JOM TERJAH~

Khamis, 11 November 2010

ANAK MULA BERTADIKA

Salam kpd sumua kwn2 diluar sana..

Masuk2 ofs pg td tbaca kt akhbar psl ibu bapa yg bimbang ttg pnjagaan ank mereka ke tadika. faktornya ibu bpa bimbang ngn mslh cmni.. :
  • umur ank sudah mencapai usia ke tadika (4 - 6 tahun)
  • ank2 sudah mula menunjukkan minat utk ke tadika
  • ibu n bapa yg bekerja kedua-duanya
  • tidak mampu mencari pembantu rumah (kalo mampu pn tidak brapa pecaya akn org asing)
  • perkara2 cmni biasala tjadi, pd mulanya lov juga mghadapi mslh sedemikan..
  • mcmn nk carik pmbntu rumah yg ble dipercayai
  • xkn nk letak rumah ibubapa kita plak kn -bile plk masanye kite nk blajo btnggungjwb kn kalo ltk uma parents-
  • kalo mak bpk xkesah tu lain la kan.. -da kira untung sgt2 la tu-
  • mcmn nk carik tdika yg baik/bagus
  • bgaimana skiranya tjadi perkara2 yg menakutkn telinga kite skrg ni.. -budak mati di tdika/kemalangan dsb-

*************************************************************************************












firstly, kite bincang bsa suami/isteri n capai persetujuan samada nk letak ank kt rumah org -kenalan-, bg org gaji jaga or ke tdika/taska.
then, kalo kite sepakat nk letak dirumah penjaga carik lah penjaga yg kita kenal or org2 disekitar tmpt tu kenal -kite ble mula btnye samada tmpt
tu baik @ tidak .
selalunya org2 yg brada disekitar tmpt tu byk mnolong jgk coz kalo prnh tjadi sesuatu perkara sebelum2 ni mengenai pnjaga tu pasti akn
diketahui mereka yg brada disekitar.
pastikan penjaga tidak menjaga lebih dari 3 org ank2 tmasuk ank kita nnti. -kalo lebih bygkn ble ke dia always nk keep her eyes on our baby rite?-
then kalo pjaga ada mjaga ank org laen jumpa la ngn ibu bapa budak tu then btanya akn penjaga tersebut..
-yg baik ambil yg xelok kite fhm2 jela-


YG PASTI!!!!! TOLONGLAH JGN TERBURU2 CARIK PNJGA UNTK ANK2 KITA SANGAT2 LA BAHAYA K
.. TOLONGLAH JGN FIKIR KITA NYER KEJE JE..
TOLONG FIKIR KESELAMATAN ANK2 KITA .. ITU YG UTAMA.



@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@










Kalo ikut idea lov plak, ap
a yg lov pernh buat time pwincess dlu -bg yg nk carik penjaga biasa-

  • lov akn pastikn org tu xramai ank -xble lebih dr 3- 3 tu pn da ramai k.. -sembang2 la ngn dia-
  • pstikn tmpt org jga ank tu dkt ngn uma kite or pjbt kite..senang nk ambek ank skiranya kcemasan
  • lov akn pastikn org tu bkn tdesak nk jga ank org coz dwet -lov akn bgtau dia awl2 gaji lov lmbt saje nk test prubahan wjh dia-
  • lov akn pastikn penjaga tu xde ank lelaki remaja/dewasa/bujang or ape2 jela -takut weh skrg ni ramai org gile- cume nk bjaga2.
  • mmg lov akn kata kt dia lov xkesah psl byrn tp lov nk tahu beberapa perkara je.. so dia xdela heran sgt..
  • lov akn pastikn rumah penjaga tu xdekat ngn jln raya, longkang besa/lombong/loji/hutan or rumah2 setinggan -knk2 ni ske mrayau kt tmpt2 cmni ok..mmg perkara ni btol sgt2-
  • then lov tnye pnjaga tu dia nk cmne kalo lov nk anto ank kt uma dia.. -dr segi masa, byrn, mknan ank dsbnya- kalo mcm merapu sgt2 or xlogik apa yg dia mntk tu..
    lov dgr jela tp xkn antonye..kite nk anto bkn brg ok..kita nk letak kt tgn dia 1nyawa yg bharga yg kita telah bmati-matian melahirknnya.
so tu la idea n ape yg lov pernah buat kalo nk carik pejaga..
nmpk mcm rumit je pae yg lov buat tp ank lov si pwincess ada 2 org penjga suda stakat ini. n mmg menepati ciri2 yg lov carik.
alhamdulillah akhirnya tputus coz pwincess da ke tadika.

****&&&&****&&&****&&&****&&&****&&&****&&&****&&&****&&&****






okeh bg yg hendak ketadika pula? erm? nk bg org gaji jaga? hish..tolonglah puan2 tuan2 tolonglah jgn..

bkn kerana kwn2 smua mampu menggajikan seseorg tp kerana mereka ini ORANG NEGARA ASING -da byk sgt lov tgok penderaan mereka ni- tolonglah jgn.
bkn kerana lov nk menolak kemungkinan dari Allah. mmg la kalo letak mn2 pun mcm2 perkara akn tjadi jgk.
or mzt ada org kata lov xprnh ada pengalamn ngn org gaji..tp baik xpyhla.. -itu nasihat lov la tpulang pd diri sendiri kn-
kita sebagai ibu bapa sememangnya inginkn yg TERBAEK buat permata hati kita..itu amanah dari Allah s.w.t kn..
jgn risau, sekirany kite telah bersusah pyh, or da mengeluarkn belanja yg byk utk memastikan keselamatan,
kebajikan dan pelajaran yg terbaik buatnya dan sekiranya terjadi juga sesuatu yg menyedihkan or kehilangannya dari diri kita...
itu DUGAAN ALLAH..
jgn bersedih..berdoa dan berserahlah kepadaNya kerana kita telah pun menjaga amanah diberikan dgn cara yg terbaek.
yee menangislah sekiranya mahu..Allah itu Maha berkuasa dan Maha Adil .. -jadikn ini sbagai penguat semangat k-
Tadika pulak!! hehehe..
  • pstikan tdika or tska tu dkt ngn ofs or rumah kite utk kmudahan time kcemasan -xkn nk serah sato patos kt tdika tu kn-
  • carik tdika mn yg sesuai -yg kite rasa bgus/hebat yg ramai pnduduk hntr -selidik dlu ngn btnye kpd parents2 yg prnh anto ank kt ctu-
  • g ke laman web kemas_selangor@kemas.gov.my utk cek smada tdika itu bdftr ataupn tidak
  • or ble col je utk btnye mn2 tdika yg kite nk tahu kt kawasan kita yg bdftr ngn gov k..
  • patu dtg je ke tadika tu utk tgok2 kwsn sekitar -tgok cara guru2 mengajo- spatutnya mereka bg kbenaran kt kite tp xble lama2 la.
  • patu ko soal je apa2 yg rasa nk soal..like


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

  • prnh ke tjadi apa2 kemalangan kt tadika/tska ni?
  • kalo ank saya menangis nti tcher buat cmne ye? kalo dia jatuh? kalo dia sakit? -mmg nmpk poyo je tp ko kne tnye k-
  • kalo lov, lov akn mntk maaf dlu "maafkn saya nk tnye tcher mcm2 perkara ni tcher..saya risau nk lepas ank coz ni ptama kali saya nk anta ank kt org laen- ko ckp je cmtu n tcher pwincess mmg mbntu sgt2..
    dia tsenyum n tepuk2 lg lov dia say "ye puan, saya fhm..tnye jela apa puan nk tnye..". see? :P
  • boleh ke terus hubungi saya skiranya tjadi apa2 perkara..
  • boleh ke tolong pastikan tiada org laen yg boleh mgmbil ank saya selain saya dan suami?
  • then ape2 lg yg laen selalunya mereka yg akn terangkn..coz kalo bdftr mereka da ada prkara2 wajib yg patut mereka bgtau pd parents.




rite nw lov tgh bimbang coz ptama kali jgk nk skolakn pwincess ke tahun 1..hurm..
pkara ptama aku tgok is.. tingginya bngunan skola ni..n kelas lov pn kt tgkt 2 ats skali lak tu..
kenapa la pihak skola bg dak2 baru dok tgkt ats2 aku pn xfhm..tp nnti aku nk soal siasat lg.. lol..
hehehe lov da mepek pe pg2 ni aku pn tatau..tp bnde2 cmni mmg agk merisaukn..n memeningkn pale aku satu masa dulu.. :P
-sekadar nasihat menasihati dan berkongsi cerita- smoga ada yg mdpt idea dgn lebih bgos lg. utk ksejahteraan kite, ank.. n sluruh fmly.
amin..

Tiada ulasan:

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang