit, kurang kan bhn, tmbh bhn lain

akhirnya jadilah...



kek batik kegemaran family sejak zaman berzaman..ceywa..

lov suka buat, tp xsuka makan, 

ni adalah hasil permintaan adik2 lov yg 4 orang tu..

diorang memang gile kek, batik, coklat, kakak buat, 

lol


kek batik ni masa lov nk buat meniaga dulu semua orang complaint 

kek ni lembab la, basah la, lemau la..n macam2 lagi..

lps2 tu timbul mcm2 resepi kek batik dan semua pon terel gile buat kek batik ni

dgn mcm2 variasi..keras, rangup, manis, kejang, pahit n tahu apa..


sume kwn2 yg complaint tadi sume carik kek batik lov jgk akhirnya

coz lebih lembut, lembab, sedap, gebu, mampat, xmanis xpahit..

sampai sume ode, kwn2 cikgu..

 time tu mak ayh xtahu..anaknyer buat2 kek bagi orang je kerjenya..

wahahah ampunkan ku mak ayh..

-sebab mak ayh xsuka bnda mnis2, adik plk time tu kcik2 lg-
 
 
ni lov guna mangkuk or pinggang besar utk letak nasi tau..

coz loyang lov sume dah hilang..bagi2 kt jiran apa2 bnda2 tu xdipulang balik..

xpela rezki diorg..


so kalo tgok dari pic ats ni..separuh kek tu da diptong dek adek2..

bwhnya tu melekat lg..coz pakai pinggan beso ni dia jd tebal gile 

nk dekat2 sejengkal so sgt tebal..dia xboleh or xsempat mengeras lagi..
 

 
ni bila da dipotong, cantik kan...mampat je..corak batik tu dah ada...

thehe rasa dia? ermmm

mestila sedap kan..yg satu pinggan ni pwincess sorang yg bedal..

besar2 tu potongannya ingat kecik ke..

takpelah sekali sekali mkn bnda manis2 ni kan..
 

owh ini round ke dua..dia dah nak pengsan nak habiskan..

kali ni lov potong kecik2 sikit..kalo tak kang rongak gigi pwincess

dok melantak kek batik je..


ohye, ini resepinya..

biskut marie putih 2 bungkos (yg mhl tau) - rasanya sedap siket n xde bau
  
butter 1 gelas (planta pn bole)

gula pasir  1 gelas

susu pekat 1 gelas

air masak 1 gelas

serbuk koko 1 gelas

milo 1/2 gelas

secubit grm

telo 3 biji


Mula2 :


  • masukkn air dlm periuk/kuali

  • butter biar hingga cair, masukkan gula, susu dan semunya satu persatu

  • guna api sederhana kecil

  • kacau perlahan2 sehingga pekat or hingga xde yg berketul2 lagi.

  • lps tu rasa lah, nk manis lg tmbh lg susu, jgn tmbh air sudah

  • tmbh susu ke gula ke..kalo nk..


  • kalo nak la..masukkan secubit serbuk kopi yg sedap2 la..

nti dia jd manis2 pahit..sedap..


  • lps sume da siap..tutup api..biarkan ia sejuk sekejap


smentara tu korang g patah2 kan biskut mary dlu..patah dua je..

letak lapisan ptama..patu curah coklat yg da dimasak td..

selang seli la, then bila sume dah siap..dah hbs..lapiskan coklat yg takhr ats sekali 

bg tutup lapisan ats biskut tu..


kemudian perlahan2 guna senduk kayu tu..or apa2 la kan..

korang tekan2 kan dia nk bg mampat..

kalo xmampat nanti dia hanco..or berderai..xcantik la..

pelan2 tekan bg mampat..biokan sekejap..tekan lg..then masukkan

dalam peti sejuk utk sehari semalam..kalo 2 hari pn ok je..



jnji dia da mengeras...nk mkn bole potong2 masuk pinggan...

hidang ngn teh o or kopi bile2 masa je tetamu dtg..xhbs bole simpan 

semula dlm peti sejuk...senang kan?


thehehe


tat's all.. papai..






Tiada ulasan:

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang