JOM TERJAH~

Khamis, 25 April 2013

MANUSIA OH MANUSIA




Assalammualaikum..(salam sejahtera ke atas kamu)

sudah menjelang 10 tahun usia perkahwinan kami

alhamdulillah dikurniakan juga seorang cahaya mata

dlm tempoh tersebut..



kdg kala lov merasa sedeh, kecewe dgn persoalan

org2 disekeliling ni..walaupun sudah tahu, sudah maklum

tapi seolah-olah sengaja menimbulkan persoalan

"bila nak tambah lagi?"

"mkn ubt ke xnk beranak lagi?"

"takut beranak ke?"

"kurang berkemampuan kot ye, kalo nk tmbh?" 

"memang rancang nk sorang je ke?"

"cukup  ke sorang?"

"usia da makin tua, xnak cuba lagi ke?"

"ingat sorang tu tentu menjadi ke? baik ramai skurang2nya ada yg mjadi"


why?? why? ke?? ke? why? ke?

semua persoalan yg tidak masuk diakal..

memang lov akui ada yg betul, tp kalau tanya kita secara peribadi

itu lain, tapi persoalan2 ni ditanya dihadapan orang lain..

dan diulang-ulangi

kenapa? sengaja nak malukan orang ke or what?


kalau perempuan tnya dpn perempuan lain pun kite terasa sakitnya ati..

apatah lagi dpn lelaki.. pun nk tnye jgk ke..mcm xde maruah je kita ni dibuatnya..


kdg2 org yg sama dok ulang soalan yg sama..xbosan ke?

tidak cukup ke jawapan yg diberikan?

"Alhamdulillah ada juga sorang anak saya, mungkin belum rezeki yg kdua"

"tolonglah doakan saya"

"saya juga nakkan ank lagi, belum ada rezki"


hello?? kita ni manusia lah, kita merancang..tuhan yang menentukan

kalo u all ada ank ramai, lebih dari seorang..bersyukurlah..

lov ada ank sorang, lov sgt2 bersyukur..bkn mudah melahirkan

 bkn mudah juga utk membesarkan


ibu mana yg tidak sygkan anknyer.. ibu mana yg tidak mahukan ank lg kn?

better diam dari berkata2, dari berkata perkara2 yg mgkin menyakitkan

hati dan perasaan insan lain walopun dia menjawabnyer dgn senyuman..


masya allah, setiap apa yg Allah bg mungkin sbagai hadiah, mgkin juga

sbagai ujian nnti..

ckup2lah ye insafilah diri, cermin diri sndiri,


umpama seorang wanita yang memakai tudung pendek tapi sibuk 

mengutuk wanita lain yang tidak bertudung..

sedangkan tahap dirinya dan wanita itu sama sahaja..


maafkan lov andai ada yg terasa dgn entry ni..

kdg kala lov kene luahkan agr tidak membebani fikiran..

salam..

 


Rabu, 24 April 2013

PEKENA NASI LEMAK MALAM



Assalammualaikum,

 kalau dah hari-hari balik kerja kena memasak

mesti rasa boring kan, bkn boring nk memasak utk fmly

but boring dah tak tahu nak masak apa lagi...


bg yang makan tu sronok la semua disediakan

then xkira apa benda pun sume di ngap jer kan...lol

nk msk special byk plk bhn nyer, nk msk yg simple ksian plak..

then slalu jgk tukang msk ni msk je..

mkn nyer tidak..coz xde selere.. lol


yg sesekali memasak tu tentu xrasa apa2 yg ari2 memasak je rasa boring

balek keje, piker nk msk ape plk.. blom bukak bju keje lg

da senseng baju tros g memasak..

tp itu da kewajipan yedak? tehehe


agknyer abg tprasan tiap kali lps msk lov jarang mkn

abg tnye, "knape ye? syg msk xnk mkn? xselere ke ape?"

lov jwb "xde ape, penat kot..mls la mkn" lol


patu mlm esoknyer dia kata xpyhla msk mlm ni

kite mkn luar, sesekali takpela kan..

lgpun ksian dkt syg abg ni..pnt2 msk tp xmkn.. 


hohohoho

sgt sronok oke bile abg ckp cmtu. . pwehehe O..O

so kami mkn mlm dkt gerai nsk lmk tmpt feveret lov

xde la feveret sgt pun tp da itu je tmpt yg ada kan.. :P


gerai nsk lmk mlm kalo kt kg tu mmg byk..

lauk pauk dia? jgn ckp ... dkt 20 jns ada..mmg best..

air dia pn sedap..


ramai yg lepak n mkn dkt cni wktu mlm..

sesekali buleh la ye..al maklum le nsk berlomak..

then berat bdn pun da btmbh2 ni...owhhh tidak..sgt menakutkan..


btw inilah yg lov mkn wit abg.. :P


 mcm biasa, lov kalo mkn cni or bungkus lov akn pilih nsk lmk paru..

paru dia lembut dan sedap..byk plk tu lauknyer dia letak

opss teh tarik tu abg yg punyer..kaw giler..



ini abg lov punyer

nsk lmk lauk hati n aym goreng berempah..

abg suka meratah lauk..


opss, pwincess plak kalo kemari dia lebeh suka mkn roti canai

roti canai + gula + teh' o limau ais


mkn kt cni jimat jgk, hrganyer tidak la mhl mcm kt luar2 sna tu

al maklumlah maseh dlm kampung...

gerai ni? gerai ni terletak di Kampung Jalan Kebun..

masuk jln kebun, jumpa masjid besar..

tros lagi ke dalam sampai nmpk gerai di tepi jln berhadapan rumah org..


mmg best!! astro pun ado tao..hahahaa :P


papai..




Selasa, 23 April 2013

KUCING YG BUKAN AKU PUNYA




Assalammualaikum,

kali ni lov nak cerita psl kucing, dari kecik lg lov mmg ske kucing..

dah berapa ekor yg lov bela, lov pn da xingt..

ada yg mati, ilang, org curi, dan mcm2 kes lagi..


then now, pwincess plk gile nk membela kucing,

ayhnya mmg xkasik bela2 binatang ni, tkot kami menyeksenya plk nti..

haiwan ni bkn utk dikurung, haiwan ni kn hidupnya bebas

perlu bergaul, ada keluarga, dan hidup dgn cara mereka sndiri..


so bila da dibela, mzti akn dikurung..kalo xdikurung pun haiwan itu tidak

akn dpt hidup bebas seperti kbiasaannya,  

then kalo kami g keje, skola,, sape nk mjaganya? ltk dlm sangkar?

dlm rumah? rumah kotor dgn najis nti mcmna? 

mzt berbau kurang best kan..


mcm2 alasan kan..hahahaha 

nk jadi cerita, jiran sebelah kami ada kucing yg baru beranak..

ado ompek anaknya..Ya Allah comel2 sgt anak2nya tu..

lov ngn pwincess dok maen2 la hari2 ngn meke2 ni..

tp maen nyorok2 je....lol


tuan kucen2 ni xtau la, kdg2 mcm dia xjaga je ank2 kucen tu..

kelaparan, ada yg saket n mcm2 lg..

nyorok2 lov bg diorg ni mkn nsk + ikn bilis

letak air minum kt tepi pasu bunga..n diorg mcm tau2 je


tiap2 kali balik kerja, diorg berkejo2 dtg jumpe lov

mnja sgt..sampai la bunyi pintu pun diorg tahu..mesti berkejo2 dtg 4 eko tu..

syg sgt, smpai abg lov pun siap beli kan friskies setiap hari utk diorg ni..

hahaha memule mcm xbg last2 dia pun syg skali..


tp lani diorg da berpindah ikut tuannya, lov siap minta izin lg nk jga

tp dia xbg...dia bg kalo ambk sekor itupun yg xsehat tu..

lov xsampai ati pulak nk pisahkan diorg..so lov xjd ambik..

T_T

friskies diorg ada lg kt uma ni, kesian dia masa bwk masuk kereta tu

semua mengiau2 mcm menanges je..

siap lov n pwincess pun nk nanges mendengornya..

itula abg lov da pesan.. kalo syg tu jgn syg betul2..

semua bukan milik kita kt dunia ni..


uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 
 ni je kenangan yg tinggal dari diorg.. T_T



siabu ngn citam tgh mengendap si bubu..adek beradik diorg..

hbs pago2 bunga lov diorg sepahkan..

tp tape..diorg ni knk2 lg..hahaha 



bestfriends


si abu yg manjer..si citam yg giler2.. si bubu yg malu2..

dan..


 si tompok yg xbrape nk sht..ehehe

seme lov da letak nama..

mcm kucen lov plk kan..tp da pergi da sume ni..sob sob..





Isnin, 22 April 2013

CUBA TEKA BUAH APAKAH INI? ^^




Assalammualaikum,

cerita balik kampung lagi? bwahahahaha :P


ok, lov bila balik je kampung memang suka pungah brg2 kt kg ni..lol

tgok bunga nk bunga, tgok pokok nk pokok

tgok kucen nk kucen..xder kereje le gamaknya kan..


but tis time bibik pun xberapa sihat.. lov xnk ganggu dia..

kami just ronda2 je kt kebun bibik yg sebutir tu menengok2 tnmn yg ada


uda2 la mbaca celoteh lov ni..moh kiter nengok gambau puler..

v

v

v

v

v

v

v

v

tiba2 terpesona dgn pokok ni

coz buah2 nya yg bjuntai2..hahaha

buah apakah ini? :P





 
buah gajus ke jagus? lol



renung2kan dan selamat menjawab.. :P



BIBIK.. BIBIK..




Assalammualaikum,

Sejak paman meninggal baru-baru ni..tak berapa nak baru la tapi still terasa baru lagi..

bibik, isteri paman sering ke selangor bjumpa cucu, ank n ank sdaranya


sjk mula lg masuk dlm fmly ni bibik adalah org yg lov paling rapat sekali 

syg betul lov pd dia, kdg2 psl dek dialah tiap2 minggu lov balik 

ke kampung..walopun poket kereng penuh abok..tehehe


time nk balik ke perak lov sekeluarga yg hntrkan bibik

sampai2 shaja dirumah, bibik tak dpt menahan ksedihan suaminya

telah tiada..30 thun mereka hidup bsama kalo tidak slh lov

kite yg tengok pun berat apatah lagi org yang menanggungnya kan..


masuk2 kedlm rumah, rumah bibik yg dulu ceria, bersih, tenang

berubah mjadi kelam, tidak terurus, menakutkan..bkn kata bibik je..

kdg2 lov sndiri maseh tbyg2 n tnmpk2 arwah paman duduk dkrusi 

dihujung meja disudut sana..T_T

arwah seorang yg pendiam, namun mudah tersenyum


bibik pula mudah tertawa, kdg2 bila melihat lov yg kelam kabut mengemaskan 

rumahnya, menyapu, membasuh dia gelak2kan lov sndirian 

smpai menangis gelaknya, hppy bebeno lagaknya


tp kenkadang sewenang2 nyer menitis air mata kesepian..

sekejap2 dia menelefon adik beradiknya, ank saudaranya..

kdg2 ats pkara kecil pun dia mudah naek marah..

lov biarkan je, orang tua memang begitu kot..mudah terasa di hatinya.


selepas kemas, msk air buat air semua bibik panggil lov..

dia da bentangkan tikar mengkuang ditengah rumah, abg lov da lama telena

pwincess dok maen sorang2, bibik ambil bantal disusunnya di ats tikar

"baringlah lina, kamu dah penat tu.."

"ala xpenatla...kuat lg ni.." jwpn poyo dari lov.

"baring la cni, bibik nak baring sebelah lina.." katanya sayu je lov dgr

lov pun terus berbaring disebelahnya..tersenyum dia..


terus dia mengipas lov dgn surat khbr di tgnnya..

"ala xpyh la bik, penat nti..kan ada kipas ni" soal lov

"xpe...sebelum ni bibik selalu buat mcm ni dgn arwahnya...kangan sama dia"


tros bibik buat permintaan "bibik hrp sgt lina dpt duduk cni dgn bibik"

"lina tukarlah kerje kemari..duduk je dekat rumah ni dgn bibik..temankan bibik'


masa tu perasaan lov sgt2 berkecamuk, situasi tu membuat lov tringatkan

arwah nenek dulu..sama je perangainya..

dlm diam lov menepis air mata, dlm ati memohon di beri kekuatan


"bik, bila bibik rindu bibik telefon lah lina..xde pun nti lina telefon bibik ya"

"kalo bibik nk jumpa, lina terus terbang dtg kemari" 

tegelak2 dia mendengarnya..tak tahu dpt melegakan perasaannya 

atau tidak..


"lina jnji ye, raya ni dtg cni..beraya disni dgn bibik..

nti lina tolong psgkn langsir raya utk bibik.." dlm diam lov da tersedu sedan

lov sndiri xprnh dpt merasakn da nikmat bhari raya beberapa thun ni


"tengoklah ya bik, pnjg umur insya allah lina dtg.."


berat je langkah meninggalkan rumah bibik, terasa bersalah

meninggalkannya hidup sendirian begitu..

dlm ati tidak putus2 berdoa untuk bibik, mohon dia diberikn kekuatan


lov or kita semua tak tahu mcmana khidupan kita bila da tua nanti..

itu pun kalau sempat tua, kalau sempat bertaubat..

walo mcmna pn, mohon kita diberi kekuatan mghadapinya, insya allah.




Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang