JOM TERJAH~

Rabu, 30 Jun 2010

Sandwich Sardin Pulakkk





urm kali ni lov nk tnjuk resepi lov buat sandwich sardin lak.. 

sblm ni sndwich telo kn? bila nk g camping or bkelah ble la bwk 2 kombinasi ni..

sardin n telo..

selalunya sardin kesukaan org dewasa n telo pula utk knk2. jom..



mula2 kne ada sardin.. lov pilih sardin aym brand,, -len2 pn ble-


sardin ni hendaklah dihancor2 kn dlm sbuah mgkok bsr.. 

-air tomato sardin tu nk guna ble tp kalo xnk ble buang-


thn masokkan 3-4 sudu besar mayonis dlm mgkok sardin yg dihnco td..


-ikot selera kalo nk bsh ltk lebeh..n nk kering kurang kn je-



patu korang hiris halus2 bwh merah besar ngn cili padi

-kalo xnk tape tp itula resepi lov-

then korang masukkn jgk dlm mgkok sardin td..gaul2,,


x lupa juga kobis yg dicincang halus dan timun

- timun xya cincang halus..nti dia jd xsdp coz da xrngop- :P

mcm yg lain td jgk..
korang campo kan kedua2 sayoran ni dlm sardin td n gaol rata..







kemudian potong 3-4 biji limau kasturi belah dua n ambik airnya..

lalu perahkn dlm mgkok sardin td.. 

-limau ni buat sndwch tu xberbau n tmbh menyelerakan-


x lupa juga secubit garam bg penyedap rasa..



sapu roti ngn mentega sebelum letak sardin ni k..

boleh juga dibakar dahulu..mcm2 ikut kreativiti korang...

yg penting sdp, sht n menyelerakan.. nyum2!!!






Makanan Tambahan Buat Bby..


My bby mmg susah nk mkn NASIK!!! 

n mmg slalu jgk lov kne sound ngn tcher, dokter,, mak ayh, pkcik mkck, kwn2, 

or sape2 saje yg jumpe kami..coz bby lov mmg kurus sgt..

kalo pegang blkg bdn dia mmg rasa tulang je..




nk ckp dia degel..xjgk..kalo lov naek antu dia mzt mkn jgk,

tp xslalu la..patu nk ckp xmsk..xjugak.

coz bila lov mls msk kt uma mzt lov akn blikn dia nasik apa lah yg dia nk..

tp dia xmk..kalo mkn pn adalah 2-3 suapp..ermm..




vitamin? urmmm da blambak da lov bli..mcm2 keluaran..

sampai da xingt bnde2 tu lg..bila mntk nasihat doc..

docte kata "xpela coz ank u still minum susu wktu mlm..

n siang u bg dia minum milo kan..? 

kalo dia mkn sikit itu pkara biasa..jnji dia ttp makan..

" -.-''


















btol ke docte ni? mcm risau la..bby tu kurus sgt..

then bca2 tenet dia kata kentang ble menggemokkan n 

menambah berat bdn ank apatah lg kentang tu kn mmg sdp..then i 'll try.











rebos la tamo goreng..tau apa? bby xmkn secubit pn.. 

UWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA tensen gak pale otak ni..















thn tringt plk dlm peti ajaib ku ada belen dagen hanco lebeh buat spaqetti tu hari..










lov lenyek kentang tu sampai hancur


then goreng2 dagen tu sampai msk ngn bwg..then

masukkan kentang lenyek tu dlm dagen td

patu masokkkan telo 2-3biji n kaco2..

patu kalo nk masokkan kacang hijau dlm tin tu..

ltk la sket aji n grm dlm tu.. patu 

bg bby mkn nasik, 

mmg buat utk 2hari skali..

so tiap kali mkn nasik laok kuah apa2 yg bby suka mzt cmpo ngn kentang grg td..




dia suka lak..pelik2..tp rasanya mmg sedap..

yg penting kne mkn ngn kuah2 mcm kuah kicap ke..




or kuah lemak..sup pn ble jgk..SEDAP!!!





Sandwich Telo yg Sedap n Mudah



Semalam.. mkck lov yg tinggal satu lorong ngn uma lov tu 

mntk resepi sandwich telo (ST) yg selalu lov buat ..kdg2 bwk ke ofs, 

kdg2 bawa ke tdika bby, 

kdg2 soh abg bwk ke pjbtnyer. thn kdg2 tu saje buat nk bg kwn2 n jiran rasa.

-time rajin ler- :P
bila mkck tnye tros lov buat muke pelik. 

bkn sume org tahu ke buat ST ni..bkn senang je ke buat mende ni?

nape nk resepi2 lak.. -soalan xda perasaan-


tros mkck ckp "ala ko ni kedekutlah..mn plak sume org tahu? 

sume org kt cni tnye mkck cmne ko buat..sedap tau..

sume suka..xsama mcm kt kedai.." kata mkck dgn muka yg dah agk bengang..LOL



ok2 cmni la resepinye nk kongsi ngn kwn2 sume..

kalo da tau jgn gelak ek..lov ni budak br blaja -hal2 msk ni la-
  • Roti putih/roti emping tu -biasa guna roti gardenic-

  • Telo berapa biji yg korank suka -selalu buat 7 biji utk satu bgkos roti kecik tu-
  • Mayonis


  • planta

  • serbuk lada itam -blackpepper-

  • beberapa keping keju -chesdale- <>


  • secubit garam



CARA-CARANYA : -----




  • reboskn telo sampai msk -xya letak pape k-

  • sapu roti 4segi td ngn planta -kesemuanya-

  • kopek telo thn masokkn dlm mgkok sedang besarnyer.

  • patu cedok 2-3 sudu mayo dlm mgkok tlo td
  •  
  •  -mayo ikut ske nk boh ble xnk pn bleh jgk-

  • patu korang hncorkn semua tlo2 tu n mayo tu ngn sendok ke sudu ke..

  • telo da ancor mayo pn da sebati..

  • boh secubit grm - xya pn tape coz blck ppr pn da msin-

  • then taborkn blck ppr ikut byk mn yg korank ske..
 
  • -nk pds ltk la lebeh- tp slalunya xtrasa sgt coz telo n mayo tu da manis..

  • korang ble sapu kt roti yg dsapu plnta td.. katopkan then potong 3segi.

  • dah siap..ble mkn!!! sesuai utk budak2..tp semua pn suke kn... :P





selalunya kalo ada lebih telo ancor tu 

lov akn simpan dlm tapawe n masokkn dlm peti sejok..patu nk mkn kuarkan la..sdp..


  • kalo mak lov dia suka tmbh ngn daun salad n tomato..
  •  
    tp utk ank lov yg xbrapa nk mkn nasik tu..

    dia ske bnde2 cmni cumaaaa.. 

    lov akn tmbh keju chesdale1keping keju tu potong 4..

    then ltk la satu potongn tu dlm satu roti..

    -ltk byk2 nnti dia tahu dia xnk mknso...cubalah..best tau..LOL






    cam dlm pic ni, sndiwh telonya ditmbh dgn kepingan ham dan keju..yg ni pn bleh..


    - ikut kreativiti masing2-



    bg lov plak, daging ham tu budak2 xmkn sgt coz dia mcm ada bau..

    so bila buat sndwh tlo mcm xbape sesuai ngn ham..-dua2 bnde tu berbau-



    thn keju xble nk letak byk2 cmtu 1 keping?? mcm xsesuai..

    coz ianya da sndwh telo..nanti cpt muak..or xble nk mkn..







    mcm kwn2 lov diaorg ske tmbh dagen bege kt sndwh tu...mmg sdp..

    cuma mcm berat je dah jadinya sndcwh tu kan?? -da jd bege- >: xsesuai..





    selain tu korank ble bako roti tu then letak telo td...bg lov ltk byk2 blck ppr lg sdp!!!

    pakai lah roti emping ni..yg byk serat tu..sesuai utk org diet2..or yg nk jaga pemakanan..



    pakai roti benggali pn sedap -roti bggali tebal2- jgn lupa sapu planta tau...lg sdp.. 

    ank kenyang ibu pn senang..





    selalu kita akn jumpa sndwch telo yg dcampo dgn daun salad n tomato...


    mcm kt kedai2 tu..bkn xsedap cuma roti diorg da keras coz dah terlalu lama kt lua..


    -da jd sejok-


    then mayonis diorg kurang mnjadikn isi sndwch tu kering..






    nyum2!!!! sdp3...n sehat!!!...


    selalunya lov akn buat pd hr cuti atau bila ada tmpahan dr kwn2..


    kalo ank plk lov akn bg skeping sndwch tlo -mcm dlm gmbr-


    ni ngn air susu.. wow ckup kenyang utk dia sblm lov msk mkn tghri..sesuaiiii.

    kdg2 bnda ni lov tukar jd mnuman wktu petang..



    tgok tu..ltk daun salad je..kalo ske ble ltk tauzen island sos.. :P


    tp mkn cmtu je la dah ckop..




    kalo rajin masa jamuan ke luckypot ke..ape ke..


    buat lah sndwh ni..patu potong kecik2...kalo rajin cocok ngn lidi kecik2 tu..comeiii..

    xprnh sndcwh ni xhbs tau..selalunya sndwh ni la yg hbs dlu dr lain2 mknan..syokkk..



    yg ni da diperbagaikan mcm2 sayoran dia ltk..tp nnti xsdp la..

    ilang rasa tlo mayo n blckppr tu..


    rupa dia cam ni je...kuning...cntik n menyelerakan.. :P



    cubalah k...kalo sdp ckp..kalo xsdp pn ckp kt lov..biar lov perbaiki lg..



    mn tau kalo ada sape2 yg tau resepi len lak..ble jgk bagi..lov suke mcuba.... arios!!!












    Wayang Toy Story 3




    Memang sejak dari mula lg bby gila2 ajk g tgok tis movie..

    yayaya..iklan kt tb la pe lg..msa tu mmg bz2 gila ngn keje.

    tade msa nk pegi..mlm lak? dah laki lov org msjd nk wat cmno..

    xkn nk soh dia jgn g msjd coz nk ajk dia g tgok wyg kn?

    bnanah tlinger lov nnti kne bebel. MIAHAHAHA..

    -xleh thn dia kalo bebel xble enti woo- 

    lgpn abg lov mmg xmasok wyg..so nk tgok wyg tu carik la kwn sndiri..

    slalunye adek2 n bby la teman lov yg sjati..






    so nta mcmn hr gaji tu tibe2 da keje kuat tringin nk mkn kfc.. 

    dr pg lg kt ofs kwn2 ofs menjeret2 nk mkn kfc..tringin jgk..

    bkn slalu kdg2 je.. :P


    so jnji la ngn adek lov yg kbetulan dia mmg kua ngn kwn2 zmn skola dlu..

    so mmg la dia mnginap dr pg sampai ptg kt j.j sopenk n nonton movie bagai..






    lov soh dia tngu sampai lov kua ofes kol 5.. lol

    -demam2 ko dok dlm econ tu- lol 

    yg bestnyer adek time tu tgh bpose sunat.. LOL -sian ko dek-



    sampai2 tu ajk dia jln2..patu mcm tatau nk g mn..

    coz tujuan utamanya td nk mkn kfc.

    dah adek pose kne r tngu maghrb kalo nk buka pn kn..



    jln punya jln ble plk TERNAIK tangga btol2 parkingkn lov ngn adek ngn bby kt wyg..

    adoiiiiiiii mmg msk..



    tros bby jerit2 nk tgok wyg.."nk toy nk toy nk toy!!!!!!' 

    ahhh sudahhh dia jerit2 kt ctu...

    ngn muka da malu2 tu tros lov g brator bli tiket.. adek lov tcengang..



    "ko bia bto!!!! aku xnk la tgok katon...adoiii xnk la...geli aku". adek ckp kt lov.. 

    "dah tu..ko nk diamkan dia? xnk tgok sudah!! aku tgok bdua je".. 

    bls lov plak..LOL



    "ko ni gila ke hapa..?? aku nk buka da ni...

    patu tgok wyg? cite katon?? ya allah kenapalah ngn kakak aku ni..

    weii xkn ko nk tinggl aku sorang2 kt lua ni...bli la aku skali". jerit adk kt blakang..


    wakakakakaka... amek ko..nk kontrol2 malu la tu tamo tgok katon...

    - tp mmg dia xske tgok katon- 

    movie stat kol 8 so kami g berbuka dlu...nyum2!!!!!




    erkkkk...da tiba time mkn...

    ble plak kfc yg terhidang indah kt dpn mata tu xble nk mkn..

    nta knapa rasa xslera plak..byk mnum air je..

    - itulah nafsu namanya- pdn muka..

    patu tros amek pestik thn bungkos..LOL.




    masok2 je dpt spek itam.. -3D- 

    uiii mmg best...adek ngn bby da pelik2..

    awat nk masuk movie yg da sedia gelap ni kne pakai spek itam? wakakakakaka...

    -lov patot tgkp pic muka diorg time tu- 

    miahahahaha






    then masuk lah mnikmati cite toy story 3 yg dikatakan cite trakhir movie tu...

    sob sob sob -pminat katon hiba-






    bby plak tdiam sribu bhsa.. mmg khusyuk sgt..

    kaco sket pn mrh..ermm..best2!!!! len kali kita enjoy2 g...

    -lov nk g bli la smua vcd cite toy story tu 

    buat koleksi- -best woo cite dia-
    adk lov pn sebok bcerite kt uma cite katon yg dia tgok td..

    kecoh plk dia cite tu best..miahahahaa..
    tp tu r sedeh coz cite ni sampai cni je..da tade lg da lps2 ni.huhuhu.. <<>
    ^_^

    Isnin, 28 Jun 2010

    My Water Moments




    pic ombak pertama kami tiba di Pantai PD.. sronok sgt!!


    • Hujung minggu baru2 ni kami skeluarga ke Port Dickson. bermalam 3hari 2 mlm di Rumah Penginapan Persekutuan Permaisuri -Blue Lagoon- mmg sronok sgt2 coz time ni lah kami akn dpt main air sepuas hati...huraiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

    • tp semua kenangan ni kami abadikan pd kamera biasa je yg berharga rm499.. bila dpt tahu ada kamera Cyber-Shot TX5 keluaran Sony ni mmg kene carik utk percutian seterusnya nnti.

    • Kamera ni sesuai dan memang direkacipta utk kemudahan fotografi di dlm air pada kedalaman 3meter dan dpt pulak digunakan selama 60 minit iaitu satu jam ko kt dlm air tu..

    • satu jam tu bkn lah satu masa yg pendek.. mcm2 pic n gaya yg ble ditonjolkn utk kenangan bersama seisi keluarga..

    DSC-TX5/G


    Dicipta dgn lima -5- warna yg sgt menarik.. kamera ni mudah dibawa kemana shja.. pada bila2 msa dan dimana shja ...xkira wktu, tmpt dan situasi anda ketika itu...wow....

    Selain itu ia juga boleh menangkap 10 keping gmbr dlm masa 1 minit!!!!! sgt cpt dan pantas kan... sesuai utk tgkpn gmbr bergerak.. dan juga gmbr panorama keindahan alam semulajadi..

    ltkkan dlm beg tgn dan bawalah kemana sahaja...ianya sgt mudah dan boleh dipercayai..


    my pic wit bby kt kolam di Port Dickson sonok!!!

    maen kt tepi je coz nk jga bby kt kolam knk2 di sebelah.. -risau je- lg satu coz xreti berenang.. LOL


    Pic bby kt tepi pantai maen pasir...sronoknyer dia dpt bebas bermain..


    bby wit papa kt kolam dewasa.. bby ni mmg lasak dia ske main terjun2 je kt kolam dewasa coz dlm...-bhya-


    bby maen gelongsor air -air xbyk tu psl bby xgerak2- LOL
    kalo guna kamera Cyber-Shot TX5 gmbr ni mzt akn dpt ditangkap dgn lebih jelas lg coz gmbr ni gmbr yg bergerak...


    Ni pn pic bby ngn ucu kt tepi pantai...diorg maen pasir!!!!! -tape ths time u free-


    bby girl wit anti berposing dr dlm kolam...


    adk lov berposing bwh air terjun buatan kt kolam ni..sonok gile mndi bwh tu...


    adk lov jgk sonok je tgok dia maen dlm air..sedangkan lov kene dok kt ats take a pic..coz kamera xble masuk lam air lerr :(


    abg lov yg tomei lote..renang ngn spek lg tu...lintas2 jmbtn ..huhuh...dgkinyer lov tgok diorg ni... dpt mndi..


    sory xble tgkp dkt2 nnti bsh plak kamera ni...huhuhuh...-geram xdpt mndi coz kne tgkp gmbr-


    adk bgsu lov...kne gune plmpong...n dok maen kt tepi2 je tau.. mak sempat jaga lg tu..



    gmbr ni kurang jelas.. tp mmg cntik kalo dpt guna kamera yg sesuai..


    woahhhh sonoknyer korank...bile time lov plk mndi neyh weyh!!! kn senang kalo ada kamera Cyber-Shot TX5







    papa dak2 ni sempat g pakaikn pelampung utk keselamatan kan....





    urm tgkp gmbr pd kedalaman tu mzt xjd mslh pd Cyber-Shot TX5...hishhhh kalo la ada kan..mzt pcutian ni dpt di abadikan dgn lebih menarik lg..


    Layan Iklan Lakk

    Cik Nap Kus Shayang