JOM TERJAH~

Selasa, 29 November 2011

NEW STORY UPDATED

 
Assalammualaikum,

n slmt mlm pd kgkwn lov ..

tugas pnggnti pa coz kwn blek kmpung sminggu dah pun tamat..

alhamdulillah semua ok..hope so..

then kompite lov pun dah berkeadaan baek semula...

some of d document pun dpt dislmtkan,

then kereta yg dah rosak pun dah slmt kua dari bengkel...

hari 5s kami bjln dgn lancar, -diaudit oleh mpc-

walopun ada beberapa tguran,

kami sdaya upaya mperbaiki sgala ksilapan dlm tmpoh yg diberi..

hrp2 kami dpt dipersijilkan hjg tahun ni..

rombongan ofs lov hendak ke kelantan-terengganu

pun bjalan dgn lacar dan kami seronok sgt..

walopun ada beberapa jln, tmpt shoping ditutup coz bnjer..

dpt jgk la lov belanje baju batek 2-3 pasang kt sna..

hihihih

lps2 ni xde alasan la nk ckp bju batek xde..kuang3

sampai ofs hari isnin jam 3.15 pg.. balek dari rombongan tu..

sampai umah dkt kol 4, mandi2 kms barang sket2..

then kol 5 tdo.. -sempat tgok documentary lg- :P

then kol 7 bgun solat subo -kol 7? tlewat bgun-

lps tu tdo blek, dlm kol 9 bgun kami btolak ke perak..

hanto bpk mertua ngn bik n paman balik kg..

sampai ptg, mlm tu kami sampai ke umah dlm kol 10,

ari ni, ari selasa kami ambik cuti tahun,

tdo sampai lebam, then bgon g umah kak ipo

jln2, then kua g pdg s.alm utk bwk ank2 buah main

kat tmn pmainan..

sampai umah lani dlm kol 10 mlm,

rndu punyer psl sama ini blog, lov nules sket rencana kami, lov spnjg minggu ni..

uwarghhhh lov rasa lov perlukan cuti yg pnjg utk berehat tnpa sgala gnguan..

lol

well, esok lov kne keje coz ada audit dari ptrajya..

slama 2 hari... audit bekalan stok pejabat..

so esok bmula skali lg, ari2 sbok ku...

urm, i thnk tat's all stakat ni..

nnti kalo ada ksmpatan lov nules lg eh..

papai

zzzzzzzzzz

-da ngntuk sgt ni tp still nk nules-

naep sambil pejam mate, boleh?

:P

Khamis, 24 November 2011

SAKET OTAK

 
Keje punyer hal,

dlm entry2 lain psl keje ni pun lov slalu gak sbot,

kje sampai mati pun xhbs..

dtg2 keje isnin tu pc lov kt ofs tu xble idop..

tuptaptuptap.. lov hogah wayar dia baur dia idop..

-seb bek xmati kne karen-

bile dah ble on plak? dia xde semua harta bende 

yg dah dkt 3 thun lov save kt dlm tu.. omg!

hampir2 pengsan, tp xpe buat2 cool,

g cek kt drive d, patu tringat balik...

"aku save harta bende tu kt drive c la...patutnyer drive d"

ARGHHHHHHHHHHHHHHHH!!

so mmg 1 bende document pn xde...

printer pn da xde setup smbungan ngn pc lg..

lov xtau ape kejadahnya ngn pc wit printer tu..

is it SABOTAJ?

idk, xkn nk tuduh2 org kan?

so carik hrdsk, kne virus plak hrdsk tu....

kne format kesemuanya...

Alhamdulillah, hancur lebur semua..

so skunk buat natang2 tu SEMULA scara slow2

mmg saket otak...dah ujung2 tahun plak tu

time2 kite kne anto mcm2 laporan..

uwarghhhhhhh

Selasa, 15 November 2011

WORDLESS TUESDAY..WHY AM I CRYIN..

 
Tengah2 drive td tros rasa sedeyh giler..

bole dlm kete tu dok sorang-sorang lov nanges sampai mnitik2 air mater?

urmm bkn psl dgr lagu sedeyh,

nmpk kemalangan pun xde. Alhamdulillah selamat semua..

tp dek bengang ngn perangai manusia ni,

sejujurnya lov kje kt mn2 lov xprnh tinggi sore ngn sape2

but since lov dok keje kt klang ni lov da pndai mrh n tinggi2 sore..

lorh xkn la tibe2 je lov nk mrh2 kn? mztla bersebab...

coz lov ni xboleh nak marah, kalo mrh2 skali pun lps2 tu lov menanges

tp stat da psg balik cite2 xnk lg mrh2 org xtntu ala..

xnk lg cpt melenting.. kononnya nk bsabar je ngn pangai2 mangkuk2 kt ofs lov ni

tp lov ni manusia biasa, mmg org kata pakai tudung besar, 

pakai tudung labuh tp mulot xreti nk jaga.. psl apa?

psl korang yg mulekan dulu...

dtg2 je korang dah sound2 org xtntu psl...

sedangkan aku elok je duduk buat keje aku kt tmpt aku..

xkacau sape2 pun..

dtg2 je dah jeret2 kt org... 

korang ingt lov ni hape? mesin laminate? printer?

ingt lov ni pekak ke? xreti bahasa?

sampai korang bleh ske2 ati kurang ajar cmtu?

mmg lov cube utk sbr, tp dah xble.. td lov bls gak jeret sama..

lov nanges td ni coz lov ingt lov kuat..

lov ingt lov akn bsbr... tp lov blom ckup kuat lg..

lov pn kua perkataan yg kesat, tinggi suara..

lov menyesal sgt lov ikut perangai dia..

dia dah la nk mntk tolong org utk dia punyer sndiri tp tengking2 org..

sndiri pikerla.. ko dtg senang2 je 

nk mklumat tprinci yg org dah ssh2 buat slama ni

ckp la elok2... org pun xtekejot.. org pn xsaket ati...

bkn org xde keje lain..

mmg lov menanges2 sampai rumah td..

rasa sedeyh sgt, org ambk ksempatan pd kite yg ske diamkan diri..

mcmna ko saketkn ati org, mcm tu jgk la ko trime nnti..

kalo bkn ko, myb wife ko, ank ko, ibu ko, sdara mara ko...

bkn lov mntk tp balasan Tuhan tu ada,

Tuhan tu Maha Adil, ari ni ko tengking2 aku ckp mcm2 psl aku..

esok ko terima lah then pd ari tu ko ingt ari ni ko dah saketkn ati org laen...

org yg xde kne mengena lgsung dgn ko tp mudah sgt ko saketkn..

piker psl prangai ko tu buat aku tringt 

mcm2 ko dah hadapi kan? kguguran ank la, kne halau la,

then mcm2 lg... ingt Allah tu Ada, dia melihat, mendengar

doa org teraniaya ni slalu tmakbul..

aku xprnh mntk yg xelok utk kwn2 aku (still aku gelar ko kwn)

cume aku berserah je pd Allah utk tentukan ats apa yg ko dah buat..

sarang tembuan jgn dijolok.. then blaja masuk rumah org bg salam..

kite ni org islam..

aku xkaco ko, ko pun xpyh la nk sbok2 kaco aku...

nk apa? mklumat? g buat or carik sndiri..


LIFE GOES ON


Ahad, 13 November 2011

KOMIK TERBARU LAGI...


Baru-baru ni g beli komik lg, 

tp sebelum tu korang dah baca x entry lov..

 
hehehehe..
 
oke2 skunk komik lov dah jadi179 termasuk 2 tbaru yg lov beli smlm..

belum sempat bca coz still jaga abg n pwincess yg xbape xsht tu..

so ni dia pic komik lov yg tbaru tu.. check itu out!!


ni yg xsempat updet hari tu,

crite ni best gile..

dua org ni adalah kapel, baru je kapel

tp masing2 buat mcm xknl n sering menjauhkan diri..

so masing2 ingt masing2 xske kt antara 1 sma laen..

hahahah

mmg fun sgt baca cite ni coz laen dari crite2 cinte laen..

ape aku ckp ni? lol


ni baru beli smlm,  nmpk mcm best!

hrp bile da bca pun cmtu gak la eh.. hehehe

ops sory pic kurang memuaskan..pakai henpon cikai je..



ni mcm best gile.. mcm la..

tgok tajuk, pic dia, jln crite dia

mcm best,

mcm lov dah bleh bygkan crite dia cmne..

ske ati aku je oke, bkn aku yg tulis...

so nnti da bca lov kabaukan oke...

eheh...okela tats all..

lov nk g msk ni..eheheh..

papai..

KITE NI MISKIN SANGAT KE UMI?


Adesh!

kalo dgr ayt2 pwincess skunk mmg agk menusuk ke tlinger..

mmg mcm2 ayt perkataan yg dia guna..

baru2 ni coz bz jaga bpknyer ekciden..

kuranglah sikit tumpuan pd dia (pwincess)

so mmg byk mntk tolong dia ambk kn brg utk bpk dia..

itupun time lov tgh bz msk ke, mndi ke, nk solat ke, n mcm2 lg la..

ayt ni kua time lov nk cuci luka bpknyer

lov ckp ngn dia "adek tlg mi ambkkn peti ubt tu"

dia pun cpt2 bangun..pusing sana, pusing sini..

lov pun pelik, ko kenapa dek? carik apa sampai cmtu?

"peti ubt la mi, kan mi suruh adek ambk peti ubt..." jwb dia.

"larh.. peti ubt tu kt dpn ko je dek oi..nape mcm ssh2 sgt?"

dia buat muka pelik, "mana mi?"

 "ishh adek ni, tu la peti ijo dpn mate ko tu.."



"ini ke mi? ini bkn kotak kasut umi ke?"

o.0'

"errr mmg la itu kotak kasut, kite xde peti ubt letak lah dlm tu nape xbole ke?"

tros dia duduk kt sbelah uminya.. 

"kite ni miskin sgt ke umi.." ckp dgn muke sedeh..

hahahahahahahahahahah

tmbh lg,

bhahahahahahahah

jhtkan lov ni, ank aku punyerlah sedeh..aku g gelakkan..

pastu baru sedo diri, baru ckp ngn pwincess,

"adek ni apa la, umi ingt peti ubt ni xdela penting sgt sampai nk kne ada 

peti ubt yg ada lmbg bulan sabit tu, ckup ada ubt2 yg penting suda..

ini pun mi beli coz adek kalo maen mmg slalu tjatuh.. mi beli yg ringkas2 je ni..

tp skunk pentingla ubt2 ni utk abyh adek ni..hehehe".


PETI UBAT KELUARGA LOV 

^^ hihihihi


THE WINNER IS.....ME!!!!!!!!

Ingat x entry lov pasal 


bhahahahahahhahaha 

lov dah terima hadiahnya..

jom kite imbas balek pd ari memule penyertaan..


lov hantar 2 penyertaan 2 skrip yg berlainan


lov pos je skrip2 ni.. dlm satu sampul

kne setem RM3.50

thkns to abg coz tolong..coz time tu tarikh dah maken suntuk..

UJIAN vs PENGHAPUS DOSA


Sedang duduk menunggu abg untuk makan tengahari bersama 

pada 8 Nov 2011, baru-baru ni..

tibe2 telefon bebunyi..

dgr suara abg "awk g mkn sndiri la ye, g ngn kwn2..abg eksiden".

bagai nk luruh jntung ni..rsa nak nanges, nk mjeret sume ada..

tp xla jeret pun, kt ofs time tu..

tros tnye bertubi2 dia cmne.. dia ktne, luke ape.. then mcm2 la..

syukur bile dgr dia kata dia ok lg, n odw nk g spital ..

masa eksieden tu abg baru kua dari ofs dia di kelana jaya..nk ke klang..

tpkse la ari tu lov g skola ank ambk ank then drive pulang sndiri..

agk mengigil jgk, coz ptama kali ambk ank n ikut jln lain,

bkn xboleh tp coz pwincess mmg takot bile lov yg drive..

so lov pn rasa xyakin nk bwk bile dia ada

takot jd laen plak..

Alhamdulillah , Allah lindungi kami.. selamat adanya.

balik2 tgok abg rsa nk nanges je.. tp xkn la nk wt cmtu..

bile org saket sbenarnyer kite yg dtg tgok, or kite sbagai ahli keluarga

kne lebih kuat, utk org yg sakit tu.. T_T

mgkin ini dugaan Allah nk menguji iman hambanya..

or boleh juga dikatakan sebagai balasan dosa..

yg sengaja atau tidak sengaja kite lakukan..

or myb dosa2 silam..

Alhamdulillah masuk hari ni dah seminggu abg kt uma..

dia dpt mc dari hspital..

lukanya pun xbaek2 lg..

nak dibuat cerita, coz dia mc, kononnya dia nk g melepak 

rumah kakak ipar lov, then balik2 dari ctu dia ekciden lg..

selasa eksiden moto, rabu eksiden kereta..

selasa dia jatuh langgo lobang, rabu bas awm langgo dia..

mcm kelako pun ada, tros lov ambk el hari tu teman kan dia g balai..

g balai klang kne tolak g balai kapar plak..

sampai balai polis kata abg lov yg salah coz xbg laluan pd bas awm

thn sebab bas tu brada di laluan terus walopun masa tu

bas tu menggunakan laluan kecemasan dgn lajunya..

erm, lov ckp ngn abg..terima je,

semua ni Allah s.w.t dah tetapkan, benda ni dah berlalu

dah terjadi buat apa nak dikenang2..

-bg semangat tp dlm ati pun ttp bsedeh gak-

kite manusia biasa, x prnh terlepas dgn semua ni..

kuatkan semangat, insyallah lov jga abg sebaiknya..

kuatkan iman, lov bersyukur abg masih ada bersama kami..

lov sempat tgkp pic ni lps lov buboh ubt..

abg xkasik tp ambk jgk :P



lutut kiri

lutut kanan

tangan kiri (siku koyak)


siku kanan 


tapak tgn kanan (koyak)

belakang badan



time ni abg still mkn guna sudu, 

mndi pun kne tolong jiruskan coz tgnnyer xble agkt..

solat, abg dok kerusi je.. 

slalu gak nmpk abg mnahan saket,

lov hrp abg kuatkan semangat  ye..

utk diri, kite sekeluarga, kerje dan paling penting utk beribadah kpdNya..


Ahad, 6 November 2011

PETUA UBAT DARAH TINGGI (3)

 
Petua lagi..

bkn apa, lov ni jns yg cpt lupa.. so nk coretkn kt cni..

mn tahu utk masa hadapan kalo pnjg umo..

paling tidak pun dpt dikongsikan bersama kwn2 yg laen..

bende2 baek cmni xelok simpan sensorang kan..

sharing is caring...

so ni dia last kot, petua psl drh tinggi ni..

myb kwn2 laen ada petua jgk n myb berlainan..blela kongsi2kn bersama..

petua ni menggunakan TIMUN JEPUN @ LABU JEPUN

ada 2 panggilan, lov xtau korang panggil apa..

tapi setahu lov, timn jepun tu pnjg, kecil bulat n berwarna hijau gelap tu..

mcm timun kite jgk.. cuma timun kite gemuk pendek, jepun kecil pnjg..

warna pun agk berbeza..

tp ini laen, ini rupa dia mcm jambu kite...

tp bukan jambu oke.. org ramai panggil dgn panggilan LABU JEPUN..

ambil satu biji labu jepun ni,

then blend ngn air msk (sbyk 1/2 cwn)

kmudian minum...

senang je kan...

nasehat dari mkcik lov, ketiga2 petua ni xboleh diamalkan serentak..

tp kalo nak mencuba ketiga-tiganya...

cuba buat dgn satu petua amalkan satu minggu, kemudian..

amalkan petua kedua diminggu hdpnnya pula..

begitu juga selanjutnya..

sory xde pic, puas lov carik kt wiki tp xjumpe...

salam sehat kpd smua... ^_^


PETUA UBAT DARAH TINGGI (2)

 
Bila ada sanak saudara yg dah terkena penyakit ni,

barula semua org sebok2 nk carik penawarnyer..

mmg la tahu perkara ni, n mmg sudah diamalkan oleh ibu kpd arwah nenek dlu..

kata arwah org dulu2 mkn bende pahit2 ni cmtu je buat ulam, buat ubat..

tapi kite ni, maksud lov diri lov sndiri lah..

xpernah nak ambik tahu pun coz dlm pale otak piker..

ala ubat dokter kan banyak..sakit mkn lah ubat..

kdg2 ada sesetengah org tu xsesuai mkn ubt dokter..

bkn soh gi jumpe bomoh ye... itu haram.

buat apa nk berbomoh2?

sedangkan bomoh itu pun manusia biasa.

kejadian Allah s.w.t jugak..

dari jumpe bomoh... -mcm ko da xde pilihan laen plak-

baek ko dok ats sejadah berdoa byk2.. 

-btol ape lov ckp ni-

tppppppp,

ada kalo nk ikut amalan orang dulu2 kala,

mcm ni,


ambil sebiji peria katak lalu dipotong dua..

buang isi didalamnya (biji2 dia ke, lendir2 ke)

then blend dgn air kelapa muda (bajet utk satu cwn)

then minum kemudian amalkan..

insyaallah, xkn ade drh tinggi ni..


pss : lov tnye gak kt nenek,

kenapa kne buat satu cwn shja... kenapa xbuat byk2 skali..

mcm buat jus then letak dlm peti sejuk..

bile nk minum kan senang..

~ kata nenek dulu, air ubt xbleyh buat byk2, nti dia xmjadi.. 

coz dah lari dari sukatan...



****************************


peria mmg kenal ngn rasa pahitnya, tp kata nenek..

(berpandukan cerita makcik yg mengamalkannya)

air ubt ni xrasa apa2 cuma mcm air jarang je..


CUBALAH!!!!







PETUA UBAT DARAH TINGGI (1)

 
Baru-baru ni kan paman lov eksiden,

coz darah tinggi dia tinggi sgt,

dia pitam n terjatuh dari motosikalnyer..

so tros lov tringat balik arwah nenek dolu2..

arwah nenek mmg xsuke mkn ubt2 dokter, apa yg dia buat adalah..

ambil 7 pelepah daun cermai,




pelepah means batang2 dia la, yg pnjgnyer dlm 3-4 jengkal je..

yg itu muda2 katanyer.. yg tua jgn ambk..

basuh bersih, kemudian rebus dgn 1liter air (1mineral botol kecil)

bile nmpk mcm nk mendidih tu tros tutup apinyer..


biarkan sejuk dan buat air didihan td utk 2x minum dlm 1 hari,

nenek mmg amalkn mende ni n alhamdulillah arwah nenek sehat

xde kne drah tingi trok2..

(petua ni lov mntk ngn makcik, coz until nw makcik mmg amalknnye)

177 BUAH KOMIK DALAM SIMPANAN

 
Wooo, nmpknyer lov dah xterlarat lg nk hapdet komik

yg lov ada n yg lov dah bca setakat ni,

pantang ada komik baru yg berunsurkan lawak, cinte remaja n hppy ending

mzt lov sambau oke.. xkurang gak ngn kisah2 seram.

xlarat lg dah nak hapdet semua kt cni..

stakat ni yg terkini lov dah ada 177 buah komik

nk buat hape byk2 tu ek?

lol..


LANGIT RUNTUH? SIAPA YANG BERDARAH TU?

 
Alhamdulillah semoga selalu dipelihara oleh Allah s.w.t,

sedang dok rehat ngn 2 GBS lain, with one of my bosses..
tibe2 terdengar mcm petir 

member2 dah menjeret..

lov plak masa tu tgh bertelepon, utk oder mkn tghri

tros lov lari slamat diri mcm langit nk runtuh pun ada

lari2 masuk bilik 2nd bos..kebetulan dia mmg xde.

lps tu tros tdgr bunyik kucing bergaduh..

ngiau2 mcm dlm ops kami..

klua2 bilik bos tros g tmpt duduk lov..

skali.....

Layan Iklan Lakk

Cik Nap Kus Shayang