JOM TERJAH~

Jumaat, 30 Januari 2015

KEK BATIK PUJAAN RAMAI


Assalammualaikum sume.. hw r u..

ok semua ni adalah masak2 yg lov buat time hjg minggu je

hari2 biasa xde masa eh nk snap2 picture cmni..selak2 lengan baju

campak2 masak je apa yg dapat dicapai..

tetibe siap kari aym

msk lemak pari

smbal ayam

ayam masak merah

sambal sarden..

terasa ajaib disitu..bile huru hara mcm cepat je msk.. xde plak rsa susah ke

semua siap..

tp bile saje2 nk msk, mcm 3 jam masa kt dapo je nk prepare sume tu

ngade la sgt kan..


ohye..nk cerita pasal kek batik ni, resepi kek batik ni lov dapat dari buku2 resepi

lama yg lov dapat dari mana nta..org buang kot..

time tu lov form 3


sejak tu macam2 yg lov dah buat, jadi xjadi..

sakit hati..coklat rentung n mcm2 lg


dan akhirnya lov tulis balik resepi ni

ubah2 sikit, kurang kan bhn, tmbh bhn lain

akhirnya jadilah...



kek batik kegemaran family sejak zaman berzaman..ceywa..

lov suka buat, tp xsuka makan, 

ni adalah hasil permintaan adik2 lov yg 4 orang tu..

diorang memang gile kek, batik, coklat, kakak buat, 

lol


kek batik ni masa lov nk buat meniaga dulu semua orang complaint 

kek ni lembab la, basah la, lemau la..n macam2 lagi..

lps2 tu timbul mcm2 resepi kek batik dan semua pon terel gile buat kek batik ni

dgn mcm2 variasi..keras, rangup, manis, kejang, pahit n tahu apa..


sume kwn2 yg complaint tadi sume carik kek batik lov jgk akhirnya

coz lebih lembut, lembab, sedap, gebu, mampat, xmanis xpahit..

sampai sume ode, kwn2 cikgu..

 time tu mak ayh xtahu..anaknyer buat2 kek bagi orang je kerjenya..

wahahah ampunkan ku mak ayh..

-sebab mak ayh xsuka bnda mnis2, adik plk time tu kcik2 lg-
 
 
ni lov guna mangkuk or pinggang besar utk letak nasi tau..

coz loyang lov sume dah hilang..bagi2 kt jiran apa2 bnda2 tu xdipulang balik..

xpela rezki diorg..


so kalo tgok dari pic ats ni..separuh kek tu da diptong dek adek2..

bwhnya tu melekat lg..coz pakai pinggan beso ni dia jd tebal gile 

nk dekat2 sejengkal so sgt tebal..dia xboleh or xsempat mengeras lagi..
 

 
ni bila da dipotong, cantik kan...mampat je..corak batik tu dah ada...

thehe rasa dia? ermmm

mestila sedap kan..yg satu pinggan ni pwincess sorang yg bedal..

besar2 tu potongannya ingat kecik ke..

takpelah sekali sekali mkn bnda manis2 ni kan..
 

owh ini round ke dua..dia dah nak pengsan nak habiskan..

kali ni lov potong kecik2 sikit..kalo tak kang rongak gigi pwincess

dok melantak kek batik je..


ohye, ini resepinya..

biskut marie putih 2 bungkos (yg mhl tau) - rasanya sedap siket n xde bau
  
butter 1 gelas (planta pn bole)

gula pasir  1 gelas

susu pekat 1 gelas

air masak 1 gelas

serbuk koko 1 gelas

milo 1/2 gelas

secubit grm

telo 3 biji


Mula2 :


  • masukkn air dlm periuk/kuali

  • butter biar hingga cair, masukkan gula, susu dan semunya satu persatu

  • guna api sederhana kecil

  • kacau perlahan2 sehingga pekat or hingga xde yg berketul2 lagi.

  • lps tu rasa lah, nk manis lg tmbh lg susu, jgn tmbh air sudah

  • tmbh susu ke gula ke..kalo nk..


  • kalo nak la..masukkan secubit serbuk kopi yg sedap2 la..

nti dia jd manis2 pahit..sedap..


  • lps sume da siap..tutup api..biarkan ia sejuk sekejap


smentara tu korang g patah2 kan biskut mary dlu..patah dua je..

letak lapisan ptama..patu curah coklat yg da dimasak td..

selang seli la, then bila sume dah siap..dah hbs..lapiskan coklat yg takhr ats sekali 

bg tutup lapisan ats biskut tu..


kemudian perlahan2 guna senduk kayu tu..or apa2 la kan..

korang tekan2 kan dia nk bg mampat..

kalo xmampat nanti dia hanco..or berderai..xcantik la..

pelan2 tekan bg mampat..biokan sekejap..tekan lg..then masukkan

dalam peti sejuk utk sehari semalam..kalo 2 hari pn ok je..



jnji dia da mengeras...nk mkn bole potong2 masuk pinggan...

hidang ngn teh o or kopi bile2 masa je tetamu dtg..xhbs bole simpan 

semula dlm peti sejuk...senang kan?


thehehe


tat's all.. papai..






Khamis, 29 Januari 2015

RESEPI CUCUR / CEKODOK UDANG BERSAYUR



Assalammualaikum. ..yo!!

apa khabar semua..sihat ke?

lov macam biasa..kejap sihat kejap sakit...ujiannn



aah ni aktiviti hujung minggu..

selepas buat nasi goreng ikan, yup nasi goreng ikan..

goreng ikan apa2 yg ade..ikan basah la..


ataupun ada belen2 ikan semalam ke kan..haa

ambik isinya, buang la tulang2 tu..

lepas tu blend kan bwh merah, putih, cli api byk2..

patu dadukan lobak merah..n suka hatilah nak letak sayo apa


patu goreng je mcm biasa buat nasi goreng..

sblm masuk nasi masukkan isi ikan tadi..

masukkan nasi n telo kalo suka..

taraaaaaa sedap tau..sory xde pic


coz time ni nsk goreng tu da selamat abg n pwincess da mkn

sbb xckup mkn lov buat cekodok sayo pulak




sebenarnya lov ni sangatlah xreti memasak..

lov masak semua ikut resepi2 siap timbang2 sukat2 lagi tau

dulu mak masak xnk tengok..xnk belajar..haa kan da xreti masak..


so ni lov belajo dari mn xingt la..bku2 lama la..

bhn2 dia


tepung gndum 3 cwn - ikut suka nk byk mn cekodok tu nti ni utk 4-5 org

air biasa - 3 cwn jgk.ni ikut sukatan tepung

daun kucai satu ikat - potong kecik2 or pnjg mn yg korang suke

lobak merah sebatang - potong halus

toge - dlm segenggam, kalo nk byk pn ok je

tahu 2 keping - potong dadu



udg bsh (udg kertas lg sdp) dlm 1-2 mgkok lg byk lg sedap..

patu s1/2 sdu kecil garam..ni korang rsa la..kang termasin pulak

campokan je semua ni, then goreng la..sekejap je..

nk mkn cicah sos n mayonis pun sedap..mkn cmtu lg sedap..

krap krup krap krup tau...thehehe

 
 nampak itulah rupanya bila dah siap..

nmpk sedap kan..kne mkn pns2..dia rangup2 gitu..

tmbh plk ngn udang n sayo2 tu rsanya manis2 tau..sedap..

pernah buat utk kwn2 abg lov..siap diorg ode lagi ko..

sodap katanya..pehehhe

bole buat meniaga ni..thehehe

yg xthn tu udgnye la..pengsan kalo buat meniaga letak udg bedozen2 kan..

buat mkn sndiri sedap la.. :P



dah2 itu je..resepi cekodok yg lov tahu..kdg2 lov xletak pn sayo tu..ltk udang je..

tp letak cmtu..lg da berdozen2 kesedapannya kan..theheh

potong or gunting2 da jd mcm cucur udang..


nti rajin2 buat la eyh.. :P

jgn lupa tag lov sekali..-perasan-



kalo korang tau resepi2 yg senang2 ajo la lov ye..

yg susah2 xmo..susah beno nk carik bhn2nya

-pemalas-


ehehe papai..

 


  

Rabu, 28 Januari 2015

LOV MENGIDAM NASI ARAB



 Assalammualaikum,  hola .. morning


disebabkan asyik jatuh sakit sejak dua tiga menjak ni


diet atkins ku telah tercampak ke lautan dlm hoke


menangis tau setelah berpenat lelah n bjaya mnurunkn 10kg


akhirnya lov terpaksa ternak semula


bile makan ubat, selera jadi lain gile..


asyik nak maaaaakann je..

datanglah plak tetibe berkehendakkan nasi arab ni



yang diidam tu nasi arab dekat putrajaya sana tu


tapi tak pernahnya sampai


tgok2 ada sebuah kedai ni baru bukak bhampiran rumah mak lov


so ape lagi..abg lets go..nk nasi arab malam ni jgk..




taraaaaaaa...duduk2 je dekat meja terus terpikat dengan menu dia ni..

murah je rupanya...apesal kwn2 lov kalo g mkn nasi arab berpuluh2 ringgit sorang..


ermm pelik ni..


xpe nk 3 set ye bang..ckp kt owner tu..


time kami dtg tu was2 gile kami

coz secomel2 kedai tu kami sorang je pelanggannya..apakah..


xpe2 jgn menilai kedai tu dari ketiadaan pelanggannya hoke..ahaks,,


-sebab ko dah lapo sebenonyer kan-

 


see? siap berlangsir2 bagai...comel gile..kedai makan dalam kampung ni..

kedai ni ada pondok2 comel kt luar dia..

coz kami je pelanggan yg ado..kami dok dlm jela terus..

bole tgok tb...theheh layan tb sensorang..

  


haaa mula2 pwincess dah nk panjat dah pondok2 ni..tengok cantik je


cam selesa je kan..mkn sambil bersila kan best..tapi


xdpt lah pulak sebab time ni baru lps hujan..

so lantai pondok2 yg ado ni basah lagi..diorang belom sempat bersihkan

 


serius romantik kan..yg tu jauh sikit dari orang ramai..

cam seronok je..

tengok lah..kerusi meja pun belum siap lagi..baru lepas hujan..

kedai pun maybe baru bukak..

 

ni antara menu2 diruang hadapan, so masa masuk2 tu kita dah boleh nampak

menu special malam tu adalah nasi lemak aym merah

dongar je pun da mcm lazat kan...tp sebab tekak

n perut ni dah mengidam sgt nk mkn nasi arab..kami oder nasi arab jela..

nasi lemak myb akn dtg plk...thehehe


haa n macam yg korang nampak la kan..

kedai ni ada juga menyajikan macam2 menu bisa berbisa..

mcm2 makanan berasaskan ketam n ketam nipah

perghhh mahu tak meleleh air lior menengoknyer..


perut dah la lapo setahun x makan nasi kan..

-agk2 la setahun-

 

see? clear tiada sebarang pendatang i mean pelanggan

or gangguan..hahaha kejam gile ayat itu..

kedainyer selesa kan..lagi2 yg datang berdua

peeewitt mcm dating2 gitu dgn en suami..bole maen suap2

xde orang nk nengok...kikikiki

-buat kt umah jela wei, jgn nk suap2 sgt dpn org je-

 


owhhh tenang je rasanya mkn kt sini..

tapi yg silapnya..tv nye kecik bebeno...

naik rabun biji mata nak tengok apa tv tu dok membebel kt ats tu..

 so tokei kedai silalah berubah kepada slim tv yg besoo sikit eh..len2 da cun..

 

jeng jeng jeng..makanan kami dah tiba....hoyeh...

nmpk sikit? haizz idok le..

kami ingt nk ambk set rm10++ tadi tu kan


tapi owner tu cadangkan kami ambk set utk 3 orang punyer 

lebih murah cuma RM36 sahaja termasuk 3 gelas air sirap..

tetttt tiba2..


air apa tadi? sirap? ala tak nak air sirap nak air buah..

-dok merungut kt ctu jugak..kuan ajo kan-

owner tu punyer la baik ati layan kami.. senyum2 je dia..besabo je agknyer



"eehh bole2...xkesah..tp kne tmbh hrga lain pulak la.." katanya

abg plk kata "haiss rugilah set tu dgn air sirap..hbs sirap xambk..rugila.."


hahaha tgelak lagi owner tu ...hohohoh

"xpe bang nti saya tambah daging kambing tu ye..sbagai gnti air sirap" katanya... 

baik hati betul kan..layan baik punya kt tetamu..
 

nmpk tu..kami ambk lauk aym+kambing..

ada sayo2..sup, sos dia..roti..nasi dia perghhhh sedap gile..

kalah nasi minyak kegemaran lov tu..

tapi kambing xbanyak la..hhahaha

-pompan yg suka mkn kambeng-



kami start je mkn, terus berderet2 kereta masuk

terus penuh kedai tu...perghh hebat...kami selesai je mkn nk kunyah2 lg..

kami oder kentang goreng..perghh beso2 gebu2..sedap gile kami mkn mlm tu..



sekali pndg meja pnjg yg bwk 2 fmly...sekali diorg oder ciken cop daaa..

set tu siap ada nasi goreng lagi kau...len kali nk oder yg tu pulak..

pandang pulak meja depan kami..ada oder dia yg berbungkos2 ngn kertas alumium foil tu..

apakah pulak tu..takpe2 laen kali nk oder yg tu jugak..


wakaka da sume ko nak oder..apakah gamaknye laluan diet ko ni LOV!!!!

tampo2 muka sendiri..cepat sedar diri..dah sihat ke belum..

kalau dah sehat..kembali lah ke jalan kesihatan yg lebih baik!!!!


T_T


bile da kyg..menyesal mkn byk2 tadi...uwaaaaaaaaaaaaaa


-ala ko mmg slalu mcm tu..150x aku da dgr- 


eh kedai ni di Sijangkang batu 8

betul2 selepas daripada petron tu..korang pndg sbelah kiri je..

nti korang nmpk kedai tu..

pergilah cuba ok..


pssst : nk tnye..sup nsk arb mmg masen ke ye? masen gile.. :P


tat's all from me..


love you all


papai...





Khamis, 8 Januari 2015

CUTI SEKOLAH PWINCESS, AND IM ALONE..




Assalammualaikum,




cuti sekolah ni apa aktiviti korang ngn ank2?

ramai kwn2 yg ambil peluang hujung2 tahun g bercuti ngn ank2 n fmly..



tp lov xde cuti tahun 2014,  awl2 dah hbs..byk hal, slalu sakit n mcm2

so ari2 slama 2 mngu tu hntr ank g pusat jagaan je..


walopn cmtu kt tmpt tu ada byk aktiviti utk bdk2 yg coti skola xg mn2..

bkn ank lov je..ada dkt belas2 lg bdk2 yg xg mn2 spnjg coti skola 2014 lps..


ksian mmg ksian. lps tu bile ada msa hjg mngu lov ajk ank msk2, kms rumah,

dlu2 aktiviti tu bestla kot bg bdk mcm lov, tp bdk2 skrg ni cpt jemu..

diorg nk aktiviti luar, lain dari biasa..ermmm sory pwincess..



tp last 2 week lps tu dia nk g bcoti rumah neneknya..erm dlm tpkse

bg jgk dia tidur sna, lov xpernah bjauhan dgn pwincess cume time2 kursus je

kami terpisah..lg2 tidur stiap mlm..



hampir2 xbole tidur dibuatnya bila dia xde, asyk tringt je..

mcm la jao sgt, pjalanan 20 minit je pn..hahaha

tp buat kata abg, xpyh gngu dia slalu..dia pn nk seronok2


mahu tidaknya, neneknya bwk berjalan ke sana cni...

makciknya pulak ajar dia buat kek, n mcm2 lg kerje2 dapo yg comot2

yg memang dia suka..


dekat rumah neneknya ramai, adek2 lov semua ada..

jadi seronok la dia semua org layan pangai dia..

dimanjakan dekat sna..





makciknya msk sedap2 pulak tu..ermmm ommak nya jugak xpndai msk..

T_T


hampir setiap kali cuti lov g rumah mak nk ajk dia balik, 

tp dia xnk...sedeh tau, tapi biarlah..sesekali berjauhan..

kat rumah pulak lov mcm org gile

lipat, kemas baju2 dia, kemas mainan2 dia..

nanti belek2 mainan dia, baju2 dia, bukak tngok2.. lipat balik..




hahaha rindu kot.. :(

abg plak sebok je kalahkan YB, lov tinggalla sorang2 kt umah lyn perasaan..

kalo pwincess ada bole jd teman borak2 teman gado2..ehehe


so tpkse lyn katon, utube, or blog somei lov ni je la..kan...

ermm..since pwincess xde n abg sebok klua je kalahkn YB

lov rsa kosong, byk rht, rsa xstress...ooo ni perasaannya yg lov idam sgt

setiap kali balik kerje...



rasa seronok, rasa lega tp dlm masa yg sama rasa sedih pulak..

rasa bialah ari2 penat kelam kabut balik keje

msk tnpa sempat bukak bju kerja..solat,

urus brg2 pwincess, bebel, bg diorg mkn..

then pengsan utk ari esok...hahahaa



xpela, ambk time ni utk rhtkn bdn n minda rite?

lgpn nk bg time kt bdn utk rest jgk lps baru baik ni..bio btol2 sht

bio cpt sht cam biasa..sblm pwincess balik hjg mnggu nti..

sblm skola bukak balik 12hb ni..n sblm idop jd uru ara cam biasa balik..




sepi itu indah

kadang kala diam lebih bermakna dari sepatah kata or sepotong ayt

sepi itu terlalu indah

bila kita bole rasa semuanya yg ada tnpa khadirannya

sepi itu menjadi indah

bila kita bole tersenyum sendirian hnya dgn skilas pndg





:P


papai...



Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang