JOM TERJAH~

Selasa, 16 Oktober 2012

80% KIOS DIJAGA PENDATANG ASING




Assalammualaikum (salam sejahtera ke atas kamu)

korang ada terbaca x dlm paper minggu lps psl ni..

80% kios DIJAGA warga asing

ada baca tak? ke kt tempat korang pun cam ni jgk?

ke langsung x?




yg rumah dkt bndr2 or pekan2 besar tu myb xde kot..

tp bg lov yg duduk di kwsn kampung ni mmg byk sgt golongan

warga asing ni bermaharajalela


tahu kenapa?

haaa sebab utama dia diorg ada satu kumpulan besar dkt kampung ni

then setiap kios, gerai, kedai,

baek kedai runcit, kedai makan,

kedai gunting rambut,

cyber cafe,

dan mcm2 lagi semua dikuasai oleh orang2 ini..


bkn marah apa tau, bila da selalu sgt lov pn prasan something

kalo org2 bgsa dia beli dia kasik hrga murah gile

kdg2 dia maen bg cmtu je,, free?? yes!


kalo kita? org tetap cni?

kita ambik la segenggam taugeh hrga dia rm2-3.00

kalo org dia brp sen je dia cas..


sgt2 kurang ajar..

tp nk pergi mana? tpkse jgk mmbeli laok bsh dkedai2 bhmpiran

nk pergi kedai laen? lg mahal


bkn mrh apa, cume adillah sikit kn..

dia kata org tetap malaysia dah kaya dwet byk

org2 dia keje xde dwet siket.. siapa nk tolong kalo bkn org2 dia jgk..

brani seh ckp cmtu..

xsedar duduk di negara org..


mcmn la agknyer pemantauan dibuat kan?

myb org kite jual kedai2 mereka tnpa tukar nama pd org ni..


siapa ckp diorg miskin?

pndtg2 asing ni siap ada rumah sndiri tau kt kampung ni

xde plk diorg ni kne tahan ke

kne hntr balik indon ke.. xde weyh sies..


lov hrp sgt pihak berkuasa dpt tangani masalah ni..

kite da mcm pendatang di negara sndiri

di tnh air kite sndiri

kite plk yg tkot2 nk kluar coz diorg lg ramai..

kumpulan yg bsr..


hish! hrp pihak berkuasa, phk kerajaan kita

dpt tangani mslh ni dgn kdr segera..

takot plak duduk kt negara sndiri..

khadiran pdtg mcm tiada ksudahan dkt MALAYSIA ni..



im sick of it



 

PERMAINAN BATU SEREMBAN




Assalammualaikum,

sekarang ni dekat sekolah pwincess

da dtg demam batu seremban utk budak2 pompan..


boys pulak sebok ngn gasing hape nta..

si pwincess sebok mntk dwet belanje lebih nk bli batu seremban

5 biji yg dijual RM1.00 di sekolahnya..



hais budak2 zmn zkrg ni loklak la ye..

zmn mude2 kite dulu xde nyer beli2 batu seremban ni

jahit sendiri tao nk maen..


walopun jahitnyer tu lobang sana lobang sini

ttp rajen nk blaja mnjahit..

dlm idop lov batu seremban la bnda ptama yg lov jahit..




brisikan kacang hijo jahit pelan2

itupun arwah nenek yg ajo..

walo brp kali tercucok jarum pun tetap troskan

jahit sndiri boleh piliih kaen yg kite suke..

nk beso ke kecik ke..


lagi seronok & lebih bermakna..

batu seremban ni xtau la plk lov..

selalunya dimainkan oleh knk2 perempuan la..







korang kne dok bersimpuh dlm satu bulatan n maen ikut giliran

batu seremban ni kdg2 ada 5 biji.. kdg2 7 biji..

ikut thp kemampuan korang yg nk maen tu..

kalo tpk tgn kecik maen 7 bijik mmg xde mknanya..

sure kalah beso..



nk pendekkan cite - walopn da pnjg citenyer-

lov soh abg belikn kcg ijo....

mlm tu carik kaen apa2 yg xpakai di koyakkan...


ada kaen batek tu mmg xguna so lov koyakkn

then jahit utk si pwincess.


lov soh dia mjahet..

tp sian plak nengok dia balek2 skola je pengsan

pnt sgt la tu.. si tgh2 mlm tros mjahet..

hehehe klako la upanya ye..


mak dia pom bknnyer pndai mjaet..

lol

ehhh batu seremban ni bkn utk permainan budak2 je oke

skrg ni da ada aktiviti sukan di ofs2

yg menyelitkn sukan tradisional di tau d mn2..

sukan OKU namanyer..



slalunyer org2 yg da brusia yg maen coz

xble nk mlompat2 maen sukan yg gnz2..

ibu ngndong pn buleyh join kan?


jadi semua buleyh bsukan n join aktvt jbtn..

lps jahit tepi2 tu tebalekkn je kain tu

masukkn kcg then jahit lg sikit..


lps tu bkr sket hujungnnya agr jhitan xtebukak

tp kne ati2 la tkot tbako plak benang..

bocor plak nnti


pic batu seremban bkaen batek tu la yg lov da siap jahet..

chumel kan?

:P


tat's all kwn2..


jahet sndiri lg best !!! ^^




Ahad, 14 Oktober 2012

STOR KENA PECAH MASUK?




Assalammualaikum

satu pagi tu lov dtg keje

membe tego "weyh ko naek stor ke tadi?"

lov "xde nape?"

membe " nape stor ko terbukak?"

lov -cuak-



tros blari2 ank naek tangga

sampai2 ats mmg terkujat skjp

bile nmpk stor ofs da terbukak beso..


tgok pic ni..



dari jao da nmpk kotak2 a4 ka luar pntu..

wth?

mampos la aku kalo ada yg ilang sekotak pn jadik la..

mmg mati!!



masuk2 dlm ramai org laki2

nta dari mana nta..

mmg xkenal.. oke

dok tengah selongkar semua brg2 dari dlm almari lov..

TIDAKKKKKKKKK!!


ada separuh daripada tu da berada kt dalam kotak beso2 ni..

Ya ampun..


tengok la semua brg da terabor ok..

almari pn da tonggang langgang



T_T

y did u do tis to me..?

uwaaaaaaaaa


setahun tao aku nk mengemas benda2 ni sume.. siap buat 5s sume..

sobsobsob..



lemah lutot tengok semua sign2 5s da tkoyak rabak

>:(



tgok ni.. bole lov masuk2 tu diorg suruh lov bwk bsbr

n duduk kt kusi merah tu pantau diorg..

giler ke? da lama masuk stor org!!!

brg2 org da besepah2!!

5s org da koyak2!!!

soh pantau!???

ada yg nk kne santau ni!





da ada kt depan pntu utama..

nk bawak lari?



ada yg da masuk ke dlm lori!!!

uwaaaaa watch out with my harta karun tu..

uwaaaa


:P


ok2 itu semua lakonan semata2 ok..


ini adalah sesi kemas2 n punggah barang stor utk di bawa

kepjbt baru kami nnti

kami akn berpindah ke ofs baru di bangunan baru

oyeh..


mcm gumbire tp xde la gumbire sgt.. da smakin jao la nmpknye

sobsobsob..


MAJLIS RAYA VS TAHUN BARU



Assalammualaikum,

ini pic time kami buat jamuan sempena hari raya n

kedatangan bulan baru

da tlmbt senonyer sambut ni..



tp kami buat jgk..

xode kt mana2 mknan ni..

setiap org dari kami bwk pelbagai jns makanan



so dpt merasa mcm2 jns mknanan

n dari pelbagai jns negeri di malaysia ni..

cecece ayt xbley bla..


tgok jela gambar yg ada ye..

hehe



dlm piok tu ada nsk dagang.. :)



woahhhhhhh manyaknyer makanannnn

ce teke saya punyer yg maner... miahaha



manyaknyer tolo...


pencuci mulot... ada kek sabh/srawak bah..

boleh bah kalau kau..




close up!!



hehe yg ni la lov punyer..

nsk hujan pns, acar timun carrot n aym msk merah

tp xlaku la time tu..

coz ramai dr kelantan, tganu.. so diorg mcm xpndai nk mkn bnde2 cmni..

ada ka patot?

 :P


GBS bwk kcg rebos... sodap weyh!



1st time buat acar ni..

tp rasa dia not bad la... best!



air buah vs susu

resepi : buah2 campo dlm tin

satu tin susu pekat -apa2 jenama pn bole-

1 botol air krim soda  yg botol biru air wane puteh tu kan



banco air susu tu ikot sedap rasa,

ikut thp kemanisan yg kite nk, tp air ni spatotnya xmanis..

sedap2 rasa je.. then letak krim soda 1 botol td

last skali letak buah2 camporn tu... air buah tu buang k.

SIAP!!!

cube la buat.. sedap.. then kalo nk best lagi

tmbh dgn buah2 anggor



terlio dak? :P



smbl udang tu xbleyh thn wooo


da itu je yg mmapu lov cite.. hahaha

-saje nk tunjuk pic mknanan tlampau-




Jumaat, 12 Oktober 2012

SELAMAT HARI LAHIR SAYANG




Assalammualaikum,

ni adalah pertama kalinya lov buat sambutan

hari jadi my pwincess



dlu pernah buat besar-besaran tp time tu pwincess tecik lg..

skunk pwincess da drjh 2 nk masuk drjh 3 da baru nk buat lg..

tp cara sderhana jela pun..



mjls ni ats pmintaan pwincess jgk

coz lov xde msa nk buat time bday dia ari tu..

patotnya buat kt transit dia je tp mmg srabot n tade masa nk cari bhn



jom tengok pic di sekitar mjls ni..

maaf kalo pic gelap, umah kampung je lov ni..


dlm uma time ni tgh serabot pale otak okeh..

semua nk kne buat sndiri..

my abg lgsung tamo tulong..uwaaaaaa




jajan jajan yg dibeli, xbyk pun 5 jns je..dlm kuantiti yg sedikit

da beli2 menyesal plak.. jajan tu xelok oke..

len kali beli mknan yg b'khasiat, kalo buat lg.. :P




cwingam kite msa kck2 dlu tu yg dijual 3 bji doplo sen tu..

tp dlm bgkusan lain pnjg2 plak.. cumel

kepok engri bed dlm tu ada hrta karun.. rantai, cincin, n kychain..chumel2..

budak2 xmkn pon kepok dia cume ambk hrta je pun.. hehehe 


KLIK LAGI UNTUK PIC SETERUSNYA..

Selasa, 9 Oktober 2012

LAWATAN SAMBIL BELAJAR - GARDENIA & BERYLS



Assalammualaikum,

baru buleyh online, setelah beberapa dekad tenet rosak


baek tenet kt umah or ofs sama je pangainyer..

kali ni lov nk cita pasal lawatan sambil belajar

lov dan kwn2 ofs ke 

Kilang Coklat Beryl's  di Seri Kembangan

&

Kilang Roti Gardenia di Sri Muda Shah Alam



Lawatan ni hasil usaha n idea lov  wit geng bas skola

da betahun2 rancang benda ni utk kwn2 ofs jgk

then alhamdulillah tahun ni bjaya jgk tlaksana

then kwn2 pun gile hppy dpt jenjalan


oye, itulah bgosnyer kalo buat lawatan sambil blaja ni

sesekali keluar dari kepompong dan nikmati

kindahan kt luar sana yg byk n mcm2 rgam

:)


Oke lov da mrepek, back to our story..

pg2 tu kami semua 1 bas n 1 kereta btolak dari ofs

seramai 30 org peserta kesemunya

mnuju ke Beryl's di Seri Kembangan 

kiteorg ada maps kesana tp sesat2 gile kami ni..




 
dlm 1 bas tu lov rasa dkt 5-6 org jgk la yg col Beryl's ni

utk tnye alamat..

coz beryl's ni tmpt dia agk tersorok gitu..


sampai2 sna kami mcm xdisambut gitu

myb diorg pn bz kot.. kot la..

org2 or what can i say pgawai yg jd jurupndu kami tu

tidak mesra sgt2..senyum xde


ckp pn laju gile, mcm tpkse je trima kami kan..

lps tu siap sindir2 kami mcm apa je kami ni...saket ati woo

tp apa pn beryl's mmg ada coklat yg best n sedap..

walopn hrganyer agk mhl but ada jgk yg murah..


kalo tnye dkt lov nk dtg lg x kt beryl's ni???

jwpn lov = NO!! TQ!


then slps hbs lunch n solat semua di S.Alm

kami btolak ke Gardenia d shah alm

lov prnh kerja kilang so mmg lov phm sgt kilang ni

dia tertib dgn undang2 diorg la..



walpn mcm knk2 tabika kami rasa sgt2 diundang

mesra, selesa dan rasa dihargai..

kami sgt seronok sgt berada di Gardenia..

susah woo nk buat temujanji dgn Gardenia ni

coz mmg beribu2 permohonan utk kesana


so kalo korang nk g dantara 2 tmpt ni

kalo nk tahu lebih lanjut boleh je tnye kt lov

nk nombor or alamat pn lov boleh bagi..

Gardenia? kami dpt satu beg yg penuh berisi pelbagai roti

keluaran gardenia tau..SGT BEST!!


nk dtg lg tak ke Gardenia? MESTI!!!!

dan patut diteruskn sbagai acara WAJIB TAHUNAN..lol

-kalo bos nmpk mati lov- :P


picture? sory both place ni  TIDAK DIBENARKAN

ambk gmbr oke.. kami pn boleh je nk curik2 ambik

tp kami hormat undang2 n prosedur mereka ni 

sbagai salah satu pengeluar indstri trbesar 


tat's all.. papai..

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang