JOM TERJAH~

Jumaat, 30 November 2012

LOV BERCUTI ATAS KAPAL STAR CRUISE




Assalammualaikum (Salam Sejahtera Ke Atas Kamu)

ok kita mulakan cerita, ada sorang kwn ofs ni

bg cdgn agr lov bwk satu ofs ni g menaiki kapal Star Cruise

lov pon dok piker? star cruise?

mak ai itu bukan da thp dato2 je ke ble naik? -dok piker-

so as a human, lov buat gak la, col n mohon

so buat surat bagai sume, akhirnya diterima... WHAT?

hohoho gembira bukan kepalang.. hbs sato ofs

lov jaja dpt ler kite  seme naek kapal woi.. itu sebulan sebelum tu la..lol

xde mknala lov yg g bcuti ats kapal ni..

ingt org kayer ke? org kaye pun xramai yg g bcuti ats kpl ni tao..

so jom sambung cite..hiks..

then ari yg dtunggu pun tiba.. mls nk cite lebih

tp bleyh cite siket2 jela.. korang layan

sambil  tgok gmbo ye.. thehehe


dtg2 tu kami g pjbt dlu, utk dgr taklimat


kami di bawa ke pejabat kedua dimana

semua penumpang kapal dilepaskan, utk melihat sendiri

bagaimana proses dari seawal pembelian tiket,

dftar masuk, pemeriksaan hingga naik ke kapal



boleh nampak pelabuhan dari cini,

tempat kami pergi ni di port klang..


entah mengapa rasa teruja pula tengok kapal2 ni

bot n sampan berlalu kat sini.. mcm ada dekat hong kong plak ..ehehehe




tengoklah tu.. rasa nak naek je..




ini apa ntah namanya..suasana kat sini rasa damai..

tp cuaca sangat pns...



inilah bot yg membawa penumpang ke Indonesia..

ramai pekerja bot ini dari Indonesia juga..cuma ada 2-3 org shaja Malaysia

sempat kami tengok sampai bot ini berlabuh pergi.. -btol ayt lov tu?-

seme penumpang siap bye2 lg kat kami.. hahahaha

Khamis, 29 November 2012

Kongsi Kasih Sayang Bersama Kleenex Dengan Sumijelly.com




Assalammualaikum,

baru je online petang ni, tros blogwalking 

singgah di blog KAKINAKL


Tnmpk plak ape pasal tajok entri beliau laen mcm aje ni..

tros skodeng.. Oooo rupa-rupanya beliau ikuti satu

contest yg dianjurkan oleh SUMIJELLY 

dengan kerjasama dari Kleenex

so ini dia lov try ye..

untuk contest ni lov pilih gambar yang ini 

 

gmbr ni diambil masa hari raya

wit kakak ipar, dengan bibik awe

then abg n pwincess ..


rindu rasanya saat2 begini,

dpt berkumpul bersama keluarga, berbual dan tertawa

terasa suasana berkeluarga yang penuh dgn kasih sayang

kalo balik kampung lov memang dimanjakan oleh fmly abg...

so mmg sgt2 indah n cute moment for me..


thehehe tat's all..


yg paling lov suka dgn contest ni coz

dgn setiap penyertaan xkira menang atao kalah

kita telahpun menyumbang sbyk RM10.00


best kan?


so apa lagi, jom la join sama, n sama2 sokong 

kempen sebegini.. tarikh tutup contest ni adalah esok

mlm ni sempat lagi kalo korang nak buat..

ingt...


kalo nak seribu daya
kalo xnak seribu dalih
jom kite tmasuk antara org2 yg bjaya..


xmenang xapa janji kita sentiasa

saling mnyokong n berniat baik antara sesama..


papai~~








Rabu, 28 November 2012

LETS START IT AGAIN




Assalammualaikum..

aisyo dah lama rasanya da masok blog ni update sgala..

hujung2 tahun cmni slalu sibok


yela dgn odit dlmn, odit ngara,

penutupan akaun, pelarasan stok suku tahun,

laporan hjg tahun, target yg perlu dicapai

n mcm2 lagi..


ditmbh plk internet kt ofs rosak teruk..

lgsung xboleh nk online..

ingt dkt rumah boleh la nk berjimba ngn blog

tp hampes gak..rosak juge..


lov plk dok asyk ulang alik g ofs baru utk tgok stor

buat pelarasan n pengeluaran n mcm2 lg..

so pendek kata spnjg lov xde ni

nk masuk sebulan kot ye.. :P

lov langsung xboleh nengok blog, blogwalking,


mengkomen, tgok email pon tabley..

so sgala entri2 yg lov nk tules seme xtetules..

thnks pada kwn2 yg xlupa btandang kt cni mnanti

crita tbaru dr lov.. hukhuk..


xlupa juga pada tukang komen tu,

and pada yg minta copy cara2 buat buku tu

lov mnta hrp bsabar, bile da settle sgala mslh teknikal ni

insyaallah lov akn tunaikan permintaan korang..


and, macam tu jugak pada yg btnye psl komik tu..

sebenarnya lov boleh tolong beli tau kt cni..

tp xboleh la ramai2, matila ako..lov ni bkn pnjual komik

just peminat n pengumpul je komik2 ni..

hrp kwn2 fhm kei..


so! nti kan la entri2 tkini dari lov nnti ..

dgn update komik2 tbaru yg lov da beli

ohye, psl komik ni mmg da lama jgk lov xbeli yg tbaru

sjk internet ni kondem coz gegile buat keje tnpa bntuan

teknologi tkini.. hahahah :P


papai, salam semua..


Sabtu, 10 November 2012

CORETAN BUAT ADEK




Assalammualaikum,

semalam hari Isnin 5 Nov 2012

umi n byh ambk adk kt skola cm biasa

dari jao umi tgok adek diam je xmcm slalu..

slalu adek da berlari-lari, melambai2 kt umi




da tedetik kt dlm ati umi, ank umi ni ada mslh lg kt skola

xkn la kene buli lg? umi da penat tgok n dgr crita

adek kene buli, umi rasa nk mengamok je kt skola tu..

apa semua xde mata ke? cikgu kelas mana?




tp umi sabar, tngu sampai adek btol2 tiba kt dpn mata umi..

sampai2 je, muka n hidung adek merah..

adek xhenti2 main dgn jari2 adek..tgn adek mengigil

umi tahu mzt adek menangis trok td..




umi sengaja tanya "adek ni kenapa? menangis ke?"

adek geleng2 kn kepala je.. xboleh nk menjawab walo spatah pn..

umi tahu kalo adek jwb adek akn menangis lg..

sengaja umi duga lagi.. "jwb umi, adek kene buli lg ke?"

adek geleng lg, buat2 xpandang umi..




tros umi pegang tgn adek yg teketar2 tu

"kenapa adek menangis? umi tahu adek menangis"

tros air mata yg adek thn2 tu mengalir laju

bila semua kwn2 adek bhenti tgok adek menangis.. adek tunduk je

mungkin adek malu, tros umi pelok adek..tutup muka adek dari diorg..




umi tnye adek lg, "kenapa? jwb umi kalo x umi xkn balik hari ni"

dlm suara yg ada tiada tu adek jwb "cikgu..cikgu tu tipu adek"

tekejut umi sangkakan sesuatu yg xelok berlaku.. umi bersabar lg..

"cikgu buat apa? cikgu rotan adek ke? cerita dekat umi"



tros adek agkt muka adek da ok siket tros adek jwb

"ckgu kata adek xdpt jd pengawas umi..adek malu"

"umi tahu kan adek nak sangat jadi pengawas"

"kwn2 adek je dpt jd pengawas.. nanti diorg ejek adik"




tros umi ketawa, maafkn umi, umi bkn mengejek adek

cuma umi lega adek xkena buli

xdpt jadi pengawas buat adek frust smpai cmtu skali ye

ksian ank umi,



"umi hppy sgt bila adk kata ckgu pilih adk utk jd pngws..

tp adek ingt x apa umi kata?

adek jgn happy sgt coz cikgu cuma buat pemilihan bakal pngws

semua org akn di test, ada soalan n beberapa kategori

shja yg akn dipilih.. kalo btol adek jd pngws mzt ckgu akn bg surat

pd umi utk prepare bju2 pngws bg thun 2013 nnti...adek ingt x?

myb adek tlalu gmbira utk dgr apa umi ckp msa tu..




air mata adek xbhenti2 mengalir..sampai satu ketika tu

adek terlelap sketika namun air mata  adek ttp mengalir

xsgka umi trasa sedeh sgt shingga umi turut menangis sama

maafkn umi x dpt nk tenangkn ati adek time tu..




tp stiap kali adek tjaga umi xhenti2 berceloteh dkt adek

yg umi rasa boleh kuatkan adek, dptkn kembali ank umi

yg aktif n suka maen2 tu.. tp umi xdpt..

"adek, mcm yg slalu umi pesan..

xsemua mimpi indah tu kita akn dpt

xsemua yg indah tu baik utk kita

xbaik utk kita bkn bmksud kita yg xelok, kita yg buruk, atau kite yg jht,

tp ada sesuatu yg paling indah akn Allah bg pd

hmbanya yg sabar..


mmg adek menangis spnjg pjlnan

shingga kerumah.. namun dlm hati umi ttp bhrp umi akn dpt

memujuk adk akhirnya.. mlm tu adek buat perangai

saja nk minta kene marah.. saja nk menangis lg..

tp umi kuatkn ati..umi sabar..umi ksiankn adek

umi xnk adek menangis..

bimbang umi akn mjadi selemah2 nya manusia..

bimbang umi akn menangis sama..



sedangkan time inilah adek perlukan kekuatan umi utk tros

menyokong adek.. walopun pkara nya nmpk temeh shaja bg umi

namun umi tahu pkara ni besar ertinye buat adek..


pg td, slps mndi n bsiap2 kesekolah adek jumpa umi..

muka adek sembab coz menangis je..

adek kata "umi, terima kasih umi.."

umi pelik.. kenapa adek ucap terima kasih pg2 ari ni?


adek mula mengukir senyum..namun masih termalu2..

saja umi tnya lg.. "kenapa?"

adek jwb "psl smlm, psl pengawas tu...adek rasa

apa yg umi ckp tu semua betul..buat apa jadi pengawas kan umi

adek da xnk jd pengawas..adk nk jd

pelajar sekolah yg nakal dan pandai..ehehe

tros adek tertawa..umi rasa mcm nk menangis je..

tp sempat umi tertawa..kelakar n sronok rasanya

bila dapat adek semula..


 
rupa2nya adek xtdo kn time umi membebel2 tu?

adek dgr stiap apa yg umi bebelkn..lol

adek2..kuatkan semangat ye dek..

xkisah jd apa pun, bjaya atau tidak skalipun..

jatuh n bangun.. umi ttp akn ada disamping adek..insyallah


 
bila umi kemas2 beg skola adek, ada surat..

adek pn xtau ada surat tu..umi buka perlahan2 then bca..

cpt2 umi lap air mata smpai byh n adek xnmpk pn kan?

hehehe erm bersyukur sgt umi..

ingt apa umi kata?

Allah xbg kite sesuatu yg kita nk coz bnda tu

yg xsesuai utk kite..

n sbb Allah nk bg kite sesuatu yg lebih baek lg? ingt x?



Alhamdulillah adek  dianugerahkn sbagai

pelajar akademik cemerlang bg Sains & Teknologi tahun 2012

Tahniah adek.. adek buat umi bangga

umi hrp adek pn bangga dgn diri adik..

umi sygkan adek.. byh pn sygkn adek..

sudahlah..jgn bersedih lg ok..

FIGHTING!!



Ahad, 4 November 2012

SETEM KOLEKSI "PERAYAAN DI MALAYSIA" SIRI II




Asslammualaikum,

sedeyh lah dah ada 2-3 setem koleksi yang lov x sempat

untuk dptkan.. T_T



yg ini pun minta tlg abg lagi utk dptkan..

menjajau kemana2 nta dia mencarinya utk isteri dia ni haa

sian abg, lov dok paksa2 dia g carik..



last2 baru dpt, tp xbyk coz da hbs...

Setem Koleksi "Perayaan DiMalaysia Siri II"



ini butiran-butiran setem yg lov beli ni..

benda ni ada sekali bila kita beli sampul surat hari pertama yg berharga 0.50



inilah sampul surat hari pertama..



dlm keterangan ni dia ada menerangkan sambutan2 perayaan di Malaysia

dan maksud2 setem yg dikeluarkan ni..

ada 5 jenis kesemuanya..



setiap setem ni cuma tinggal 4-5 je..

lov beli 2 keping..patutnya lov beli satu lembaran tu tanpa perlu di koyak2 kan cmni

tp terlewat g beli so byk da hbs..



Setem Perayaan Kuih Bulan juga dikenali sebagai Pesta Tanglung

ia disambut bg menandakan berakhirnya musim menuai pd zmn dahulu kala

perayaan ini disambut oleh kaum cina,

mereka membuat dan saling bertukar-tukar kuih bulan dan

menggantung tanglung


kuih bulan dan tanglung adalah 2 aspek yg penting dlm perayaan ini

knk2 pula akn mmbawa tglung dlm perlbagai warna dan bentuk

smasa perayaan ini..

di Malaysia kini, bukan kaum cina sahaja yg menyambut perayaan ini

malah kaum india, melayu juga turut sama memeriahkan majlis ini

lov pn suka sgt ngn tanglung yg bewarna warni n berbagai bentuk..

sgt cute n harmoni..

kuih bulan pula skrg ni dah ramai pembuat dari kalangan melayu juga

so halal n semua org boleh merasainya bersama.. sedap tau

kuih bulan bermaksud PERPADUAN




Perayaan Thaipusam, disambut oleh mereka yang beragama Hindu

utk mghormati dewa Murugan, juga dikenali sbagai hari menunaikan nazar

dan hari menebus dosa

pada mlm hari patung dewa akn dinaikkan di ats kereta kuda

dan dibawa berarak ke kuil

perayaan ini disambut besar-besaran di Pulau Pinang, Selangor dan Perak



comel kan?



ini pula Perayaan Regatta Lepa

disambut oleh kaum Bajau

Lepa dlm bhasa bajau adalah sampan atau bot

nelayan2 akn menghias bot dgn bermacam2 cara

kemudian ada tarian sambulayang (layar) dan tapis-tapis (bendera)

yg diadakan di ats sampan tau bot


selain daripada itu, sukan air juga turut dijalankan

psembahan kesenian adalah penuutp sambutan Regatta Lepa ini



Hari Raya Aidiladha,

juga dikenali sbagai raya haji mnandakan berakhirnya

haji tahunan ke Makkah.

Aidiladha tidak jauh bezanya dgn Aidilfitiri

semua umat islam akn mula dgn bersolat dimsjd

diikuti dgn penyembelihan lembu, kambing

supaya dagingnya boleh diagihkan kpd mereka yg lebih memerlukan


dgn berpakaian baru semua umat islam akan

berkumpul bersama ahli keluarga, sanak saudara menjamu selera



Perayaan Pesta Kaul

adalah hari kebesaran dan kepercayaan org Melanau di Sarawak

ianya adalah pesta warna warni yg dirayakan setiap tahun dgn bot berhias,

sukan pantai dan makanan kaum Melanau yg enak

tmasuk sago iaitu juadah isitimewa perayaan ini

bertujuan  menghargai pelbagai jenis semangat, seperti semangat laut,

tanah, hutan dan kebun mereka.


Tibou, iaitu buaian gergasi setinggi 20 kaki adalah puncak

perayaan ini..


erm itulah keterangannya..

kalau kwn2 boleh nmpk setiap setem tu ada cetakan khas "glitter foil"

diatsnya..


memang cantek, dan kertas setem juga lebih keras dan khas..

tat all ..




KFC ZINGER BURGER DOUBLE DOWN




Assalammualaikum,


thehehe siapa yang xminat makan KFC yedak?

KFC tu.. sodap eh mmg slalu menjilat jari.. ehehe

lov kalau g KFC mesti akn mkn aym goreng dia lah kan


then bila tamo mkn aym lov akn beli Zinger Burger

sodap wooo Zinger Burger ni..




Tuptap tuptap.. tgok2 da ada Zinger Double Down

apo bondo ni ye? ado plak namo Zinger kt ctu..

so dgn menggilanya pergi ke KFC utk try..

xbleyh tahan maaa mahu tunggu lama2..




kasi close up sket maaa.. sikalang ada nmpk kaaa?

hahahaha


kasik bokak siket maaa.. CAK!

terujenyer dpt mknnan baru.. :P


bile bokak je nmpk cmni..

uik? ala mana rotinya?

org tu lupa letak roti dia ke??

T_T tamo makan lah! -mrungut dgn pwincess-

then pwincess bg aku sbijik

umiiiii bersyukurlah mi ada makanan org susa langsung xdpt mkn ni..

X_X adesss!! trasa saket tkono ngn ank kecik ni..

sabau ajelah

da malu tros jwb "yela2-yela umi mkn la ni..umi maen2 je tadi"

kahkahkah ayt cover..



skali geget tros tkoyak beso ni? lol

lorh kesemuanya adalah daging aym lah..!!! nape mcm sedap ni!

:P


2 -3x giget..wahhhh dlm dia mcm berjus yg sedap

rasa dia sgt2 sedap lah..

tadi rasa mcm nk tinggal kt abg separuh..

tp mcm xbleyh berhenti mengegetnya.. hahahahaha




hish sedapnyer lah Zinger Double Down ni..

abg u nak u beli lain la ye... soli maaa..

mmg sedap sape2 yg xtry lagik tu g la try... mmg puas hati..

nk lagik!!!!!



Jumaat, 2 November 2012

MY HARI RAYA HAJI STORY




Assalammualaikum,


Hari raya haji baru-baru ni  lov x balik kampung pun

coz smngu sblm raya da balik ke kampung..

so xdpt mkn sambal tahun bibik masak..eheee


dah la xbalik kampung,

lov duk umah xmasak apa2 juadah raya pun

tada hati nk raya lah..

masak biasa2 je.. 


tgok tv n tdo, tgok tv, kemas2 uma then tdo..lol

xde aktvt yg sihat langsung..kahkahkah

mlm raya tu kami g MCD je carik makanan..


ingt semua org dah balik kampung..

jln mzt sunyi, so nk ubati ati jln2 n mkn kt lua

singgah MCD tgok2..



apehal ek jln jem ni? ada eksiden kot eh?

borak ngn abg..

then da lama2 baru prasan

lorh..jem ni coz org semua dok brato nk masuk ke drive thru MCD

sampai ke jln beso weyh..

mmg sies ingt ada eksiden..



so dlm tpkse dgn ujan lg..

kami pun brato gak la..

dekat setengah jam dok brato tu belum sampai MCD lg tu


sampai2 tros borong mknan, hbs RM50

lov tatau apa mende yg kami oder..

stiap sorang satu set mknan je.. tp hbs RM50..

erm biasala yedak kalo fast food ni rege dia..


tp da sampai2 tu naseb baek layanan sgt mesra ...

siap dia mintak maaf lagi coz lmbt ngn jem tu..ehehe

pdahal bkn slh dia pun..


haa itulah kisah ari raya lov thn ni..


ehehe c u  n papai..

 

HOLA TO NOVEMBER MY FRIEND




Assalammualaikum,

say hello to my new ofs..my friend

pjm celik pjm celik da november kn..

tao2 esok da 60 taon je..hish! ehee




ofs ni kalau panjang umur dpt la lov pergi sana..

ini permandangan dari meeting room

lov dok ulang alik spnjg masa lov xde kt blog ni..

coz sebok pihak audit nk masuk..

so kne la kira, susun, kemas, update sgala bnda yg tidak berupdate tu..

pjbt baru sejok dia thp beku..

kalo beli aym mentah letak dlm ni sure x busuk.. xpyh guna peti es.. ^^




prasan x kt mana ni? yg dok klang tao la kot.. ekekeeke

lov dtg cni buat kje sensorang jew..

sedeyh tao.. T_T


bile da bosan lov maen larik2 dlm ofs baru yg beso pdg bola ni.. ehe

then men tgkp2 gmbr xsnono..

nk nengok?

v

v

v



pompan ni bile bsendirian cmni la upa dia.. T_T




kt cni mcm lov ckp sjok giler siap pakai bju sejok n topi2 dia skali

tp still mgigil dibuatnya.. myb coz kosong xde org lagik kot..

kedai xde, mknan xde.. so gigit baju je.. pdn muke aku..



kn da ckp gmbo2 xsnono je.. tgok la tu.. ksewelannya tserlah..

miahahahaha



ni muke busan bile tkenang kn blog yg tidak berapdet2 suda beberapa dekad

muke bengang pon ye ngn org2 yg asyk dok mgintai kt luo tu

xkenai pon seb bek da knci pntu..da la sensorang ni..hukhuk

walopun xsecantek mane, comel tu ttp ada kan? ahaks

:P





oke suda-suda.. nk g smbung wt keje balik ni..kang kalo lapo2

giget je pen pensel ke ape2 je brg opis yg ada..thehehe..

papai ~~ T_T  i miss my blog.. n blogwalking too..




Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang