JOM TERJAH~

Khamis, 18 September 2014

DIET ?? GEMOK??




Assalammualaikum, hye...

mcm yg korang sume tahu, kalo korang ada terbaca entry lov sebelum ni

ada beberapa yg menceritakan berkenaan kesihatan


let's flash back..ermm..

lov dah start jaga pemakanan dari awal tahun ni iaitu 2014

start januari lagi.. mcm2 aktiviti yg lov da buat

mendaki bukit, gunung, walkhaton, zumba n ckp je apa lg yg lov xbuat..

hampir kesemuanya lov buat..

masa tu rasa nk mati buat semua tu..

yelo bdn gemok2 pnjt gunung, bukit sume..

mmg rasa nk mati la..lol


then lov jugak ada join program kurus kevin zahri..

yg mmg hebat, dari program tu juga timbulnya kesedaran

n ilmu yg btol berkenaan pnjagaan kesihatan dgn lebih mendalam lg..


mcm nk pandu kereta, xkn ambik kunci trus start je kan...

mzt kne ada ilmu, cara, lesen dlu sebelum mula apa2..

back then, lov akhirnya dapat tamatkan program kevin dlm tempoh

6 minggu..tp xbyk turun berat bdn..masa tu kalo xslh lov 75kg..

then last timbang bile tmt lthn tu cume 73kg..


time tu lov asyk sakit je, byk mkn ubt, xbyk senaman..

so berat xtrun2, slh lov jgk..sedangkan kwn2 yg laen dah turun byk..

bile tamat je program tu, lov da sndiri balik...kne buat n mula 

semuanya sendiri...kita xde ilmu..so mmg rasa mcm pyh sgt..

buat sehari...kantoi 5 hari...

berjaya buat seminggu kantoi balik sebulan...

berat lov asyk turun naik je..


then time lov kene tahan wad coz denggi tu..

lov terbaring je seminggu kt wad berat lov naek sampai 75kg..

yup naik balik..naik dengan mendadaknya..

sedih, frust, tension semua ada...


then bile balik rumah, seminggu cuti di rumah lov workout,

jga balik pemakanan, mnum air byk2..

skrg lov suka dera diri sndiri... like,

"owh td ko mkn sesudu kek kan, skrg ko rasakan.."

"satu sdu kek = 1 jam crazy workout"

haaa smpai mcm tu...tu sesudu bygkn kalo sepotong..


ada satu masa tu, lov workout smpai xboleh bgun2..

mlm tu lov demam..lol..

then jalan pun mengengkang...crazy..

but i love it! nk mkn sedap sgt kan.... xsedo diri..-ckp pd diri sndiri-

abg antara org yg selalu tegur lov..

dia xsuka cara lov buat diri lov skrg ni..

lov xmkn, lov mkn sikit, lov byk dera diri..dia kata

xpyh smpai mcm tu teruk2..


wlopn abg kata dia akn ttp syg lov seadanya..

walopn dlu kenal lov berat 40 - 45 je..

nw dah 75... dia ttp ada kt samping lov..

ttp akn sygkn lov..rasa kelakar je bila dia ckp cmtu..

lov terpikir " teruk sgt ke aku buat diri aku ni?"..

"kenapa sampai abg ckp cmtu"

"ke dia saje je, n xkesah pn bini dia gemok?"..

hahaha mcm2 persoalan...


so msa byk sgt naek tu

 mmg lov rasa dah give up...kwn2 ada yg dtg n syorkan mcm2 jns ubt...

walopn terdesak nk kurus, nk sehat, lov seorg yg xpercaya pd ubt2 kurus ni..

mmg terdesak nk kurus coz doktor kata punca utama lov selalu sakit

coz berat bdn lov xboleh nk tampung diri lov sndiri...bdn lov xkuat lg..

so lov akn selalu sakit...then merebak2 jd makin teruk

gemok jgk punca lov xboleh mengandung lg...


paling teruk doktor scan n sahkan ada something dkt

pintu peranakan yg dah tutup dinding / saluran ke

peranakan, so how benih2 nk melalui kwsn tu kalo ianya tertutup?

-tu dokte kata la- lov dgr je dokter ckp mcm tu..

dote kata ianya mcm sjenis ketumbuhan tp tidak kberbahaya

lov kne pastikan lov sihat balik,

then akn buat rwtn susulan utk pastikan ktumbuhan tu 

TIDAK MEMBESAR...kalo ianya membesar ianya

boleh m'ancam nyawa lov sndiri..
  

klua bilik dokte, lov buat mcm xde apa...

bile abg tnye...lov kata xde apa, ok je...bnda biasa..

dmam n sbagainya

lov xnk susahkan hati sape2..ni sume slh lov sndiri...

serius lov akn nanges...bile tau?

time mandi...hahaha so kua2 mata bgkak coz kene air...-alsn yg bgos-

lov yg buat diri lov jd trok mcm tu...

lov sndiri...haizzz!!


but nw..lov sedar, doktor cume minta lov hidup dgn cara sht...

skrg lov join group atkins, sgt sempoi...just jaga mkn...

walopn skrg ni lov ada jugak terbabasnya...tp xteruk mcm sblm ni..

bila tebabas je, balik rumah lov akn workout gile2...then mnum air byk2..


berat xde turun byk...xbyk pn lov da turun 10kg

time amalkan diet atkins ni..

skrg ni lov dah 66kg..

tp skrg ni berat ni jd statik kt ctu je xgerak..

risau jgk...tp keep pushing on...

bnda ni kite boleh kontrol...

korang pn jga pemakanan, jga diri ok...

n bg semangat dkt lov jgk!!

hrp sgt lov boleh jd seorg yg sht, hppy, n boleh jd sumber inspirasi org laen..

terutama skali my family..


to those yg sakit hati dgn lov, ejek2 lov..yg perli2 lov,

walopn sume dah tua2 bangka..

mcm budak2 kecik je lov tgok korang..kesian sgt...

tp xpela...lov dpt pahala, lov pn jd lebih kuat dgn kata2 busuk dr korang...

lov pn doakan korang kuat smngt, cermin diri, jgn asyk

jga org lain sampai diri korang pn tebabas sama..


lov bkn diet nk kurus, bkn nk cantik....itu smua akn dtg kmudian

sebagai bonus...yg penting lov nk hidup lov yg dlu,,

seorg yg sihat, aktif, happy, lov nk jd ibu lg...selalu ketawa

selalu buat org lain tertawa..

lov nk  tgok ank lov mbesar...

n membahagiakan sume yg sntiasa ada disisi

susah n senang, jatuh dan bangun lov slama ni..



semoga kita semua dpt jd insan, hamba, istri, ank, ibu, kakak, pekerja

kekasih, dan sape2 sahaja yg sihat, bahagia dan membahagiakan...



lov syg korang semua...


papai..






Rabu, 17 September 2014

LOV KENA DEMAM DENGGI




Assalammualaikum,

sory entry2 lov kebelakangan ni byk cerita2 lps..

cerita yang sudah lama berlalu..

hrp korang xbosan...

teruskan membaca ye...


Pd hari jumaat tu lov kerja mcm biasa,

smpai member lov tu minta balik 1/2 day coz demam...

tinggal lov sorang..entah mcmn dlm pukol 4 tu lov menggigil..

lov pakai baju pns yg ada, tp masih menggigil, lov off aircond


rasa nk rebah, lov call pjbt pntdbirn nk maklum tkot kalo jd apa2..

tp xde org agkt..lol semua bz kot..then xlarat dah..dari ats kerusi sampai lov 

turun ke lantai...duduk bersila kt ctu lama..

mengharapkan ada org lalu dkt stor lov, tp haritu bole xde sape pn yg dtg..



dgn tgn mgigil2 lov call abg, tp abg xagkt.....lov pn mcm da xbmaya

nk bckp pn rasa berat je..lov wassap..abg bls mcm biasa...

myb demam biasa katanya..tp x..lov rasa lain sgt...

rasa mcm nk mati je time tu...lov xboleh bgun dr duduk bersila tu..


pelan2 lov bgun, raba semua tmpt, jln pelan2..sampai pintu..lov bersila lg dkt pintu tu..

tp mmg nasib lov time tu xde sape pn yg lalu or nmpk lov duduk bsila ats simen

smpai time balik abg smpai..abg tperanjat...

muka lov pucat sgt, lov xbole nk bckp byk, lov lembik sgt... 

balik2 lov mntk ank selimut byk2..lov tdo...

lov tdo xbgon2...xmkn...smpai esoknya... lov dok rumah je tbareng..


subuh ahd, lov rsa xboleh bernafas, penglihatan jd kabur, lov menangis..

lov takut allah ambik nyawa lov...lov menangis2 minta abg bwk lov g hspital..

kami tros ke klinik bdekatan, tp klinik tutup hari mnggu..

terus ke hospital besar bhgn kecemasan...


org punya la ramai, lov da xheran apa2 da, lov terus bersila lg ats lantai hospital..

kene cek darah, kne tngu lg, lov da hmpir2 tbaring kt lantai spital tu..

mmg xde daya langsung..




bile dpt result dokter tprnjt, tros doktor cpt2 suh masuk wad..

masud je wad lov tros xsedo diri...kne cucuk n mcm2..bole dgo suara abg, 

bukak mata kjp, angguk2 je...then nnangis je..coz satu bdn rsa sakit..

rasa sengal2 yg kuat sgt...rasa mcm nk mati...


entah berapa kali lov ditukarkan ke wad, ke kecemasan ke wad kecemasan..

last2 sminggu lov kne thn kt spital...itu pn lov merayu2 dkt doktor tlg bg lov

kluar dari wad..lov dah xthn kne cocok..kedua2 belah tgn lov bengkak dah..

sampai nk pegang je pn da rasa nk menjerit...

da xde ruang nk dicocok lg...nurse2 pn da tkot nk cocok..


lov apa lg, lov byk menangis je time tu..syukur xde sape yg dtg melawat...

eheheh kalo x korang semua nmpk la lov buat babak air mata

dkt ctu..tp ustaz lov ngn istrinya dtg melawat...alhamdulillah

jaza...coz doakan ank murid ni ustz...


lps seminggu kene tahan wad lov dpt seminggu lg surat cuti utk berehat

dirumah, so 2 minggu cmtu je lov xmasuk kerja..

cuti lama2 pn xnikmat langsung coz bdn still sengal2 lg..

kalo rasa2 kne denggi byk lah minum air msk


then tq jugak kt kwn ofis abg coz masakkan sup ketam

utk lov, tq so much!! so benda dua tu je yg lov bedal

time2 sakit tu, mak lov pn msk n bekalkn mknn juga...

biasalah mknn kgemaran anknya tntulah mskan ibu..

d best in d world... thehee tq mum lov u so much!!


so apa lg, ramai pegawai kesihatan dtg kwsn prumahan lov tinggal ni

utk buat pemeriksaan nyamok

tgok2 sbelah rumah lov yg meternak bnatang ni...aduuuu Ya Allah

dugaan betullah...sabo byk2...walopn da saket sgt ati ni...

korang yg pengotor aku yg kne..rasa nk ckp cmtu je...tp xtergamak...


so selangor mcm korang tahu mmg ada kes yg paling tbesar or

tertinggi skali bkenaan denggi ni...ada juga kematian...

jga diri, ank2, coz bnda ni dtg cara kita xsedar...

mcm lov pn, lov bkn slalu ada dkt rumah...cume hjg mngu je..

tp da nk kne tu kene juga...


bhati2 sebelum terkena, coz sakitnya Allah je yang mengetahui...

smoga mjadi penghapus dosa lov yg mnggunung tinggi..

In Sya Allah




Isnin, 15 September 2014

LOV RINDU PADA NENEK...



Assalammualaikum,


apa khabar semua? hati, siapa yg boleh duga...
  
erm jao kt sudut hati ni x siapa yg tahu

hati yg selalu merindui arwah nenek..

lov duduk dgn nenek dari lov kecik lagi...

membesar dan dibesarkan oleh nenek..buat teman nenek



tringat lg time nk masuk form 3, masa tu mak da pindah ksini

n nk lov duduk skali ngn dia, nenek menangis sambil peluk lov

nenek kata "jgn lupa nenek ye cu,

nenek doa jgk, jgn la nenek mati slagi xtengok ko kawen, ada ank..

moga tuhan makbulkan doa nenek ni ye.."..



 sampai lov dah bkhwin, ada ank, sampai nenek jd nyanyok...

sampai pg terakhir lov jumpe nenek, nenek boleh sebut " byeee"

msa tu lov xlayan pun nenek...yela nenek tu nyanyok..ingt dia xsedo apa yg

dia ckp...da smpai ofs kt dmnsara msa tu baru prasan...

"kenapa nenek lain arini? nenek sebut bye ke td?"

terfikir sndiri...satu hari tu resah xsenang duduk..xsenang nk buat kerja



smpai adek msj, nenek hilang...msa tu pn pikir 

"biasalah nenek tu nyanyok, dia suka merayau2..tp nti dia balik sndiri

xde pun nanti ada org kampung hantau dia balik...



smpai mgrb lov balik kerja tu, hujan, tgok2 nenek xde...

nenek xbalik2 satu hari tu..

sampai sminggu lov ponteng kerja...lov terjeret2 cari nenek..

kalo ingt2 balik..da mcm org gile lov time tu..

dlm ujn2 lebat, lov pegang semua org yg lov jumpe..

lov tnye mn nenek...sambil menangis2..



dlm hati mcm dpt rasa...lov xkn dpt jumpe dia lg..

akhirnya tubuh arwah dijumpai disungai langat...

kata polis, nenek mungkin turun kt tepi sungai utk mnum air...

tp dia terjatuh..mati lemas.


sampai skrg, lov xbole tgok air...lebih2 lagi air sungai..

air laut... lg2 tmpt nenek jatuh...

tmpt mungkin nenek prnh berada....

kalo nk tahu time lov btol2 rindu nenek lov akn pergi kt tepi2 sungai..

dok temenung sampai nanges2 kt ctu...

pastu baru balik...lol



lov tahu xpatot buat cmtu, lov perlu redha arwah pergi...

tp lov manusia biasa, lov cucu t'akhir yg idop dgn nenek...

lov tkilan xlyn nenek elok2 time dia nyanyok...

lov byk naek angin melayan kerenah dia...


so sape2 yg ada org tua lg tu, lyn la elok2...

jgn sampai jd mcm lov ni...tkilan, kesal xsudah...



mlm ni lov rindu lg kt nenek...

T_T




Ahad, 14 September 2014

LOV SI PENGUMPUL KOMIK





Assalammualaikum semua..



komik2 lov 

time ni turunkan semua nk bersihkan habuk2 


teka berapa jumlah semuanya?


 v



v



v



v


ala xdela byk cam org len.. baru ada 


v



v




v



v


270 buah je... 


 

LAWATAN KE GEMPAK STARZ




Assalammualaikum,

ini adalah lawatan terakhir yang lov buat

utk officemate sume..


coz lps je dr lwtn ni lov akn bertukar ke bhgn lain.. :(

so! kali ni tentulah lov yang punya idea..

lov pun google la psl gempak starz...

dpt no fon n alamt dia...



call, then pasal gempak starz ni buat katon2

lov pn  buat soalan tebabas,

cer korang bca dialog lov ngn staff gempak starz ok..jgn gelak!! :P


 lov : hello, morning hi saya lina from prthnn awm

saya nk tahu mcmn kalo saya nk buat lwtn ke GMPK STRZ (GS) ni ye?

staff : oooo boleh, cik boleh isi borang lawtan di laman web kami

kemudian faks kan kepada saya..brp org pelajar?

lov : pelajar?

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang