Assalammualaikum sume.. hw r u..
ok semua ni adalah masak2 yg lov buat time hjg minggu je
hari2 biasa xde masa eh nk snap2 picture cmni..selak2 lengan baju
campak2 masak je apa yg dapat dicapai..
tetibe siap kari aym
msk lemak pari
smbal ayam
ayam masak merah
sambal sarden..
terasa ajaib disitu..bile huru hara mcm cepat je msk.. xde plak rsa susah ke
semua siap..
tp bile saje2 nk msk, mcm 3 jam masa kt dapo je nk prepare sume tu
ngade la sgt kan..
ohye..nk cerita pasal kek batik ni, resepi kek batik ni lov dapat dari buku2 resepi
lama yg lov dapat dari mana nta..org buang kot..
time tu lov form 3
sejak tu macam2 yg lov dah buat, jadi xjadi..
sakit hati..coklat rentung n mcm2 lg
dan akhirnya lov tulis balik resepi ni
ubah2 sikit, kurang kan bhn, tmbh bhn lain
akhirnya jadilah...
kek batik kegemaran family sejak zaman berzaman..ceywa..
lov suka buat, tp xsuka makan,
ni adalah hasil permintaan adik2 lov yg 4 orang tu..
diorang memang gile kek, batik, coklat, kakak buat,
lol
kek batik ni masa lov nk buat meniaga dulu semua orang complaint
kek ni lembab la, basah la, lemau la..n macam2 lagi..
lps2 tu timbul mcm2 resepi kek batik dan semua pon terel gile buat kek batik ni
dgn mcm2 variasi..keras, rangup, manis, kejang, pahit n tahu apa..
sume kwn2 yg complaint tadi sume carik kek batik lov jgk akhirnya
coz lebih lembut, lembab, sedap, gebu, mampat, xmanis xpahit..
sampai sume ode, kwn2 cikgu..
time tu mak ayh xtahu..anaknyer buat2 kek bagi orang je kerjenya..
wahahah ampunkan ku mak ayh..
-sebab mak ayh xsuka bnda mnis2, adik plk time tu kcik2 lg-
ni lov guna mangkuk or pinggang besar utk letak nasi tau..
coz loyang lov sume dah hilang..bagi2 kt jiran apa2 bnda2 tu xdipulang balik..
xpela rezki diorg..
so kalo tgok dari pic ats ni..separuh kek tu da diptong dek adek2..
bwhnya tu melekat lg..coz pakai pinggan beso ni dia jd tebal gile
nk dekat2 sejengkal so sgt tebal..dia xboleh or xsempat mengeras lagi..
ni bila da dipotong, cantik kan...mampat je..corak batik tu dah ada...
thehe rasa dia? ermmm
mestila sedap kan..yg satu pinggan ni pwincess sorang yg bedal..
besar2 tu potongannya ingat kecik ke..
takpelah sekali sekali mkn bnda manis2 ni kan..
owh ini round ke dua..dia dah nak pengsan nak habiskan..
kali ni lov potong kecik2 sikit..kalo tak kang rongak gigi pwincess
dok melantak kek batik je..
ohye, ini resepinya..
biskut marie putih 2 bungkos (yg mhl tau) - rasanya sedap siket n xde bau
butter 1 gelas (planta pn bole)
gula pasir 1 gelas
susu pekat 1 gelas
air masak 1 gelas
serbuk koko 1 gelas
milo 1/2 gelas
secubit grm
telo 3 biji
Mula2 :
- masukkn air dlm periuk/kuali
- butter biar hingga cair, masukkan gula, susu dan semunya satu persatu
- guna api sederhana kecil
- kacau perlahan2 sehingga pekat or hingga xde yg berketul2 lagi.
- lps tu rasa lah, nk manis lg tmbh lg susu, jgn tmbh air sudah
- tmbh susu ke gula ke..kalo nk..
- kalo nak la..masukkan secubit serbuk kopi yg sedap2 la..
nti dia jd manis2 pahit..sedap..
- lps sume da siap..tutup api..biarkan ia sejuk sekejap
smentara tu korang g patah2 kan biskut mary dlu..patah dua je..
letak lapisan ptama..patu curah coklat yg da dimasak td..
selang seli la, then bila sume dah siap..dah hbs..lapiskan coklat yg takhr ats sekali
bg tutup lapisan ats biskut tu..
kemudian perlahan2 guna senduk kayu tu..or apa2 la kan..
korang tekan2 kan dia nk bg mampat..
kalo xmampat nanti dia hanco..or berderai..xcantik la..
pelan2 tekan bg mampat..biokan sekejap..tekan lg..then masukkan
dalam peti sejuk utk sehari semalam..kalo 2 hari pn ok je..
jnji dia da mengeras...nk mkn bole potong2 masuk pinggan...
hidang ngn teh o or kopi bile2 masa je tetamu dtg..xhbs bole simpan
semula dlm peti sejuk...senang kan?
thehehe
tat's all.. papai..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan